Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
De Blauwe Tram, rangeren aan tijdelijk ept. lokaaldienst Raamweg, 1946
foto van Jan Bonthuis uit de collectie van Dick van der Spek


Haagse_Meester | 21-3-2017
Op Koninginnedag werd naast de vlag ook de wimpel uitgehangen, net als bij verjaardagen Kon. Huis. Nu is het een zwart/wit foto, maar ik zie ze niet! Het is dus een andere nationale dag. Dan blijven 4 en 5 mei over. Vraag is vervolgens, hangen de vlaggen in top of halfstok? Ik zie nog een stukje vlaggestok tussen vlag en top, dus dat zou duiden op Dodenherdenking.

Op de foto is nog geen activiteit te bespeuren v/d werkzaamheden om het opgebroken traject te herleggen. Dick geeft in z`n NZH Railatlas aan dat daar pas in maart 1947 mee werd begonnen, dus het jaar 1946 lijkt me juist.

snorrecken | 21-3-2017
Mysterie wordt nog wat groter. In de eerste plaats is te zien dat ook in de verte nog iets van een vlag hangt, maar in de tweede plaats is 1 september 1946 op een zondag en was Koninginnedag dus op een zaterdag.
Als Koninginnedag op een zondag viel dan werd vaak de viering verplaatst naar maandag. Maar die vlieger gaat niet op voor deze keer.
Klopt het jaartal wel? Wie weet het antwoord?

snorrecken | 21-3-2017
Qua datum misschien nog een dagje eerder, dus 31 augustus 1946? Er hangt immers een vlag aan het pand achter de tram. In 1946 was 31 augustus nog Koninginnedag.
Of was de vlag blijven hangen van de vorige dag? Ik betwijfel dat aangezien je immers in die tijd nog een bekeuring kon krijgen als je een vlag `s avonds liet hangen.

Haagse_Meester | 21-3-2017
@Oscar: nu je het zegt... Overblijfsel v/d eenman-inrichting die de lage 500-en hadden. De hoge 500-en hadden deze indeling niet (1 groot, doorgaand raam) Had ik moeten zien.

Dick van der Spek | 21-3-2017
We zien de B515 + A505 + B509.

Dick van der Spek | 21-3-2017
Datum verkeerd, excuses, mijn fout. 1 januari 1946 moet zijn 1 september 1946.

Oscar | 21-3-2017
@ Haagse Meester:
De motorwagen is een lage 500.
Een 400 heeft een extra ovalen raam naast het motorcompartiment met daarnaast een half raam.
Een 400 is ook hoger dan een bijwagen 500. Hier zijn ze echter even hoog. Sommige 500en hadden naast één van de stuurstanden een half raam en twee kleine staande ramen, bijvoorbeeld de 506.
https://www.htmfoto.nl/FrankFaber/fotos/NZH/Blauwe_Tram_Bezuidenhoutseweg-Schenkweg_mei_1958.jpg

Avd Zwan | 21-3-2017
De Motorwagen is een lage A500.

Anton Zonneveld | 21-3-2017
Een geweldig mooie (voor mij onbekende) plaat van Dick van der Spek. Bedankt. Alleen nog even reageren op de twijfel van Haagse Meester betreffende de datum aub Dick.

Haagse_Meester | 20-3-2017
Bij gebrek aan overloopwissels wordt er, net als bij HTM lijn 11, gebruik gemaakt v/e wisselwagen: de aankomende tram koppelt met de bijwagen die er nog staat, trekt een klein stukje op en koppelt dan de achterste bijwagen af op dezelfde plek. Vervolgens duwt men de tram nog een stukje verder over het wissel, wat dan wordt omgelegd en zo kan de tram weer vertrekken. Omslachtig, tijdrovend en duur (want er staat altijd een bijwagen te niksen) maar een alternatief is er niet: het baanvak is in de oorlog opgebroken en het dorp Scheveningen is nog in gebruik als gevangenis voor NSB-ers en andere misdadigers die tijdens de oorlog fout waren. Daarnaast was er kort na de oorlog grote schaarste aan materialen, de NZH kon het Scheveningse traject uiteindelijk herbouwen met spullen v/d GETA.

Overigens denk ik niet dat deze verder prachtige plaat gemaakt is op Nieuwjaarsdag van 1946. De winters in de jaren 40 waren bijzonder streng en er zou dan ook een flinke laag sneeuw moeten liggen. Die ligt er niet. De NZH conducteur (vermoedelijk v/d B515, dus hij blijft achter met z`n bijwagen) is bepaald niet dik ingepakt tegen de vrieskou. Uit de zonnestand kan opgemaakt worden dat de foto halverwege de ochtend gemaakt moet zijn (ca 10 uur) en de zon staat duidelijk vrij hoog, terwijl in de winter de zon juist laag staat. Ik wil best geloven dat 1946 als jaartal wel klopt, maar de precieze dag is zeker niet 1-1-46! Als toetje staan de deuren v/d B515 open, niet iets wat je wilt als het buiten koud is en de volgende tram nog wel ff op zich laat wachten, en daarmee hoogspanning voor de verwarming

De motorwagen is een A400, maar welk nummer kan ik niet zien. De combinatie A(B)400+B500 kwam wel vaker voor, vooral tijdens en na de oorlog, toen alles wat rijden kon de straat op werd gestuurd als het druk was. Op straat of in de werkplaats B515 was tot 1930 de hoogst genummerde B500, in dat jaar leverde Beijnes de B516-520 af, met de eveneens nabestelde A512"-516 een zeer welkome aanvulling. A512 was de 2e wagen met dit nummer, de oorspronkelijke A512 werd vernummerd om het opengevallen nummer A504 in te nemen, die vernield was bij de ernstige botsing op de kruising waar nu de Lammeschansweg ligt, met een NS stoomlok in 1924. B515 was overigens in `45 in revisie geweest bij Beijnes, maar omdat de brug in Oegstgeest nog in het water lag moest het met 2 zusjes via de spoorlijn naar Leiden gebracht worden. Onderweg ontspoorde zusje B511 in Hillegom, omdat tramwielen andere vorm hebben dan spoorwielen was er onvoldoende geleiding om het wiel altijd de juiste kant op te sturen in een wissel. NS lok 7739 had de eer en nam 2 Tweelingstellen mee terug. Die zijn zonder problemen in Haarlem aangekomen, men zat er om te springen (materieeltekort).

Jan de Swart | 20-3-2017
Het zal nog ruim een jaar duren voor dat de NZh vanaf dit punt weer door kon rijden naar het eindpunt Scheveningen.
Overigen weer een prachtige foto van een vervlogen, maar niet vergeten tramlijn.


Barneveld 20 maart 2017

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7111


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!