Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Draaistraat bij de Rijswijkseweg met PCC 1134 van lijn 10, eind jaren 50
foto van Hermann Hoops uit de collectie van Ben Lammers


foto genomen vanaf het dak boven wijnhandel Van Brakeluitsnede

Cor Nieuw Vennep | 27-11-2017
J.B. van Heijst en Zonen aan het Leeghwaterplein.
Stalen ramen en deuren en ik dacht ook radiatoren. Failliet in 1967.

Johan Kolstee | 27-11-2017
Op de achtergrond staat er een gebouw met een torentje erop, op dat torentje zat een klok, heb fotos van m,n Grootvader op zijn schip in de Laakhaven met datzelfde gebouw op de achtergrond, weet iemand wat voor een gebouw dit was?

Jan Bood | 27-11-2017
Deze site gelezen en de herinneringen aan de familie Hoops braken door. Diverse jaren bij Herman in het team gehandbald bij Animo. In het weekend naar dansavonden met een stel teamgenoten. Dikwijls bij hem thuis T.V gekeken,zelf hadden wij die niet. Zodoende der rest van de familie leren kennen: vader en moeder Hoops , Corrie en Riet. Mooie herinneringen. Tijdens een vakantie naar ,destijds, Joegoslavië ontmoette Herman Milene. Na zijn huwelijk zijn onze kontakten verbroken.
Ik ben nu 82 jaar en kijk dikwijls terug met soms een beetje weemoed.Wij zijn gezond,ook mijn vrouw Kajo, en nog volop in beweging.
Hoe is het leven verlopen tot nu toe met Herman , Corrie ,Riet met haar man Dik Smorenberg?

Ben Lammers | 27-2-2017
N.a.v. mijn vorige reactie:

1941 moet zijn 25-6-1935 voor wat het waard is.

Aad Zwanink | 19-2-2017
Bedankt Ben voor de reaktie. Mijn moeder is nu 89 jaar oud en af en toe in de war. Het huisnummer zal wel niet geklopt hebben.

Ben Lammers | 18-2-2017
Beste Aad dat moet dan na 1980 geweest zijn. Daarvoor woonden wij er vanaf ongeveer 1941

Aad Zwanink | 17-2-2017
Echt leuke site! Het is mooi te zien, dat de mensen zo goede herinneringen aan deze tijd hebben. Zelf heb ik er niet gewoond. Mijn oude moeder is op zoek naar een vroegere vriendin - Maria van de Staay - zou gewoond hebben in de draaistraat 10. Weet iemand iets over haar?

Arie Kardolus | 19-12-2016
Wat een leuke verhalen vanuit mijn jeugd tijd ben van 1942 zoon van de haardenzaak op de Rijswijkseweg. Heb op de Draaistraat op school gezeten bij meester Groen en Holstege een verschrikking man. Bij toeval kom ik deze site erg leuk. a.kardolus@telenet.be

Jan.H.J.van Wel | 29-7-2015
Ook voor mij gaat hier door deze foto`s van Herman Hoops een wereld van herinneringen open.Herman hoopt dit jaar 84 te worden .Zelf ben ik nu 83 jaar en ben nog steeds bevriend met hem( al 77 jaar). Onze ouders waren waren dat ook en zeker tijdens de oorlogsjaren. Wij hebben wel het een en ander toen meegemaakt.Ook Corrie Hoops en Riet ( helaas te vroeg overleden ) behoorden tot onze vriendenkring. Zelf heb ik tot eind April gewoond op het Cromvlietplein N0 84 schuin boven de tabakszaak van de heer Pot. Wij verhuisden begin Mei 1940 naar de Lyonnetstraat en woonde daar toen op 10 Mei de 2e wereldoorlog uitbrak.Herman en ik gingen op school in de Asstraat.Herman op de bovenschool bij meester Touw en ik beneden bij meester Venema.Tussen de middag werd er iedre dag gevoetbald met een tennisballetje en het ging er fel aan toe.Wij hebben in deze periode ook nog gevoetbald bij de vereniging Duinoord,waar meester touw voorzitter was.In Maart 1944 ben ik en met mij nog 40.000 Haagse bleekneusjes naar de boeren vervoerd,dat ging met rijnaken die vertrokken vanaf de Vliet. IK werd daar ondergebracht bij een boerenfamilie in OudeBildzijl bij St Anna Parochie. Deze mensen hebben mijn leven gered en ben ze daar nog heel dankbaar voor.Met de oudste dochter Doetje ,( 82 jaar ) hebben we nog steeds kontakt. In 1948 ben ik samen met Herman Hoops op de fiets naar Friesland gereden en zijn daar een paar weken op het land aardappels gaan rooien.Waarschijnlijk kan Herman dit net meer herinneren, want hij is nog steeds herstellende van zijn herseninfarct, drie jaar geleden in Slovenie gekregen. Het is bijna niet voorstelbaar dat zo;n lange vriendschap voort kan duren. Dat ik naar aanleiding van de foto;s Draaistraat 7 genomen door Herman,dit schrijven hier kan worden geplaatst. Herman,Milena Corrie en Metka het gaat jullie goed. Jan van Wel, Zoetermeer

ruggenberg.w | 13-6-2015
ingenhuosplein was in de deimanstraat en daar was een wykverpleging voor

dedeur stond een dikke boom die we omgezaagd hebben voor de kachel toen hij omviel
raakte de waterleiding de hele straat stond blank 1944

dick van der spek | 5-3-2015
En wat opviel, bij mij althans, het grote aantal schoenlappers/schoenmakers, verdonk, had je, maar naast Buitelaar was er ook nog een, maar er waren er meer. Met de zoon van Buitelaar ben ik al meer dan veertig jaar bevriend, Ton buitelaar. Toen zijn vader stopte met de zaak kwam daar kerkvliet. Er waren toch wel wat winkles zo verspreid over de musschenbroek str. van musschenbroekstr. Kooistra, kapper karel Tisse, dat was altijd wel een keuze maken, lammers, Tisse en die om de hoek v.d. Rijswijkseweg. In de schegelstraat was ook dokter venema. K. Venema.

kdinkela | 3-3-2015
@Corrie Hoops De lorreboer zat in de Minckelerstraat en heette van der Spiegel.
Het was inderdaad vlakbij de van Musschenbroekstraat. Als kleine dondersteentjes hebben wij dat ouwe mens van kindervermaak vaak lopen pesten. Schande!

HansR | 3-3-2015
@Annie Meershoek.
Mijn schoonouders woonden boven de melkboer Buytelaar en de slager Stuwstraat hoek Wiekstraat was Anneveld. Althans in de 60`er jaren. Later ging de betaald voetbal grensrechter Piet Anneveld als slager werken bij de beste supermarkt de, inmiddels ter ziele gegane, Konmar.
De Stuwstraat met zijn mooie lijn 10 is een heel andere straat dan waar wij in herinnering aan terugdenken.

Metka Kristiansen-Hoops | 25-2-2015
Wat onzettend leuk deze foto van mijn vader te zien op deze site, terwijl ik intussen in Noorwegen woon, heb ik zelf ook nog mooie herinneringen aan deze straat!

Annie Meershoek | 22-2-2015
Ja ik mocht soms ook wel een fietsje huren en dat was geloof ik bij van Rossem op de Noordpolderkade vlak bij de Draaistraat. Er was een dochter Greetje die bij mij in de klas zat?

sjoerd | 21-2-2015
Kindervermaak was wel op het pasteurplein op het ingenhouszplein was een polikliniek met nonnetjes als verpleegkundigen daar werden ook amandelen geknipt dat is geen kindervermaak.Corrie Hoops | 20-2-2015
Ik heb een vraag zijn jullie ook bij de snoepwinkel "kindervermaak " op de hoek van de van Musschenbroekstraat en Ingenhouszplein geweest? Je kon er ook een fietsje huren,een dubbeltje per uur,zo`n doortrapper. Wij gingen ook langs de deuren om oud papier op te halen en gingen daarna naar de lorreboer,deze zat in de van Musschenbroekstraat en kregen daar dan een paar centen voor en hup op naar "kindervermaak ".

Annie meershoek | 20-2-2015
Dank Ben Lammers voor de rectificatie ik ga de foto`s opzoeken. Wel leuk he?

Ben Lammers | 20-2-2015
Beste Kees de Rider en mevrouw Meershoek. De manufacturenzaak tussen de Musschenbroekstraat en de Schlegerstraat was toch echt J.C. (Piet) Boer voorheen van Es. De zaak van Molle was op nummer 129 van de Musschenbroekstraat. De bewijzen daarvan zijn o.a. terug te vinden op het Haags gemeentearchief foto`s: 072978 (Boer) en 072984 (Frans Molle). Mevrouw Hoops heeft dus weldegelijk antwoord op haar vraag gekregen.
Ook nog even een opmerking naar de heer Ruggenburg, de slagerij was van Adriaan van der Holst.

Annie Meershoek | 20-2-2015
De melk winkel van Buitelaar was op de hoek Stuwstaat-Wiekstraat en aan de overkant slager Roest

roel | 20-2-2015
Ik heb al die reacties op die foto,s gelezen en al die winkels die genoemd zijn ken ik mij ook herinneren ik heb in de drebbelstraat gewoond op de hoek van de rijswijkseweg en de van mussenbroekstraat was een alberheijn winkel daar naast een melk winkel van buitelaar had 2 leuke dochters een nicht van hun woonde in de j v/d heijdenstraat ook in een melkwinkel met Hanny heb ik nog verkering gehad op de rijswijkseweg was een kachelzaak van Kardolus met een zoon Kasper was ik bevriend hij deed aan schermen en zo kan ik nog wel even door gaan het is allemaal lang geleden word zelf in april 80 jaar......

Annie Meershoek | 20-2-2015
In de van Mussenbroekstraat was juwelier Nillessen, het was een woonhuis.Daar hebben we ooit de cassette gekocht, lepels,vorken enz. Heel lieve mensen.In de etalage stond een mooie klok van smeedijzer en daar was ik weg van. Mijn man (toen verloofde) is een paar keer wezen kijken en heeft hem precies nagemaakt. De klok staat nu bij mijn zoon. Er staat ook ergens de naam Bijmans van de Trekweg, Rietje zat bij mij op de Clara Feijschool. Ik had daar les van o.a. Juffrouw Esser en Wakker en nonnen natuurlijk Een heerlijke tijd.

Annie Meershoek | 20-2-2015
De manufacturen zaak was Frans Molle. op de hoek van de Draaistraat Noordpolderkade was banketbakker Reudink. Mijn schoonouders woonde daar vlak naast op nr. 51

Kees de Ridder | 20-2-2015
Corrie Hoops heeft nog geen antwoord op haar vraag van die manufacturenzaak. Ik denk dat ik het weet. Het heette DE ZON van de gebr. Brinkel en dat was familie van de schrijver Michel van der Plas ( uit de Weimarstraat ). Gezien ons leeftijdverschil, dat ik bespeur vraag ik me af of de viskraam iets verderop van de fam. de Nennie hen nog iets zegt.Later was dat een fietsenstalling.

Paul | 20-2-2015
je hebt gelijk c campagne ged kijken i ook een kunst

joost | 19-2-2015
@Hans. Die autohoezen bleken geen succes. Bedoeld als bescherming deden zij juist het tegenovergestelde: Vocht, na regen of mist, werd min of meer opgesloten onder die hoes lang nadat het weer droog werd. Wanneer daarna de zon er op ging schijnen werd dit proces nog eens versneld door de hoge vochtigheid eronder. Vocht tastte de lak, het interieur en het plaatwerk aan. Een auto zonder hoes daarentegen droogde sneller op door zon en/of wind. De auto`s waren toen minder goed tegen roest beschermd, zeker de Franse en Italiaanse.

joost | 19-2-2015
@Corrie Hoops. Ik weet haast wel zeker dat Ben Lammers gelijk heeft en het Piet Boer is/was. Dacht eerst aan Frans Molle. Maar die zat op de hoek van de Isingstraat, verderop. Wij zijn er pas in 1958 in de buurt gaan wonen en dat was maar voor vier jaar. Ik weet niet beter/anders dan dat daar Albert Heijn was op de hoek. Bij de Voorstad wel eens een vulpen gekocht. Verder weinig winkels in de van Musschenbroekstraat. Aan de andere kant een radiozaak en een winkel voor muziekinstrumenten op de hoek van het Pasteurplein. Aan de andere kant, voorbij Frans Molle was nog een juwelier of horlogezaak. Dat is zo`n beetje wat ik me van die straat kan herinneren.

ruggenberg b | 19-2-2015
naast albert hein in 1944 was een vlees waren winkel v,d kroft aan de overkant
victor kiel myn zuster werkte daar in 1944 was zij zo hongerig dat ze het eten van de kat op at we woonde in de lyonetstraat er werd een bom gegooid in de slechelstraat
2de portiek en myn moeders cabinet in de lyonetstraat 15 vloog uitelkaar woon al 55 jaar in canada maar dat vergeet je niet

bill

sjoerd | 19-2-2015
Schuin boven die manufacturenzaak woonde de fam Driessen Henk had later een show in Drievliet en zijn zus Wilma werd opera zangeres.
zaten ook in hun jeugd op school in de draaistraat

Ben Lammers | 19-2-2015
de manufacturenzaak was van Piet Boer, een grote zware man die wel van een neutje hield.

Corrie Hoops | 19-2-2015
Joost, het was inderdaad de Schlegelstraat,maar weel jij misschien de naam van de Manufacturenzaak op de hoek van de Schlegelstraat en de van Musschenbroekstraat? Er waren twee ingangen ,in de van Musschenbroekstraat voor de kantoorboekhandel Voorstad en de andere ingang bij de Schlegelstraaapt.Weet jij wat voor Albert Heijn in die winkel zat,dat was de Nutsspaarbank,daar ging ik iedere maand met het Zilvevlootspaarbankboekje.

joost | 19-2-2015
Heel leuk de reacties. Ik heb daar op school gezeten eind jaren 50 en Lammers was mijn kapper. Kan met het overlijden als vaste klant nog herinneren. Tot ons vertrek uit de wijk werd ik daarna keurig geknipt door de heer Warffemius.
Dat gebouwtje in de - heette dat daar al Schlegelstraat? - zat onze huisarts dokter Wolters. Er tegenover op de hoek Albert Heijn en daarnaast een patatzaakje annex automatiek, zoals dat toen heette. Verderop een houthandel. Om de hoek in de Deimanstraat woonde Dick van der Spek, daar zat ik mee op school. Hij heeft veel werk, vooral in boekvorm, geschreven over trams, met name de Blauwe. Zijn werk wordt nog geregeld geraadpleegd, ook hier op deze site.

Corrie Hoops | 19-2-2015
Leuk dat deze foto van mijn broer Hermann zoveel herinneringen oproept.Ik ben blij dat ik deze foto vond en Ben hem op deze site heeft gezet.Zelf heb ik een herinnering aan het wijjkgebouw waar Frans van Zoest over schreef. Mijn zusje Rietje en ik zaten daar in een handwerkgroepje ergens in een zaaltje boven.

sjoerd | 19-2-2015
Ik heb ook op deze school vertoefd van 1941 t/m 1950 de bovenmeester was toen meester ouwendijk....het gezicht op de voorgrond was cafe rest: Neuf en bij die kranten kiosk ging ik de kapitein rob boekjes kopen.

leo | 19-2-2015
Leuke foto

ik heb nog op de basisschool rechts op de foto gezeten.
prinses julianaschool
met juffrouw keizer als directrice

c. campagne | 19-2-2015
@paul. De 1134 heeft geen schade; een isolator in de hangkabel van de bovenleiding verstoort het beeld voor de fotograaf.
Doetinchem, 19-2-2015.

Frans van Zoest | 19-2-2015
Nou, voor mij ook een bekend punt! In de jaren `50 en `60 was ik vaak bij mijn grootouders. Op de achtergrond zien we cafe "Neuf" en net buiten beeld was op dat pleintje het wijkgebouw, alwaar mijn grootouders toen woonde ik ik vaak logeerde. Het bestaat nog steeds, er zit al jaren een Chinees in. Bij de Gruyter was er het snoepje van de week en bij bepaalde producten kreeg je zo`n plastic treintje of autootje. Ik heb ze nog staan......... Dat stukje route was wel eens berucht voor lijn 10. In de laatste jaren van de oude Molenwijk, dus voor de nieuwbouw, ontspoorde de tram wel eens doordat de jeugd blokjes ijzer o.i.d. tussen de groefrails legde. Ik heb wel eens gezien dat er een PCC zowat dwars in de Stuwstraat stond. Met autosurveillance begin jaren `80, moest je wel de ramen van de Mercedes in die omgeving dicht houden. Het risico bestond dat er spontaan een ei of tomaat naar binnen vloog. Toch was het allemaal niet echt gemeend, pure baldadigheid.

Coos | 19-2-2015
Aan dit punt heb ik een speciale herinnering uit de zomer van 1944.
Mijn moeder stond op de hoek voor De Gruyter te praten met haar schoonzusje, die daar winkelmeisje was. Daardoor misten we lijn 10. Maar er kwam geen volgende.
De gemiste tram had een flinke aanrijding gekregen bij de Hofwijckstraat, die beide sporen blokkeerde; daar hadden wij in kunnen zitten !

Paul | 19-2-2015
Of beter tussen de sluitlichten onder het lijncijfer

Paul | 19-2-2015
de 1134 heeft wel schade rechtsboven de sluitlichten

Michel Sanders | 19-2-2015
In die tijd mocht ik met diezelfde lijn 10 naar school in de Elboogstraat, halte Cromvlietplein, i.p.v. op de fiets vanaf de Hofwijckstraat, omdat ik een gebroken arm had. Een paar weken elke dag diezelfde route.
Was voor mij toen een geluk bij een ongeluk.

marietje | 19-2-2015
Gewoon een gezellige, gemoedelijke sfeer toen. Verloren tijden.
Ik weet nog dat ik met mijn oma in de jaren 60 naar het Kurhaus mocht, met lijn 8. Een supergezellig avontuur.

Corrie Hoops | 18-2-2015
Graag wil ik Ben Lammers hij woonde schuin tegenover ons in de Draaistraat hartelijk bedanken voor het doorsturen van deze foto, inderdaad genomen door mijn broer Hermann Hoops nu 83 jaar. Ik zal de foto nu naar mijn broer mailen,dat zal hij erg Leuk vinden.
Zelf ben ik zo blij dat ik jullie side gevonden heb,mijn man en ik genieten van alle oude foto`s.
Bedankt.
.

hansje | 18-2-2015
Rechts op de hoek zat De Gruyter,en links de sigarenwinkel waar ik voor mijn vader 2 pakkies Zilvershag moest halen.Met lijn 10 naar de stad was een plezierig uitstapje voor een knulletje van 8 of 9
Een beetje naar links van de DKW stond een kiosk op het eilandje(in de v Musschenbroek straat)
Die autohoezen hielden je auto wel schoon,maar als het vochtig was,kreeg je gauw kale plekken op de auto.

Ben Lammers | 18-2-2015
Ere wie ere toekomt de foto is uit de collectie van mevrouw Corrie Hoops

Hans | 18-2-2015
Aparte foto, zo vanaf dat dak genomen. Die Traction Avant staat te dicht bij de hoek geparkeerd. Vroeger was er een markeringstegel in de stoep langs de trottoirband gelegd om de vijf meter afstand vanaf de hoek aan te geven. Op de uitsnede van de foto kan ik er echter geen ontdekken.

Ook wel opmerkelijk: een auto onder een beschermende hoes. Die hoezen, ook wel autopyjama`s genoemd, zijn nooit echt populair geworden. Voor menigeen te veel rompslomp, denk ik zo. Wat zou eronder kunnen zitten?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0791


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!