Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
De Blauwe Tram (A515-B520) op de Badhuisweg in 1953
foto uit de collectie van Andre Muller


GJ de Groot | 30-1-2016
@Haagse_Meester (& Dick van der Spek)
Dank voor uw mooie exposé.

Haagse_Meester | 30-1-2016
@Dick: dank voor de aanvulling/correctie, ik had onthouden dat het een V was. Bijna goed dus Maar dat krijg je als je het uit je hoofd doet

Dick van der spek | 30-1-2016
Het was niet Voorschoten waar de elektrische tram eindigden en waar moest worden overgestapt, maar te Veur, waar bij de Damlaan een zijspoor met wisselverbindingen was gelegd en waar kon worden gerangeerd. Men noemde dit punt bij de Damlaan toen ook wel De Veurse kapel. na wijzigingen van gemeentegrenzen werd dit later Leidschendam.
Het kantoorpersoneel voor de NZH werkte zeker ook in de kantoren noordelijk van halte Bezuidenhout. Het was meer het winkelend publiek voor de warenhuizen die de tram en masse verlieten. Maar dat was niet in de beginperiode in 1924. De winkels en warenhuiizen kwamen later (Bijenkorf in 1926 dacht ik). De halte laan Copes was een drukke NZH halte voor kantoorpersoneel (maar slechts een paar keer per dag natuurlijk). Busdiensten over het baanvak naar scheveningen zijn er tussen januari en april 1924 (de periode van normaalspoor stoomtrams van Leidschendam naar Den haag) niet geweest.

Haagse_Meester | 30-1-2016
@tokke: Dat gaat terug tot de aanleg v/d spoorlijn Gouda-Den Haag. De NRS (die de spoorlijn bouwde) wilde eigenlijk dwars door de stad door naar Scheveningen, maar dat mocht niet v/d gemeente. Het oude NRS station (het latere Staatsspoor) getuigde hiervan tot de afbraak, het was gebouwd als doorgangsstation. Omdat de treinen niet mochten doorrijden legde de NRS een (stoom)tramlijn aan, want dat mocht wel. Dat zal ca 1880 zijn geweest. De HTM had natuurlijk haar paardentramlijn en later de accutram die direct concurreerde met de NRS. Scheveningen was toen al een badplaats voor de gegoede burgerij en vooral notabelen. In 1904 kwam de electrische tram, ook naar Scheveningen. Die was schoner, sneller en vooral veul moderner dan zo`n rokende stoomtram. De NRS was inmiddels opgegaan in de Staatsspoor en die zag ook wel dat het lijntje niet meer mee kon. Nadat SS en HSM samen NS vormden werd de stoomtram aan de NZH overgedaan (1923/4), als uitbreiding voor het normaalspoornet uit Leiden, wat weer een overname v/d MET was. De MET reed op smalspoor en niet verder dan de Schenkweg, en omdat de toenmalige NZH directeur heel goed wist hoe een moderne electrische tramlijn moest lopen werd er dus flink geïnvesteerd in de lijn. De stoomtramsporen werden dus ook omgebouwd voor de NZH trams en van een waslijntje voorzien. Het oude NRS stoomtrammetje kwam nog goed van pas omdat de electrificatie nog niet helemaal klaar was, maar de normaalsporige trambaan wel. Vanaf Voorschoten reed de stoomtram in aansluiting op de electrische uit Leiden naar het Haagje. Doorrijden naar Scheveningen kon nog niet, die sporen waren (klaarblijkelijk) nog niet klaar. Of de NZH wellicht vervangend busvervoer heeft aangeboden weet ik niet.

Voor belastingontwijking hoefde je niet ver weg: buiten de gemeentegrens wonen was al voldoende. Dat werd dus al heel snel behoorlijk populair, Wassenaar, Voorburg en Leischendam zijn er groot door geworden. De NZH deed haar deel door een Lokaaldienst Voorburg Viaduct (bij de Hofpleinlijn) naar Scheveningen aan te bieden. De meeste Voorburgse NZH forensen werkten echter in het Centrum en dus verlieten zij bij de Bezuidenhoutseweg de NZH. Echter, de oorspronkelijke NRS tramlijn liep tot voor het Staatsspoor en er was dus ook een zijspoortje aangelegd in de Rijnstraat. Dit om een aansluitende tramdienst aan te bieden voor spoorreizigers die uit Gouda (Utrecht) kwamen. Dat bleek niet zo`n succes en in 1932 werden de NZH sporen verwijderd. Daarmee was de weg vrij voor de HTM om in de Rijnstraat een groot emplacement aan te leggen (zie foto`s elders op deze site) om diverse tramlijnen te kunnen doortrekken. Het is deze situatie die velen zich kunnen herinneren.

De HTM was helemaal niet blij met de concurrentie v/d NZH binnen de stad, zeker op het lucratieve strandvervoer naar Scheveningen. Men kon er niks aan doen, want de NZH had de concessie al ruim vóór het ontstaan v/d (huidige) HTM verkregen ("onze".HTM ontstond pas in 1927!) En dus zette de HTM altijd het nieuwste materieel in op de concurrerende lijn 9, welke grotendeels parallel liep met de oude NRS tramlijn. En met de komst v/d PCC werd het voor de HTM nog goedkoper, want daar had men aan 1 personeelslid voldoende, de NZH had er minstens 2 en vaak 3. Tevens nam in de jaren 50 de welvaart flink toe en konden forensen voortaan met eigen vervoer heen en weer tussen werk en huis. Ook hier waren het vooral de gegoede forensen uit Voorburg en L`dam die de NZH voortaan niet meer nodig hadden.

tokke | 30-1-2016
Weet iemand dan waarom deze lijn ooit gebouwd was? Scheveningen was qua spoor destijds best overbediend, met ook nog een trein van de Hofpleinlijn, plus de nodige HTM-lijnen. Zonde dat deze interlokale raillijnen niet meer bestaan.

Rinus | 28-1-2016
"mogelijk een Arabische ambassade"

Is de ambassade van Egypte.

Haagse_Meester | 28-1-2016
Nee, de fotograaf staat al voorbij de Stevinstraat in de rijrichting gezien. De kruising waar het echtpaar staat is de Nieuwe Duinweg, de tram rijdt hier naar Voorburg. Het typerende hekwerk links is nog steeds aanwezig, al is het pand wel opgeknapt, het is nu wit gepleisterd. Het is het hoekpand van Badhuisweg en Antwerpsestraat. Gezien de foto`s op Streetview mogelijk een Arabische ambassade of ander diplomatiek gebouw.

De foto laat duidelijk zien wat een fraaie combinatie de kleine Boedapesters waren. Eeuwig zonde dat er niks bewaard is, hoewel ik heel goed weet dat het de tijd nog niet was (dat kwam pas met opheffing v/d RTM, zo`n 5 jaar na de laatste NZH tramlijn)

Anton Zonneveld | 28-1-2016
Is dit halte Stevinstraat?

Dick van der Spek | 28-1-2016
Een mooie foto van de lijn die ons zo dierbaar is, maar van het gedeelte halte Bezuidenhout - Scheveningen onrendabel was, en nu druk ik me zwak uit. Het enige vervoer wat nog een beetje meetelde was het kantoorpersoneel, dat de halte Laan Copes had, en dan die paar mooie dagen zomer`s die nog wat strandgangers opleverde. De NZH was blij dat ze ervan af waren.

Jwb | 27-1-2016
Het was ook een wild idee ...

Haagse_Meester | 27-1-2016
@jwb: niet alleen daarom, maar de B412 staat in Haarlem als pronkstuk van die collectie en komt dus nauwelijks buiten. Daarnaast is de wagen rol-, maar zeer zeker niet] rijvaardig! Ook is er nog een belangrijk probleem: de koppeling. Hoewel er gebruik gemaakt kan worden v/e verloopstuk, is het niet toegestaan om met deze combinatie passagiers te vervoeren!

Jwb | 27-1-2016
@aat: O dat wist ik niet. Waarom ? Oorspronkelijk had hij toch tramprofiel. Ik weet dat de draaistellen nieuw gemaakt zijn. Afdraaien is natuurlijk wel een heel gedoe maar wel origineler. Zal dus wel een `pipe dream` blijven. Helaas heb ik geen pijp......

Aat hoogland | 27-1-2016
JWB: Volgens mij staat deze tram op spoorweg wielen. Tijdens retourtje Leiden stond deze wagen aan één kant op stalenplaten.

Jwb | 27-1-2016
Wild idee : zou het mogelijk zijn om de enig overgebleven Boedapester bijwagen achter de A106 een rondrit te laten maken? Voor een kaartje van zo`n rit zou ik een klein vermogen neer willen leggen. En ik denk wel meer mensen.

Jan de Swart | 27-1-2016
Beste Tiktak; dit is geen halve schakel; maar een A 500 met een B 500.
Van de hoge B 500en waren alle aanhang rijtuigen wel van een stuurstand voorzien om in combinatie te kunnen rijden met een A 400 en een B 400

Barneveld 27 januari 2016

Tiktak | 27-1-2016
Enkele schakel onderweg naar Leiden of Voorburg Viaduct

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6168


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!