Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 22-2-2018, 20:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH-remise aan de Parkweg in Voorburg, ca. 1960
2 foto`s van Kees Waakop Rijers uit de collectie van Wim Vink
erven sleeboom | 2-3-2016
Er speelde ook de kwestie van de concessie die in 1954 afliep. De "Kikker" naar Sloterdijk verdween toen en de NZH kreeg nog drie jaar respijt voor Amsterdam-Zandvoort. Voor mij essentiële jaren want in 1954 was ik pas vijf en in die drie volgende jaren kon ik de Blauwe nog goed leren kennen.

Rob Wilders (NZH Vervoer Museum) | 2-3-2016
De eeuwige discussie of de NZH de tram Amsterdam - Zandvoort wilde behouden en de gemeente Amsterdam de tram weg wilde hebben, wordt niet altijd correct weergegeven. Hoewel de NZH deze tramlijn enerzijds wilde behouden, had ze grote problemen om de financiering van nieuwe rijtuigen en het vernieuwen van de gehele trambaan rond te krijgen (de NS wilde het totale bedrag niet alleen financieren). Anderzijds geloofde de directie van de NZH dat de bus de toekomst had. Verder speelde mee dat zowel in Amsterdam als in Haarlem er al ideeën waren om de tramroute door nieuwe wijken te laten gaan.

De gemeente Amsterdam wilde de NZH-tram weghebben uit de Spuistraat en van de Rozengracht. De gemeente bood vervangende routes en eindpunten aan, die de NZH niet zag zitten. Als de directie van de NZH het aangeboden eindpunt op de Marnixstraat bij de Elandsgracht wel voor de tram had aanvaard (de bussen eindigden daar uiteindelijk wel), was het maar de vraag geweest of de tramlijn Amsterdam - Zandvoort was blijven bestaan. Voor de directie van de NZH kwam het wel goed uit dat ze de gemeente Amsterdam als zondebok kon aanwijzen.

Los hiervan, het nieuwe NZH Vervoer Museum wordt 11 april a.s. officieel geopend. Iedereen kan dan de historie van de NZH weer bekijken (zie ook de vernieuwde website).

Jan de Swart | 2-3-2016
Geachte heer Sleeboom; dat de heer Klinkert niet naar de NSdirektie luisterde wist ik niet

Barneveld 2 maart 2016

erven sleeboom | 1-3-2016
Jan de Swart | 1-3-2016 ook NBM directeur Klinkert luisterde heel goed naar de NSdirctie.

Het aardige was nu juist dat Klinkert dat niet deed en eigenwijs genoeg was om op basis van de smalspoor-vierassers een normaalsporig gestroomlijnd eenrichtingsmotorrijtuig te laten ontwerpen voor de lijn Utrecht-Zeist.
Natuurlijk moest ook hij het hoofd buigen, want ook van de NBM had de NS de overgrote meerderheid van de aandelen in handen. Maar hij deed tenminste een poging.

dwalen we af...?

Jan de Swart | 1-3-2016
Ook de NBM had; net zoals de NZH plannen voor moderniserig van het tramnet; maar verder dan een paar nachtelijke proefritten van de tijdelijk tot normaalspoor omgebouwde 76 is het niet gekomen.
de reden was dat de gemeente Utrecht; net als Amsterdam; de lange trams van een motorrijtuig met twee of drie aanhangrijtuigen de stad uit wilde hebben en ook NBM directeur Klinkert luisterde heel goed naar de NSdirctie. tegen het einde van het tramwegnet van de NZH leden de Budapesters aan verdroogde bekabeling en men zag er geen heil in om de A 600 alleen voor Leiden Den Haag te moderniseren . De NS had in de jaren 40, 50 en 60 een enorm aantal Crossleys en Leylands besteld om de bestaande tramlijnen te vervangen.
Trammetje spelen deed ik altijd met mijn neef in de achtertuin van mijn tante in de Haagse Drebbelstraat.Rechtsaf in de tuin ging je naar Delft en linksaf naar Voorburg.

Barneveld 1 maart 2016
HansR | 1-3-2016
Als enorm tram en trein enthousiast vraag ik mij af wat is er mis met een bus?
Je hoort en leest over de opheffing van tramlijnen, het weghalen van rails, bovenleidingen etc. Jaren later het opnieuw opbouwen van dat al (Amsterdam?) oa Admiraal de Ruyterweg.
De oplaaiende discussie over een tram door Leiden naar Katwijk.
Of heeft het huidige milieubeleid iets te maken met "weg bus (light) tram erin!"
Of heeft het meer te maken met het verlangen bij veel mensen naar die prachtige trams die moesten wijken voor de minder- waardige autobussen?
Als jongen zat ik op de stoelleuning van een fauteuil met daarachter de keukenstoelen in de woonkamer opgesteld bus chauffeurtje te spelen, mijn gedroomde toekomstig beroep.
Nooit heb ik trambestuurder gespeeld, maar de voorkeur nu gaat duidelijk uit naar die dingen die zich over de rails bewegen (bewogen), zonder rancune tegen welke bus dan ook.

erven sleeboom | 1-3-2016
Die plannen zijn welbekend, maar zijn allemaal van voor 1950. Amsterdam-Zandvoort was de enige lijn die de NZH als tram had willen behouden vanwege het drukke vervoer, maar daar was het de gemeente Amsterdam die er een stokje voor stak. Geen A700`en dus. Van verdere moderniseringsplannen, die hoogstens inhielden dat er wat Beijnesmaterieel zou worden verschoven naar Waterland, kwam niets. In de jaren vijftig was dat allemaal al passé. Moderne mensen zijn busmensen, was de slogan.

Haagse_Meester | 1-3-2016
@Jan: dat zou heel goed kunnen.

@erven: de plannen behelsden o/a overbrengen v/d AB400 naar A`dam-Z`voort na vervanging door nieuwbouw. er is daadwerkelijk een B400 naar Haarlem vertrokken (B410 in 1949). Dat de rest niet v/d grond kwam had idd een ideologisch motief v/d NS directeur: als het op rails rijdt is het een trein, is het geen trein dan is het een bus Gezien de overheersende invloed van NS bij zowel de NZH als in de toenmalige (landelijke) politiek acht ik het uitgesloten dat dhr Jurrissen iets anders had kunnen doen. De beste man had simpelweg uit te voeren wat den Hollander hem opdroeg De plannen dateren overigens al van 1944 en staan vermeld in het materieelboek van Smit, pag 127/8

erven sleeboom | 29-2-2016
Welke gedeeltelijk uitgevoerde moderniseringsplannen waren dat dan?
Voorzover ik weet heeft de NZH-directie onder leiding van J.J. Jurrissen, aangestuurd door de NS-top, in het hele decennium 1950-1960 welbewust en systematisch toegewerkt naar de omschakeling van het hele tramnet op busexploitatie.

Jan de Swart | 29-2-2016
Is de titel van dat ( foto ) boek niet van Strand naar Waterland ?


Barneveld 29 februari 2016

Haagse_Meester | 29-2-2016
Ik heb deze (pracht) plaatjes al eens eerder gezien in een NZH (foto) boek. Toch?

Bijna 55 jaar na opheffing is het nog immer een schande dat het NZH netwerk moest verdwijnen, ook al had de Directie moderniseringsplannen gemaakt (en gedeeltelijk uitgevoerd) Redenen daarvoor moge bekend zijn

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4150


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>