Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 23-2-2018, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Tweeramer 3 lijn 3 ri. Buitenhof, Waldeck Pyrmontkade/Sweelinckplein 1906
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


FransW | 2-6-2017
Ik ben niet volledig geweest in onderstaande posting. Deze elektrische tramlijn kende bij de indienststelling op 18 maart ook nog een andere tractie, namelijk de paardetram. Vanaf het Statenplein tot aan de Groot Hertoginnelaan reden er nog paardetrams (lijn C) en ook op het traject Binnenhof - Laan van Nieuw Oost-Indië. Dit traject werd bijzonder genoeg ook als lijn 3 geëxploiteerd.
Bij de verlenging op 21 april 1906 van het Buitenhof naar Overbosch werd de exploitatie van de paardetram gestaakt.

Lijn 3 kruisde indertijd maar liefst drie stoomtramlijnen: allereerst een zijtak van de stoomtramlijn Hollandsche Spoor - Scheveningen van de HSM van de Reinkenstraat naar de Anna Paulownastraat en op de Waldeck Pyrmontkade tussen de Laan van Meerdervoort en de Obrechtstraat, dan het hoofdtraject van diezelfde stoomtramlijn op de kruising Groot Hertoginnelaan / Conadkade. En ten slotte de stoomtramlijn van de Staats Spoorwegen op de kruising Bezuidenhoutscheweg / Rijnstraat / Koningskade.

FransW | 2-6-2017
18 maart 1906 was de eerste dag dat de elektrische tramlijn 3 reed op het traject Groot Hertoginnelaan (vertrekpunt bij het Valkenboschplein) naar het Buitenhof v.v. We zien hier de tweeramer 3, nog met open balkons hier rijden (lang zou het niet meer duren of ook deze serie trams zouden worden voorzien van een beglaasd balkon, net als de motorwagens uit de serie 21-150 die vanaf 1905 in dienst kwamen). Te zien is een tweeregelig koersbord Gr. Hertoginnelaan - Buitenhof. Zijn tegenligger, eveneens een blauwe tweeruiter uit de serie 1-20, is zojuist gepasseerd en bevindt zich ter hoogte van de Van Blankenburgstraat, en slaat straks linksaf de Groot Hertoginnelaan op.

De opname dateert uit de tweede helft van maart 1906 of ergens in de eerste helft van april van dat jaar. Op 21 april werd lijn 3 doorgetrokken naar een nieuw eindpunt op de Bezuidenhoutscheweg bij Overbosch. Bij die gelegenheid kreeg het koersbord een drieregelig opschrift: Gr. Hert.laan - Plein - Overbosch.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7012


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>