Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Mw. 73 remise Maaldrift met twee beugels omhoog (voor de foto?)
foto van Piet van der Lans uit de collectie van Andre Muller


HansR | 14-9-2018
Aanbevolen
Een aanvulling op de huidige discussie

Andre Muller | 26-4-2015
En ook deze komt van Piet van der Lans, de oom van mijn wederhelft!

joost | 19-4-2015
@Fer. Het is dan ook niet voor niets dat de door jou genoemde lichtbronnen na gebruik als klein chemisch afval moeten worden ingeleverd bij de depôts van de stadsreiniging..... Dat zegt genoeg.

Buizengelijkrichters dateren van voor de oorlog. Het principe van eenzijdig stroom doorlaten werd pas succesvol na de introductie van de thyristor. Een thyristor is een halfgeleider met de werking van een elektronische schakelaar die geschikt is om grote vermogens bij hoge spanningen met betrekkelijk weinig verlies te schakelen. Erg populair derhalve dezer dagen. Zie de toepassingen in tractiemotoren in zowel treinen als trams. Deze gedraagt zich daar als een schakelbare diode.

Fer | 18-4-2015
@Haagse_Meester

"kwik is zéér giftig en het enige metaal dat bij normale temperaturen vloeibaar is" maar er is nog iets: een zéér belangrijke toevoeging, kwik VERDAMPT bij kamertemperatuur! En inademen, ik moet er niet denken!
Wij gebruiken veel verlichting met kwikdamp erin: alle TL-verlichting en dus ook alle andere spaarlampen, gebaseerd op het zelfde system.
Bij breuk de ruimte geforceerd ventileren en zo snel mogelijk verlaten! Ook de fluorescentielaag aan de binnenzijde van de buizen/buisjes is giftig!
Over het in de laatste 2 zinnen genoemde, is Wikipedia nogal zwijgzaam...!

Fer | 16-4-2015
De eerste `diode` werd uitgevonden in 1904 door John Ambrose Flemming.
(Niet te verwarren met Alexander Flemming, de ontdekker van penicilline.)
Uiteraard was die diode van het principe `gloeidraad(kathode)-koude anode` in een glazen vacuümbuis, ook wel radiobuis genoemd. Nog niet geschikt voor toepassing in een tram.! Voor grote vermogens waren er wellicht later nog andere, minder kwetsbare, constructies bedacht.

erven sleeboom | 15-4-2015
De NZH-smalspoorlijnen in Noord-Holland, dus ook Amsterdam-Zandvoort, hebben altijd een spanning van 600 Volt gehad.

Ad | 15-4-2015
De lijn van Haarlem naar Zandvoort was in ieder geval aanvankelijk met 600V geëlektrificeerd. Ik vraag me af of dat ooit is veranderd. Bij het grote vermogen van de Boedapesters had je bij de lagere spanning wel voordeel van twee beugels. Het zou kunnen dat de oorspronkelijke beugels van de buitenlijners ook onvoldoende stroom konden afnemen, de sleepstukken zien er mager en simpel uit.

Hoe de NZH het met sectiescheidingen oploste weet ik niet. Er werd ook gereden met Métallurgiques (tot 3 toe) en Beijnes stellen waar de panto`s tot twee wagenlengtes uit elkaar zaten

Rinus | 15-4-2015
@c.campagne: dank voor de toelichting m.b.t. de Haagse buitenlijners. Was dat bij de Budapesters dan op dezelfde wijze geregeld? Dit is allemaal van voor mijn tijd, dus ik weet hier niets van.

M.b.t. de vlambogen bij ijzelrijden: is mij ook uit eigen waarneming bekend

c. campagne | 14-4-2015
@rinus. Zoals Museummedewerker al heeft opgemerkt zijn beide panto`s met elkaar verbonden. Het passeren met de schakelkast in de nulstand heeft geen invloed. Bij het passeren van een lijnonderbreker in de bovenleiding (dus ook bij een districtsscheiding) met beide panto`s omhoog komt er wel degelijk een doorverbinding tot stand. Niet voor niets was de afstand van het spanningloze stuk bij de 600/1200 voltscheidingen een stuk ruimer dan de afstand tussen de twee panto`s van een motorwagen!
Mbt. je eerdere opmerking over het rijden met twee panto`s bij ijzelvorming kan ik je verzekeren dat dit inderdaad een prachtig schouwspel was! Dat was genieten, bij donker de hele straat in een blauw (flikkerend) schijnsel.
Doetinchem, 14-4-2015.

Rinus | 14-4-2015
Nog op te merken dat de Budapesters van de NZH ook twee beugels op hadden. Bij het normaalsporig net (A400) is er later 1 afgenomen. Op het meterspoor (A450) bleef men tot het einde met twee op rijden.

Het lijkt mij trouwens dat het hiervoor genoemde probleem van het doorverbinden van twee districten via een tram met twee beugels op, voorkomen wordt als de trambestuurder / wagenvoerder de lijnonderbreker zonder rijstroom passeert totdat ook de tweede beugel de onderbreker voorbij is.

sjoerd | 14-4-2015
De tweede beugel werd meestal gebruikt bij een stroomloos traject boven een brug.

Haagse_Meester | 14-4-2015
Correct, de diode is een na-oorlogse uitvinding. Vóór de oorlog had men kwikdampgelijkrichters. In essentie een groot bad met kwik en een electrode, niet geschikt voor mobiel gebruik. (kwik is zéér giftig en het enige metaal dat bij normale temperaturen vloeibaar is) Zie verder:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwikdampgelijkrichter

Huub van Keulen | 14-4-2015
@Fer: `in den beginne` slaat op 1924 en volgens mij moest de diode toen nog worden uitgevonden.

Fer | 14-4-2015
@Museummedewerker

""Rijden met beide pantografen tegen de draad was "in den beginne" gebruikelijk, maar werd snel afgeschaft omdat beide pantografen elektrisch aan elkaar zitten, konden districten van onderstations met elkaar worden verbonden en dat is onwenselijk.""

Met twee dioden is het genoemde probleem feilloos op te lossen, alleen..... die dioden moeten minstens 1200 volt en vele ampère`s de baas kunnen en dat wordt, neem ik aan, een prijzige zaak...!

Rinus | 13-4-2015
De 1315 kreeg een tweede beugel om eventueel de bovenleiding van ijzel te kunnen ontdoen. Zover ik weet is tijdens het pekelen die voorste beugel wel opgezet, maar meer als proef, dan dat het echt nodig was. De GTL`s konden dit natuurlijk ook. Nu hebben alleen de pekel-GTL`s die tweede beugel nog.
Bij de situatie zoals jij die beschrijft met de buitenlijner lijkt mij dat de bestuurder dit gedaan had vanwege ijzel (of ijsaanslag aan de bovenleiding in het algemeen). Als een tram dan na geruime tijd na zijn voorganger het baanvak berijdt krijg je inderdaad indrukwekkende lichteffecten (vlambogen).

Keessie | 13-4-2015
Mooie foto, bedankt!
Om een of andere reden heeft "twee beugels tegen de draad" mij altijd aangetrokken.
In mijn herinnering, ergens in de oorlog (1942-43?) een buitenlijner op de Haagweg in Rijswijk, hartje winter veel sneeuw, met twee beugels op en toch flink vonkend, langzaam ploegend door de sneeuw...
En natuurlijk de vele foto`s van NZH in Amsterdam, LTM en NBM, pcc-meetwagen alian pekeltram, met toen nog twee gelijke beugels omhoog.

Buzzie | 13-4-2015
@ erven sleeboom.
Bedankt voor de correctie. Dan hebben ze het me verkeerd "geleerd".

c. campagne | 12-4-2015
@huub. Inderdaad Huub daar zal de 73 wel voor zijn gebruikt die dag. Rangeren bij remise Wassenaar tbv. het aan- en afkoppelen van aanhangwagens gebeurde meestal met twee panto`s omhoog, dan behoefde de bestuurder bij het passeren van een lijnonderbreker in de bovenleiding niet terug te schakelen naar de nul-stand.
Datering foto 1949-1950.
Doetinchem, 12-4-2015.

Huub van Keulen | 12-4-2015
Zou de 73 hier als rangeerwagen in dienst zijn voor het aan- of afkoppelen van bijwagens rond de spits? En was het dan handiger om beide panto`s tegen de draad te hebben?

Museummedewerker | 12-4-2015
Buitenlijners reden gewoonlijk met de voorste pantograaf tegen de draad, ongeacht of het om stadsgebied (600 Volt) of buitengebied (1200 Volt) ging. De voorste is handiger dan de achterste in verband met het stellen van elektrische wissels middels bovenleidingcontacten. Als een Buitenlijner voor een geopende brug moest wachten, dan ging de achterste pantograaf ook vaak tegen de draad. Het bovenleidingloze gedeelte boven het beweegbare brugdeel kan dan gemakkelijker worden overbrugd omdat de tram minder lang spanningloos rijdt. Bij kopmaken stonden natuurlijk beide pantografen even tegen de draad. De voorste pantograaf werd immers achterste en andersom.

Rijden met beide pantografen tegen de draad was "in den beginne" gebruikelijk, maar werd snel afgeschaft omdat beide pantografen elektrisch aan elkaar zitten, konden districten van onderstations met elkaar worden verbonden en dat is onwenselijk.

In Limburg reed de LTM wel met beide pantografen tegen de draad.

Rinus | 12-4-2015
Op foto`s uit de jaren `20 (zie o.a. deze website https://www.htmfoto.nl/Kesber/1924Boschhek.JPG) zie ik ze met twee beugels op rijden.
Ik heb even het recente boek van Johan Blok niet bij de hand, maar daar zal de verklaring vast in staan

erven sleeboom | 12-4-2015
Buzzie | 12-4-2015 Als ik het goed heb, heeft hij twee beugels omhoog, omdat "de buitenlijnen" met 1200V werden gevoed.

Mis.
Kijk maar welke willekeurige foto van de buitenlijnen dan ook, en je ziet dat er één beugel omhoog staat, of het nu 600 volt is of 1200.

Buzzie | 12-4-2015
Als ik het goed heb, heeft hij twee beugels omhoog, omdat "de buitenlijnen" met 1200V werden gevoed.

Dirk Couzy | 12-4-2015
Suphar!!! en dat vanuit Thailand!!!!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1117


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!