Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Lijn 11 (mw. 210 met ahr. 750-er) onder de kap Hollands Spoor
foto van Jos Niehorster uit de collectie van Leo van der Putten


Leo van der Putten is medewerker vanRotterdams Openbaar Vervoer Museum - digitaal

Henk Boshuyzen | 9-1-2017
Hans de Haas, je zit er naast!
Het systeem met electropneumatische schakelaars bij NS is al toegepast bij Materieel 1924 en voldeed goed.
Maar als je hierbij niet een "wintervoorbereidende beurt" gaf dan bleven ook hier de schakelars hangen.
Dat heeft het museumstel wel bewezen. Toen ik de schakelaars met ijsolie had behandeld werkte het weer als eeen tierelier! En bij gebrek aan automatisch waterafscheiders zetten we de aftapkraantjes van oktober tot maart "snijdend", dat wil zeggen een klein beetje lucht doorlatend. Ook dat had makkelijk bij HTM gekund.

Rinus | 8-1-2017
En terecht natuurlijk. Hoe fraai deze wagens er ook uit zien, dit zijn trams die met de komst van de PCC que concept verhouderd waren: tweemans bediening, gebrekkige werkplek voor de bestuurder, (iets) hogere instap voor de passagier, geen mogelijkheid tot elektrisch koppelen, handbesturing.
Om dit materieel technisch aan te laten sluiten bij de PCC vloot hadden onevenredige kosten gemaakt moeten worden, dan blijven het nog (16) buitenbeentjes.
Zet je er nieuwe trucks onder, bouw je er een bestuurderscabine in, pas je de elektrische installatie aan, richt je het geheel in voor eenmansbediening, dan komt het neer op nieuwbouw.

Bert de Lange | 8-1-2017
Beste Erven Sleeboom,
Er is mij verteld dat er serieus over gedacht is er een PCC installatie in te zetten. Maar waar men dan de accerator (regelweerstand voor rijden en remmen) dacht onder te brengen, is me een raadsel. Een serieuze verbetering zou zijn om (als extra) PCC lijnschakelaars aan te brengen, maar dat is alleen bij de 215 uitgevoerd. Een serieuze aanpak betekende erg veel kosten, geld dat men liever in de PCC vloot stak.

Hans de Haas | 8-1-2017
 quote:
En technisch onbetrouwbaar? Die opmerking laat ik voor de schrijver.


Op zich was het een nieuw en revolutionair systeem wat helaas nogal storings gevoelig was. Probleem was de pneumatische besturing. Daarbij kwam condens in de leidingen wat bij lagere temperatuur ging bevriezen waardoor de kleppen niet meer werkten. Later is dit systeem door Heemaf in combinatie met Hollandsche Signaal onder handen genomen en op grote schaal bij NS. toegepast in oa. de Hondenkop treinstellen waar het werd geroemd om zijn bedrijfszekerheid.
Die eerste opmerking van mij was gewoon bedoeld als een geintje.

erven sleeboom | 8-1-2017
De 201-216 hadden een paar technische problemen, vooral bij natheid, die vrij eenvoudig hadden kunnen worden opgelost als iemand bij de HTM er eens even voor was gaan zitten. De dingen die Bert de Lange noemt zijn niet heel erg ingewikkeld. Ook de elektrische installatie had kunnen worden verbeterd met behulp van bij de HTM aanwezige PCC-technologie. Maar bij een kleine serie van 16 exemplaren tegenover 124 stuks PCC vond men het rond 1960 blijkbaar niet zo belangrijk om ze nog veel langer in dienst te houden, vooral omdat verbouwing tot eenmanswagen toch ook de nodige kosten en moeite met zich meegebracht zou hebben.

Bert de Lange | 7-1-2017
Beste Henk Boshuyzen. Ik ben het eens met dat het een beperkte serie was met daardoor minder know-how bij HTM. Wat ik wel weet dat er een aantal onderdelen minder in de luchtinstallatie zaten dan bij een trein, met water in de zuigers van de schakelaars als gevolg. Daarnaast waren er andere problemen, zoals bijvoorbeeld de zandbaken in de draaistellen, met een eenvoudig deksel, dus bij regen nat zand. Maar op zich een hele prestatie trams te kopen, zo kort na de oorlog, met beperkingen in de materialen. En de visie waarmee kort daarna trams met hoog comfort en "proven" design aangeschaft werden; PCC-cars

Henk Boshuyzen | 7-1-2017
Zie voor de 215 :
Www.museumtrams.nl en dan Stadstrams - den Haag - motorrijtuigen 4 assig. Even omlaag scrolen naar 215.

Henk Boshuyzen | 7-1-2017
Deze foto is eigenlijk wel uniek. De 210 heeft heel kort nog een museale status gehad, de wagen is samen met de 205 naar Rotterdam verkocht met de bedoeling er railreinigers van te maken. Alleen de 205 is toen verbouwd en de 210 stond weg te kwijnen in Rotterdam. Totdat de TS haar kocht en haar naar `s Gravenmade liet brengen. Met de HTM kon een ruil met de technisch betere 215 worden bewerkstelligd. Als de HTM had dwars gelegen dan had de 210 nu museumwagen geweest.
En technisch onbetrouwbaar? Die opmerking laat ik voor de schrijver. Elke installatie die niet de juiste behandeling krijgt en onderhoud laat het afweten. Ik heb jarenlang gelijksoortige installaties voor NS onderhouden en die werkte zomer en winter naar behoren. Met een spuitje "ijsolie" en het "snijdend zetten" van kranen waren het best betrouwbare wagens geweest. Maar bij HTM ging het om 16 installaties en was er meer know-how van conventionele installaties. Bij NS had ieder treinstel één of twee van die installaties.
Maar goed, dat is technische know-how, en dat hoort hier niet tnuis.

aldo markus | 6-1-2017
Nou ja: een mooie foto van een shabby plek kan toch ook? Volgens mij precies wat we hier zien. Trouwens blij met een heldere foto onder de kap.
Weet iemand wanneer de foto is gemaakt? De 200-en hebben alleen 1963/64 op lijn 11 gereden. Geen gebladerte aan bomen dat ons verder kan helpen over voor- of najaar. Maar de mensen zijn niet bepaald winters gekleed.
In die jaren moesten we (opa en ik, toen 7 jaar) bij de Hoefkade overstappen van bus 28 op lijn 11 om bij HS te komen. Ik kende al "nieuwe trams" op lijn 8 en 9 (PCC`s dus). Die hadden geen "karretjes". Groot was mijn verbazing toen ik op lijn 11 ook nieuwe trams zag (deze 200-en dus) die wel een "karretje" hadden!
Waarschijnlijk is het stel net ("achteruit", d.w.z. met het karretje voorop) tot de instaphalte opgereden.
De eerste mensen stappen in (uiteraard in de achterste deur). Daarachter een aantal mensen die zich voor vertrek waarschijnlijk nog over de diverse instapdeuren zullen verdelen.


erven sleeboom | 6-1-2017
Jullie vinden `t mooi, maar de plek ziet er nogal shabby uit. Kijk `s naar die koffietent, daar ga je toch niet naar binnen?
 quote:
Hans de Haas | 6-1-2017 Wat dat betreft is het net een vrouw, wel mooi, maar ook onbetrouwbaar.
En rare praatjes zijn onuitroeibaar.

Koekje | 6-1-2017
Erg mooie foto van vroeger,
Hopelijk wordt het nog eens hersteld voor 1 lijn bv die er kan halteren.
Fietsenstalling onder de grond nostalgie terug van het holland spoor

Hans de Haas | 6-1-2017
De Zwitser, het blijft een mooie wagen. Wat dat betreft is het net een vrouw, wel mooi, maar ook onbetrouwbaar.

joost | 6-1-2017
@Aat Hoogland. Helaas. Er zijn geen 900-en (meer) die met lucht (zoals aanwezig op de 215) worden beremd, zeker niet voorzien van Westinghouseremmen. Vroeger hadden de 900-en alleen Knorrremmen (enkele remslang) gehad en die hadden/hebben de Zwitser(s) nooit gekend.

Aat Hoogland | 6-1-2017
En wat zo zonde is dat de kap een stuk korter geworden is. Dit was nodig voor de onderdoorgang onder het ns spoor. De 2015 is een museumwagen. Jammer dat deze de laatste jaren kapot staat. Een 700 of een 900 er achter en we hebben weer een verantwoorde combinatie.

Jan de Swart | 5-1-2017
Een prachtig tramstel op een prachtig vertrekpunt; wat nu helaas een doodgewone fietsenstalling is geworden.


Barneveld 05 - 01 - 2017

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5115


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!