Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 22-1-2018, 20:52 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 6 september 2017 om 14:09 uur. 

Drukke Utrechtse buslijn 1 volledig elektrisch

UTRECHT - De huidige bussen van U-OV lijn 1 rijden op de schone GasToLiquid brandstof. Het kan nog schoner. De bussen worden vervangen door tien elektrische bussen en dat is een landelijke primeur.De bussen staan garant voor `zero emissie`: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen zoals stikstoffen. Dit levert in de stad jaarlijks een besparing op van 900.000 kg CO2. De nieuwe bussen zijn bovendien aanmerkelijk stiller.

Qbuzz directeur Michel van den Munckhof, gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk presenteerden dinsdag de gloednieuwe twaalfmeterbussen. Ze zetten hiermee een grote en belangrijke stap in energietransitie en duurzaam openbaar vervoer.

Betere luchtkwaliteit
Zonder dat de dienstregeling wordt aangepast, reizen er twee miljoen reizigers per jaar, in ongeveer tweehonderd ritten per dag, schoner. Dat levert een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad op. Krap een jaar geleden investeerden vervoerder, provincie en stad gezamenlijk vier miljoen euro om dit mogelijk te maken.

Uitstootvrij in 2028
De provincie heeft de ambitie dat in 2028 het stedelijk en regionaal openbaar vervoer volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen is. Gedeputeerde mobiliteit Jacqueline Verbeek-Nijhof: “We staan voor een goed, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer. Daar hoort meer elektrisch vervoer bij. Ik ben dan ook blij met de komst van deze 100 procent elektrische bussen. Verder rijden er op lijn 2 al elektrische bussen en rijdt de sneltram volledig op groene stroom. Dat laatste gaat ook gebeuren met de trams voor de nieuwe Uithoflijn."

Klimaatneutraal in 2030
Utrecht wil een klimaatneutrale stad zijn in 2030 en voor de luchtkwaliteit wordt gestreefd naar de WHO-advieswaarde. Schoon vervoer levert daar een belangrijke bijdrage aan. Met de milieuzone, het fietsplan, het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s én met de elektrische bussen investeert wethouder milieu, duurzaamheid en verkeer en vervoer, Lot van Hooijdonk, in een gezondere stad. ”Deze bussen zijn stiller en comfortabeler en dus beter voor zowel reizigers als omwonenden en medeweggebruikers. Het verdwijnen van uitlaatgassen is belangrijk voor de luchtkwaliteit”, zegt Van Hooijdonk. “Dit is een grote stap, maar uiteindelijk willen we dat de hele vloot elektrisch wordt.”

Lokaal leren
De tien elektrische bussen brengen de meest geschikte techniekoplossing voor de drukke stadslijn 1. Concessiedirecteur Qbuzz Michel van de Munckhof: “Door intensieve monitoring gaan we het komend jaar leren van het rijden met deze bussen; energieverbruik, batterij optimalisatie, seizoensinvloeden en meer. Dit brengt ons kennis en ervaring om te kunnen opschalen. Daarnaast testen we verschillende laadtechnieken en zijn we actief in gesprek met busleveranciers om in te spelen op de vervoersbehoefte van de toekomst.”

Ook gaat U-OV aan de slag met de energietransitie; de batterij in de bus kan naast laden ook ontladen. Als er bijvoorbeeld in de avonduren een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen gebruikt om er stroom uit te halen. Dit is uniek in Nederland en ontlast het stroomnet.

Lees meer over laadtechnieken van de nieuwe elektrische bussen op duurzaamU-OV.nl.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 22 JANUARI 2018

 - De automatisch rijdende trein komt eraan

 - VDL Bus & Coach wint aanbesteding elektrische bussen Stadtwerke Osnabrück - 2 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 21 JANUARI 2018

 - AD: Nachtmetro stoort Spijkenissers in hun slaapGelezen: 755 keer.