Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-9-2018, 20:43 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Luchtfoto centrum 1923 met o.a. nog niet voltooide doorbraak Grote Marktstraat
foto uit de collectie van Wout Verspuy


P.S. | 21-12-2015
@Wim van Es bedankt voor de "PanderLink"

Hans Klomp | 21-12-2015
Vanaf het Spui zien we de Kalvermarkt naar de rechterbovenhoek van de foto lopen. D.w.z., het smallere deel is de oude Kalvermarkt waar daadwerkelijk veehandel plaatsvond. Het vierkante, al geruimde, deel bevatte vroeger stegen en sloppen als de Schapensteeg en de Korte Bagijnestraat. Toen de DTC in 1865 een route zocht om per spoor het Station HS met haar al bestaande spoor naar Scheveningen te verbinden, stelde zij voor de tram door deze straatjes richting Plein te laten lopen. Dit was noodgedwongen daar het Spui nog niet gedempt was en er geen andere route beschikbaar was. De passage door deze smalle straten leidde tot veel discussie in de Gemeenteraad. De verbinding is er nooit gekomen want kort daarna kwam de DTC in geldnood en ging uiteindelijk failliet.

Hans (Zoef) | 21-12-2015
Inderdaad jullie hebben gelijk, Pander stond verder terug ongeveer bij de Raamstraat en dat is hier vandaan voorbij de Wagenstraat. Deze foto loopt tot aan de 1e Haagpoort en wat daar voor gebouwen hebben gestaan zou ik niet weten.

Wout Verspuij | 21-12-2015
@HansR: Ik zie een voertuig uit de Lange Poten komend richting Plein opdraaien.
Is dit een bus of wellicht ook een tram? Of reed er nooit een tram op de L.Poten?


Klopt, dat is een tram, maar die is alreeds eerder opgemerkt door: CoosL.!
Zowel rechtsboven als rechtsonder zijn op het Plein twee motorwagens zichtbaar.
Zoals gezegd: Totaal zijn er dus 4 trams te zien op deze luchtfoto.

Wim van Es | 21-12-2015
@P.S.,
Zie deze foto met pand van Pander: https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1321298355

P.S. | 21-12-2015
@Hans (Zoef) Het pand van de volharding staat op de hoek Grote Markt /Grote Marktstraat en dat is niet op de foto te zien (de foto houdt op ergens tussen de -arm van de passage naar de Spuistraat- en de Wagenstraat.
Op Wikipedia in een artikel over Pander gevonden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pander
 quote:

Aan de Grote Marktstraat in Den Haag was een ander bedrijf, dat ook aan woninginrichting deed: Mesker. Dat had behalve een winkel aan de korte kant van de Grote Marktstraat ook een grote opslag aan de Gedempte Gracht, naast het kerkhof van de Nieuwe Kerk, waar nu de Markthof is. Hier werden inboedels opgeslagen van families die voor enige tijd naar Indië gingen. Toen de Grote Marktstraat werd doorgebroken naar het Spui, moest de winkel van Mesker afgebroken worden en verhuisde het bedrijf naar Parkstraat 8. C. Chaudron, die na de Tweede Wereldoorlog voor Pander in de Wagenstraat werkte, werd gevraagd directeur van Mesker te worden. Later werd Mesker door Pander overgenomen

HansR | 21-12-2015
Ik zie een voertuig uit de Lange Poten komend richting Plein opdraaien.
Is dit een bus of wellicht ook een tram? Of reed er nooit een tram op de L.Poten?

Wout Verspuij | 21-12-2015
@Broeksloot: Mijn oprechte verontschuldiging dat ik niet eerder heb gereageerd.! Als de donkere wagen op het Spui bedoeld wordt, denk ik dat het hier om een vrachtwagen gaat, immers de Haagse tram was in die periode al crème gekleurd. Maar toch bedankt voor het "speurwerk".!

Broeksloot | 21-12-2015
en mijn vraag: Spui/Kalvermarkt, is dat nr. 5?

Wout Verspuij | 21-12-2015
@Coosl: Goed speurwerk.! Inderdaad, hij is zichtbaar in de schaduw van de huizen op de hoek. Maar de andere tram had ik ook al, als laatste van de drie, opgemerkt. Het lijkt mij een z.g. "Fordje".? In totaal dus vier trams op de foto.

Hans (Zoef) | 21-12-2015
@P.S. Pander zat echt ook in de Grote Marktstraat op nr.16 direct naast het gebouw van de Volharding.

Hans (Zoef) | 21-12-2015
Van het Passage theater nog geen spoor, wel een open plek waar het komt. Volgens de beeldbank is dit in aanbouw in 1926 en dan staat er al een flink stuk overeind. Ook de passage nog niet klaar en daar werd in 1926 ook al aan gewerkt, dus kortom, de datum van de foto moet kloppen op 1923 of 1924 en beslist niet later. Het lijkt mij ook logisch, want de doorbraak van de Vijverdam was ook in 1923.

CoosL | 21-12-2015
Ik zie nog twee trams.
het Plein verlatend een motorwagen de Lange Poten in (lijn 1 of 6), en een de Korte Poten in (lijn 6).

aldo markus | 20-12-2015
@Ralph
Eens! Ik heb op het kruispunt Grote Marktstraat/Spui geleerd waarvoor je bij het oversteken moet uitkijken. Het was het drukste kruispunt van de stad. Laatst voelde ik me op die plek een beetje verloren, sta ik daar op een vlakte. Komt er ineens een bus of een fiets voorbij, en als je even geduld hebt een paar keer per kwartier een tram (andere trams kruisen dus ondergronds).
Natuurlijk is de Grote Marktstraat nu een stuk leefbaarder en veiliger dan 50 jaar geleden.

Maar is die doorbraak in de jaren `20 echt gerealiseerd om een voetgangersgebied te creëren? Had dan niet beter het oorspronkelijke stratenplan kunnen worden behouden (met als risico dat Spuistraat-Poten zouden zijn verbreed, zoals in veel andere steden)?

Enfin, de 20e eeuw heeft zijn sporen in de Haagse binnenstad nagelaten. Soms goed bedoeld, maar anders uitgepakt.

aldo markus | 20-12-2015
Rond het Plein zien we de ministeries van Oorlog, Justitie, Buitenlandse Zaken en Koloniën en de Hoge Raad, aan de Korte Vijverberg Financiën en op het Binnenhof nog Binnenlandse Zaken, naast de beide Kamers van de Staten-Generaal. Dat waren 200 jaar geleden de enige ministeries, want onderwijs, sociale zaken en infra/mileu/waterstaat vielen onder Binnenlandse Zaken. De koning resideerde aan het Noordeinde.
Bij gebrek aan onze moderne communicatiemiddelen had men gewoon alles op loopafstand! Kom daar nou `s om.

Ralph | 20-12-2015
Waarom zijn er zo vaak reacties zoals die van Ruud van Aarte? "Gelukkig wel, rené. De Grote Marktstraat is nu heel wat leefbaarder." Als je de nieuwe gegevens zoveel beter dan de oude, waarom kijk je dan eigenlijk naar de plaatjes? Zoeits moet toch helemaal zonder Interesse voor je zijn. ik vindt het geen vriendelijk gedrag, die mensen op deze Manier te zeggen, dat ze ouderwets zijn. Als ik goede herinneringen aan een bepaalde tijd heb, dan heb ik niemand nodig, die mij elke keer vertelt, dat nu alles beter en mooer is dan toen. Dat is onzin. Als ik hedendags aan de kruising Spui/Grote Marktstraat sta, dan zie ik daar geen huis Meer, die een verleden heeft, ik zie allen koude, gezichtlose blokken.

aldo markus | 20-12-2015
Ook mooi te zien is, dat het pand Plein 4 (Ministerie van Oorlog, thans Defensie) al een fors gebouw op het achterterrein had, waarmee het met een galerij verbonden was. En dat forse gebouw is dan ook nog eens met een loopbrug verbonden met een pand aan de Kalvermarkt. Dit laatste is opgegaan (vervangen) in/door een behoorlijk groot kantorenpand, dat er nu nog staat.

Wout Verspuij | 20-12-2015
@HansR: Goed opgemerkt..! 1923 is het dus niet..., maar welk jaar dan wel..?

Ik hou het dan maar op 1925, wat Joop Bleyie al aan gaf via de afbeelding van het HGA.

HansR | 20-12-2015
Vanaf december 1924 rijden de trams (laagdakkers) niet meer over het Binnenhof. Als ik het goed zie wijst op deze foto niets meer op rails of bovenleiding.
Het afbreken zou wel enige tijd geduurd hebben, dus klopt het jaartal 1923 hierboven niet?

Joop Bleyie | 20-12-2015
ff vergeten, bij het HGA wordt deze foto 2x getoond, 1 keer met het jaartal 1925 (5.15726) en de andere 1929 (0.86349). Daar is dan ook geen pijl op te trekken, denk 1925 juist is.

Joop Bleyie | 20-12-2015
@Wout Verspuij, Ik ga een heel eind met je mee, mede dankzij de nog niet afgebouwde 3e Arm van de passage. Het stuk van de 3e arm dat op de foto staat, is bij de aanleg van de complete arm naar de hofweg eerst gedeeltelijk afgebroken (HGA 0.54796 / 8), dan wordt 1929 aangehouden. Van lijntram weet ik helemaal niets. Ja.. geel en hard, verder volg ik hier de discussies en uitleg met veel genoegen.

Aat Hoogland | 20-12-2015
Joop Bleyie Inderdaad je heeft gelijk. Wim heeft voor mijn gevoel de foto geplaatst met een hoger resolutie. Dus zoemen maar. Ook hier kan je veel uithalen.

Wout Verspuij | 20-12-2015
@Joop Bleyie: Ik schat de foto rond 1929/30

Op de foto zijn m.i. de "aanstaande" Grote Marktstraat en Kalvermarkt nog een zanderig geheel! Rails zijn (nog) niet aanwezig/zichtbaar.... Al in april 1926 reed lijn 6 door de Grote Marktstraat..? Dus 1929/30 kan niet waar zijn..? Logischer is dus 1923/24. Wie kan de foto nader dateren.?

Joop Bleyie | 20-12-2015
Er is wat af geprutst, vooral de onderste helft van de foto. Op de schutting onder aan staat zo iets als "Hier komt de nieuwe Vroom en Dreesmann" deze schutting heeft het lang uitgehouden en is zelfs vernieuwd, de bedoelde bouw is pas rond 1962/63 gerealiseerd. De datum van de foto is ook aan de vroege kant. Op de plaats waar C & A Brenninkmeyer zal verrijzen zijn al bouw activiteiten. Het bouwbedrijf Wolterbeek en van Dorp heeft het gebouw begin 1932 opgeleverd. Ik schat de foto rond 1929/30.

Wout Verspuij | 20-12-2015
Drie trams staan er op deze afbeelding, zien jullie ze.?
Een combinatie motorwagen met aanhangrijtuig op het Tournooiveld die richting Korte- of Lange Vijverberg rijdt, dan nog net een z.g. "Koektrommel" rechts naast het "Mauritshuis" in de Korte Vijverberg en tot slot een motorwagen die vanaf het "Plein" de Korte Poten in rijdt.
Succes met zoeken en wellicht zien jullie nog meer wagens?

Broeksloot | 20-12-2015
... vergroot en zie ik dan een tram op het Spui voor de Kalvermarkt?

Joop Bleyie | 20-12-2015
TIP, Vergroot de foto door je computerscherm op 400% te zetten, hij wordt wel minder scherp, maar je de mensen zijn te tellen, ook of ze lopen of op de fiets zijn.

Aat hoogland | 20-12-2015
Ik werk bij een historische vereniging. Scan daar ook heel oude foto`s in. Telkens verbaasd ik me weer hoe haartje scherp foto`s kunnen zijn. Hoge resolutie inscannen en inzoomen maar. Elk detail peuter je er uit.

P.S. | 20-12-2015
@Hans (Zoef) In mijn idee was Pander aan de Wagenstraat en die staat niet op de foto.

Ruud van Aarle | 20-12-2015
Gelukkig wel, rené. De Grote Marktstraat is nu heel wat leefbaarder. Soms veranderen inzichten, weet je. Over 100 jaar kijken mensen lachend en hoofdschuddend op ons terug. "Honderd jaar geleden reden ze gewoon met verbrandingsmotoren rond."

rené | 20-12-2015
hier werd een doorbraak gemaakt om het verkeer in de binnenstad te ontlasten
en wat doen de heren nu we sluiten de boel gewoon weer af zetten overal obstakels neer dan kan het verkeer lekker omrijden

Hans (Zoef) | 20-12-2015
Op deze plaats staat tegenwoordig het voormalige Asta theater.

Hans (Zoef) | 20-12-2015
Fraaie scherpe foto en dat voor 1923! Veel is weg en veel bestaat nog, zoals de Lange Poten met hotel central en het paleis van Justitie. Hoek Spui Lange Poten en Spuistraat zijn ook duidelijk te herkennen. Volgens mij is dat grote gebouw met die schuine daken het pand van Pander, maar wie kan mij vertellen welk gebouw tussen Pander en het Spui staat?

Joris | 20-12-2015
Ten tijde van deze foto was de bouw van de Beijenkorf waarschijnlijk al bezig, maar net niet zichtbaar.

RobR | 20-12-2015
Prachtige foto, bedankt!

Joop | 19-12-2015
Oh,oh Den Haag,mooie stad, achter de duinen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8800


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 17 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!