Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Laan van Meerdervoort t.h.v. huidige Gymnasium Haganum, 1901
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Hans | 5-5-2015
@snorrecken.

In verband met de verwachte toename van het gemotoriseerde verkeer werden er in 1906 landelijke verkeersregels ingevoerd. Maar de basisverplichting om rechts te rijden bestaat toch echt al sinds het begin van de 19e eeuw, alleen was er nog geen sprake van een strikte handhaving. In 1906 werden er maatregelen genomen om deze regel dwingend op te leggen. Ook werd het rijbewijs ingevoerd. Dat kreeg je als je het aankoopbewijs van een auto kon overleggen. Pas vanaf 1927 moest men hiervoor een examen afleggen. De ANWB heeft bij de invoering van verkeersregels een voortrekkersrol vervuld.

Linksrijdende trams in Amsterdam? Ik ben ze niet tegengekomen. Ik heb een foto van een tram uit 1901 gezien en daarop stonden de reizigers toch echt aan de rechterkant van de rechtsrijdende tram te wachten. Zou u mij een hint willen geven, waar ik zo`n linksrijdende tram kan zien?

P.S. De Wegenverkeerswet en het Wegenverkeersreglement zijn pas in 1951 ingevoerd.

@joost.

Rotterdam liep achter bij de andere steden. Tot 1917 was het verkeer er een chaos. Op 7 mei van dat jaar werd er binnen de gemeente een grootscheepse actie gehouden om de verkeersdeelnemers te dwingen voortaan consequent rechts te gaan rijden. Men ging dus niet over van links op rechts, maar van wanorde naar rechts.
Zie: www.engelfriet.net/Alie/Hans/rechtsrijden.htm

MikeV | 4-5-2015
Het huis op nr. 55 stond niet ver van nr. 57 (waarop het huidige gymnasium is gebouwd). De grond naast nr. 55 strekte tot in de punt LvM/Gr.H.laan (de grond waarop later de barakken kwamen te staan).
LvM nr. 55 is in opdracht van de vader van Adriaan gebouwd en na de dood van zijn vader is Adriaan er in 1890 zelf gaan wonen. In de aankoop van Sorgvliet begin 1900 verhuisde hij naar het Catshuis waar hij ook maar tijdelijk gewoond heeft ... tot aan de verkoop van het perceel + opstallen aan de Gemeente Den Haag.
(zie jaarboek Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde)
http://www.dbnl.org/tekst/_jaa003191501_01/_jaa003191501_01_0014.php

dm.gilijamse | 4-5-2015
die groene barakken op de hoek dat was toch het postkantoor? tegenover de bioscoop
dat in de oorlogsjaren ook overvallen is bij mijn weten

Hans Klomp | 4-5-2015
De afbraak van het huis van Goekoop in 1953 is te zien op foto 6.09607 van de Haagse beeldbank. Daarop ook de bouwkraan voor Aramco.
Het huis stond recht tegenover de Zoutmanstraat.
De door Coos bedoelde barakken van het Distributie-kantoor waren de aanleiding tot het instelling van lijn 15 in 1948.


Coos | 4-5-2015
@Mike V: Voordat het Amranco-gebouw verrees, moesten eerst de barakken van het Distributiebureau worden afgebroken die daar sinds de Bevrijding tot in 1949 hebben gestaan.
Afbraak van het huis van Goekoop in 1953? Dat moet dan eerder geweest zijn.
Ik kwam daar in 1948-1951 dagelijks langs met de tram van/naar school. Ik herinner me niets van een huis op de hoek. Wel van de barakken en de bouw van Aramco.

MikeV | 3-5-2015
 quote:
Hans | 2-5-2015
Adriaan Goekoop woonde op nummer 55. Het gymnasium heeft nummer 57. De school werd hier, na een flinke bouwkundige uitbreiding, in 1907 in gebruik genomen

Klopt, dat huis van Goekoop met fors perceel lag op de punt tegen de Groot Hertoginnelaan en is in 1953 afgebroken. Hier werd het Aramco gebouw neergezet.

joost | 3-5-2015
@Snorrecken. Dat is correct. In Rotterdam pas tijdens WO I. Destijds werden per gemeente (verkeers)regels toegepast. Dat kon toen nog per gemeente verschillen. Net als de lokale tijd die pas later werd vervangen door landelijke tijd..... om maar iets te noemen.

snorrecken | 3-5-2015
Bij mijn weten is pas in 1906 bij de invoering van de Wegenverkeerswet wettelijk geregeld dat we in Nederland rechts rijden. Kijk naar oudere foto`s van Amsterdam waar de trams toch echt LINKS rijden.

Hans | 3-5-2015
@joost. Rechts verkeer in ons land is onder Napoleon Bonaparte ingevoerd en dan spreken we over begin 19e eeuw. Het is maar wat je "nog niet zo heel lang" noemt...

joost | 3-5-2015
@Fer. De eerste locomotieven in Duitsland werden geleverd door Stephenson, een Engelse locomotiefbouwer die ook de sporen liet aanleggen. Er kwam ook een Engelse machinist mee. En in Duitsland rijden de treinen ....... RECHTS. België heeft meer spooraansluitingen met Frankrijk dat links rijdt dan met Nederland. Rechts verkeer in Nederland is nog niet zo heel lang gebruikelijk. Koetsiers reden vanwege de plaats op de bok en het gebruik van de zweep links om voetgangers bij het zwepen niet te raken. Dit was zelfs wettelijk geregeld.

http://www.nicospilt.com/index_links-rechts.htm

Fer | 2-5-2015
@Voogd
In mijn woonland België rijden de treinen nog steeds LINKS, want aangelegd door Engelse bouwers, dus alles in mogelijk...

Hans | 2-5-2015
Adriaan Goekoop woonde op nummer 55. Het gymnasium heeft nummer 57. De school werd hier, na een flinke bouwkundige uitbreiding, in 1907 in gebruik genomen.

Voogd | 2-5-2015
Links rijdend?

Hans Klomp | 2-5-2015
Dit is het huis van Adriaan Goekoop, de man die grote delen van het Regentessekwartier heeft laten bouwen.

FransW | 2-5-2015
Dit is geen paardentram maar een paardenomnibus van de Nederlandsche Omnibus Maatschappij. De omnibus doet hier dienst op de omnibuslijn Reinkenstraat naar het Staatsspoor. Inderdaad ter hoogte van het huidige Gymnasium Haganum. Deze opname dateert niet uit 1904 (natuurlijk kan het poststempel uit 1904 zijn), echter de foto is al in 1901 gemaakt.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1212


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!