Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
‘Limburger’ 84 op de Stoeplaan Wassenaar in 1960
foto uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


Betweter | 25-10-2017
Niet elke Dick is een Dirkteur, Fred(je)!

erven sleeboom | 25-10-2017
Ha Fred, wie Dirk is weet ik niet, maar ik bedoel gewoon Dick v.d. Spek (die in Thailand).
En die bedoelt hij zelf ook.

Fred(je) | 24-10-2017
Erven; je verward Dick met Dirk ( die in Thailand )

erven sleeboom | 23-10-2017
 quote:
Jwb | 23-10-2017 bij gelegenheid per bus naar Rotterdam. Wie reed daar toen?
Citosa.

Jwb | 23-10-2017
Ook in mijn jeugd gedurende de jaren `50 was lopen het devies. Van huis naar het centrum van Leiden gewoon lopen. Soms de stadsbus van de Eltax of bij gelegenheid per bus naar Rotterdam. Wie reed daar toen? Maar naar het strand, hiep hiep hoera de blauwe tram! Katwijk of Noordwijk dus. En zoals gezegd de Gele tram naar Wassenaar. Het reizen per tram was voor ons in die tijd dus altijd gekoppeld aan een `uitje`. Misschien daarom zijn de herinneringen zo zoet. Trein reizen was voorbehouden aan de vakanties op de Veluwe of in Ommen waar ook familie woonde. Eerst per elektrische trein naar Zwolle en daarna in de Blauwe Engel. Die maakte met zijn dieselbrom ook indruk.

erven sleeboom | 23-10-2017
Ook bij Duinrell stopten de groene Crossleys van de NZH vanuit Den Haag nota bene voor de deur. Er werd wel veel van de beentjes van de kleintjes gevergd in 1955-56... maar als het eeuwige tramliefde heeft opgeleverd was het de moeite waard.

Dick van der Spek | 23-10-2017
Dat het Dierenpark Wassenaar weg is, is ook in Thailand bekend. De dieren die daar in kooien zaten lopen hier op bepaalde plekken nog in het wild rond! Ik herken de geluiden als beschreven. In 1955 of 1956 met schoolreis met de tram naar het Dierenpark, met de wandelingen als beschreven met onze korte beentjes. Ik ben ook een keer met de tram(schoolreis) naar Duinrell geweest, langer in de tram, ook langer lopen dacht ik.

erven sleeboom | 22-10-2017
 quote:
Dick | 22-10-2017 Ook nu nog heeft bus 43 er een halte. Dan verder lopen zoals Otto Dijkstra heeft aangegeven. Met kinderen schat ik het op ongeveer 20 minuten lopen.
Goeie tip, maar voordat iemand op weg gaat: is het in Thailand al bekend dat het Dierenpark Wassenaar sinds 1985 niet meer bestaat?
Al schijnt er nog steeds een aapje op de bus te wachten, zie
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/aap-leeft-al-ruim-30-jaar-gesloten-dierenpark-wassenaar

Dick | 22-10-2017
Voor het Dierenpark Wassenaar was de dichtstbijzijnde halte van de Gele zowel uit Den Haag als uit Leiden: hoek Wittenburgerweg/Stoeplaan. Ook nu nog heeft bus 43 er een halte. Dan verder lopen zoals Otto Dijkstra heeft aangegeven. Met kinderen schat ik het op ongeveer 20 minuten lopen. Voor een nostalgisch tochtje kan ik deze buslijn aanbevelen, want hij volgt vanaf de Wittenburgerweg tot aan het Haagsche Schouw vrijwel precies de route van de Gele tram (eenmaal per half uur, instappen Den Haag CS). In Den Haag volgt hij dan de Bezuidenhoutseweg tot bij Marlot. Via het vernieuwde viaduct rijdt hij parallel aan de Zijdeweg en draait dan via een ingewikkeld kruispunt de Wittenburgerweg op.

erven sleeboom | 22-10-2017
 quote:
Betweter | 22-10-2017 Ik heb altijd gedacht dat de buslijnen 20 en 21 de opvolgers waren van de gele.
De NZH-lijnen 20 en 21 Den Haag - Haarlem waren de opvolgers van de Duinlander-buslijn. Ze reden via de Rijksstraatweg in Wassenaar en stopten voor het Dierenpark. Alleen vanuit Leiden was je voor het Dierenpark aangewezen op I² en een wandelingetje.
 quote:
Haagse_Meester | 22-10-2017 De HTM reed (rijdt!) vooral rond Den Haag en de veel grotere NZH reed vooral rond Leiden, Haarlem en A`dam.
De NZH was wel de grootste streekvervoerder, maar ik denk dat de HTM als bedrijf groter was dan de NZH.

Nico | 22-10-2017
Het blijft een mooie tram. Jammer dat hij niet rijvaardig is, maar wie weet. Ook nooit gedacht dat men de nzh tweeling 600 serie weer zou gaan maken.

Betweter | 22-10-2017
Ik heb altijd gedacht dat de buslijnen 20 en 21 de opvolgers waren van de gele.53

Jwb | 22-10-2017
@otto, vanuit Leiden was de gele tram toch echt handiger. Na 60 jaar niet meer in die omgeving wonend weet ik de exacte route niet meer. In mijn herinnering was het dichtbij de ingang van de dierentuin in Wassenaar. Maar ik kan het mis hebben. Als (oud) Leienaar prijs ik mij gelukkig zowel de Blauwe als de Gele tram te hebben gekend. Maar ook uitstapjes met de bus van Maarse en Kroon naar Schiphol en Amsterdam. De bollenlijn was toen al opgeheven. In Amsterdam de twee en drieassers van binnen te hebben genoten. Bijzonder interessant vond ik daar het touw dat op het balkon zichtbaar was en blijkbaar aan de stroomafnemer vast zat en voortdurend op en neer ging. Grappig dat dat soort details me toen opviel.

Otto Dijkstra | 22-10-2017
@Jwb "voor de poort"... Nou daar valt wel wat op af te dingen. Dan moest je de Stoeplaan en de van Oudermeulenlaan aflopen en vervolgens de Rijksstraatweg oversteken. Beter was dat vanuit het HS of SS te doen met de NZH-lijnen 20 of 21 (later 90), die stopten voor de ingang.

Jwb | 22-10-2017
Gele en Blauwe tram waren aanduidingen die vooral gebruikt werden in de steden en dorpen waar HTM en NZH beiden actief waren. De NZH werd gevormd uit diverse mastschappijen die samengevoegd werden. Deze trams waren oorspronkelijk helemaal niet blauw. Pas in en na de jaren 20 kon dit onderscheid worden gemaakt. Tussen Leiden en Den Haag reden beide maatschappijen min of meer parallel. Ging je vanuit Leiden naar Den Haag kon je bovendien ook nog met de trein. De kostenbewuste arbeider ging bij voorkeur met de Blauwe. Die was gewoner dan die deftige Hagenaar die dan ook nog eens door het rijke Wassenaar ging. Alleen als wij naar de dierentuin gingen viel de keuze op de `gele` want die stopte daar voor de poort.

Geurt Borsboom | 22-10-2017
De NZH-lijn van Amsterdam naar Zandvoort kwam had zijn beginpunt in de Spuistraat en kwam dus weldegelijk in de stad. Omdat die lijn smalsporig was, lag er een derde rail.

Haagse_Meester | 22-10-2017
@Michel: het enige dat die kleuren betekenden was dat het tramlijnen waren van verschillende bedrijven: de Gele Tram was v/d HTM en de Blauwe tram was v/d NZH. De HTM reed (rijdt!) vooral rond Den Haag en de veel grotere NZH reed vooral rond Leiden, Haarlem en A`dam. (maar niet in de stad A`dam zelf, hoewel die trams ook een blauw kleurtje hadden in die tijd) De NZH bestaat niet meer als bedrijf, gefuseerd met andere streekvervoerders en heet nu Connexxion.

Fer | 22-10-2017
Gezien de stand van de zon en de weg achterlangs de tram, lijkt het mij, dat de fotograaf al op de Groot Haesebroekseweg staat. In de schaduw linksachter de tram zou dan Hotel-Restaurant De Kievit zichtbaar kunnen zijn...!

Michel | 22-10-2017
In mijn jeugd reed er "gele" en een "blauwe" tram.
Heb er nooit in gezeten. Jammer.
Wist en weet nog steeds niet wat de betekenis van die kleuren was.
Iemand?
Dank

Jan de Swart | 21-10-2017
Prachtige foto van de 84 in de mooie omgeving van Wassenaar.
Als klein kind begreep ik nooit dat de lijn Voorburg Den Haag en Wassenaar Den Haag; evenals Delft Den Haag en Leiden Den Haag niet aan elkaar gekoppeld waren zodat er lijnen zouden ontstaan van Voorburg naar Wassenaar en van Leiden naar Delft. Later ben ik er achter gekomen dat op de lijnen I1 en !3 de frequentie hoger was dan op de lijnen I2 en I4


Barneveld 21 - 10 - 2017

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4895


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 23 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!