Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-9-2018, 20:43 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Hobbemaplein gezien vanaf de van der Vennestraat begin jaren 50
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Rochus Zuurmond | 4-1-2015
Oud Den Haag in beeld, film van Annie Jansen en haar broer, de moeite waard!
www.youtube.com/watch?v=mJ4iShUC5ww

Kees de Ridder | 31-12-2014
De Reitzstraat is een zijstraat van de niet zichtbare Paul Krgerlaan en dus op deze foto niet te zien. Het was van 1949 t/m 1952 mijn schoolroute op de fiets. In deze periode is het hier geasfalteerd en ik vraag me af of er nog mensen zijn die zich kunnen herinneren dat mijnheer Tieleman bijna zijn vrouw en kind zou hebben verloren bij een ongeluk met tramlijn 12? Na een bezoek aan haar man stak ze met de kinderwagen de Herman Costerstraat over al achteruitzwaaiend, niet goed uitkijkend pardoes de wagen onder de tram duwend. Ze lag op straat met een hoofdwond en de wagen met kind lag volledig onder de tram. Lijkbleek kwam ik met dit verhaal bij mijn moeder thuis en 1 dag later lazen we in de krant dat het kind ongedeerd onder de tram vandaan was gehaald. Goed nieuws of slecht nieuws, je hoorde het in die tijd zoveel later dan nu! Anders gezegd: je ging ermee naar bed en je stond ermee op!!!!

pieter | 18-12-2014
]De toren is van de brandstraat kerk

pieter | 18-12-2014
De toren is van debrandstraat kerk

Hans | 18-12-2014
@Leo. Je hebt helemaal gelijk. Dat komt er nou van, als je al sinds tientallen jaren niet meer in Den Haag woont en de laatste tijd er ook nog eens slechts sporadisch komt. Ik had eerst voor de zekerheid een plattegrond erbij moeten pakken...

Maar nu die kerktorens nog. Wie weet ze nu definitief en goed te determineren? Kan die rechter dan van de kerk in de Wesselsstraat zijn? Stond daar ook niet een kerk? Het geloofsleven was in die jaren sterk vertegenwoordigd, ook in Den Haag.

Leo | 18-12-2014
@ Hans: wat jij de Paul krugerlaan vindt, is de Scheepersstraat

Hans | 18-12-2014
@Coos, joost. We kijken op deze foto boven en rechts van het midden tegen de Paul Krugerlaan aan. Volgens mij is dan inderdaad de rechter torenspits van de Nieuwe Zuiderkerk en de linker, die wat verder naar achteren staat, die van de rooms-katholieke kerk aan de Brandtstraat.

joost | 18-12-2014
@Coos @Hans. De torenspits van de Nieuwe Zuiderkerk aan de Reitzstraat zou dan rechts van de Brandtstraat moeten staan. De kerktoren in de Reitzstraat was ook veel lager dan die van de Brandtstraat.

Coos | 17-12-2014
@Hans: dan vallen met `mei 1950` alle puzzelstukjes op hun plaats, want destijds ging ook altijd half mei de zomerdienst in.
Nog even over die kerktorens: die ene is beslist van de katholieke kerk aan de Brandtstraat, maar die van de Reitzstraat staat gewoon net niet op de foto.

Hans | 17-12-2014
@Coos. Op deze foto staat de nieuwe friettent van Tieleman. Bekijk op HBB fotonr. 0.28065, gedateerd omstreeks 1950, maar eens. Daar zie je het oude, mobiele kraampje. Dan kom ik toch wel tot de conclusie dat de koptekst van bovenstaande foto nu juist is. Het getoonde verkeersbeeld versterkt dat ook nog eens.

Coos | 16-12-2014
@Wil Leebeek: de uiterst nauwkeurige remise-lijsten in van Donselaar II geven vanaf pag. 344 vanaf eind mei 1950 een wisseling aan van het materieel in de Frans Halsstraat en de Lijsterbesstraat.
Een enkel reclamebord geeft maar weinig zekerheid over een datum, lijkt me.
Er zijn vast nog meer bronnen.

wil leebeek | 16-12-2014
De ansichtkaart dateert uit de periode 1 mei 1951 en 31 maart 1952.

Dit valt af te leiden uit de balconreclame van 42 : Niemeijer Sterling Shag.

Hans | 16-12-2014
Wat ik niet onvermeld wil laten, is het "toilet" van de frietkraam van Tieleman. Een berucht stinkend urinoir, zoals er zoveel in de stad te vinden waren, op luttele meters afstand. Als je een overheerlijk zakje patat had gekocht, deed je er dus verstandig aan bij de kraam te blijven en al zeker niet naar de Herman Costerstraat te slenteren...

@Coos. In de Reitzstraat stond inderdaad de gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk.

Coos | 16-12-2014
Volgens van Donselaar II reden er vanaf juni 1945 tot mei 1950 Ombouwers op lijn 12 en 290-`ers op lijn 6.

Coos | 16-12-2014
@Mike: die rechter spits is van de (Gereformerde?) kerk in de Reitzstraat, al jaren terug gesloopt.

MikeV | 16-12-2014
Diverse opmerkingen, zoals 2e torenspits, rode kruis bak .... worden in deze uit te vergroten HBB foto beantwoord: Identificatienr. 0.28068

Zou inderdaad kunnen dat ook de foto van Gerard niet eind jaren `40 is, maar begin jaren `50

joost | 16-12-2014
Ook hier duikt weer een
ALARM-
BRAND-
POLITIE-cel op naast de transformatorzuil.
Naast de torenspits van de Brandtstraat priemt nog een spits de lucht in. Wat zou dat kunnen zijn?

FransW | 16-12-2014
@Coos: die verzamelbak was inderdaad bestemd voor het deponeren van gelezen lectuur ten behoeve van Het Nederlandsche Rode Kruis. Ook een onderdeel van het veelvuldig in Den Haag voorkomende straatmeubilair, want je zag die verzamelbakken op meerdere plaatsen in Den Haag.

Coos | 16-12-2014
Rechts naast de sporenkruising van lijn 11 met de andere sporen staat op de stoep iets zwart-wits. Het is een verzamelbak voor gelezen lectuur (van het Rode Kruis, dacht ik).

Hans | 16-12-2014
Was er toen al een taxistandplaats in de De Heemstraat? Die auto, daar rechts achter de klok, zou zomaar een taxi kunnen zijn. Zo een die getooid was met een geblokte zwartwitte band op de carrosserie onder de ruiten.

Het waren geen wagens van de Red Tax. Dit bedrijf had een (kleine) standplaats in de Viljoenstraat, kan ik me nog herinneren.

Hans | 16-12-2014
@Richard Velthuysen. Die verbindingssporen zullen hoogstwaarschijnlijk wel bestemd zijn voor trams van de lijnen 6 en 13, bij het in- en uitrukken naar en vanaf de remise aan de Frans Halsstraat. Ze werden in ieder geval niet gebruikt voor een lijndienst, maar dat zul jij ongetwijfeld ook wel weten.

Hans Geldof | 16-12-2014
Het Hobbemaplein,de grens tussen schilderswijk en transvaal.Geboren in de Paulus Potterstraat. Als kind kwam je in die tijd (1950)eigenlijk nooit de wijk uit en de keren dat het gebeurde en ik met met pa en ma het plein over stak had ik het gevoel dat ik letterlijk en figuurlijk in een totaal andere wereld terecht kwam,Of dat destijds ook werkelijk zo was dat weet ik eigenlijk niet,het kan ook zuiver gevoelsmatig zijn geweest.Mede door die beleving zit het plein veankerd in mijn collectieve geheugen.

LEO | 15-12-2014
Zo ken ik het plein nog !!!! Op elke hoek een tap . Heb als eens meer opgemerkt dat honderden pupilletjes onder klok moesten verzamelen om later, onder begeleiding, naar het veld van de tegenstander te fietsen.
Het wachten werd gecompenseerd door het naar binnen gluren bij de motorhandel.
Kennelijk hebben andere lezers dit nooit meegemaakt, want ik heb er nog nooit iemand op zien reageren.

Richard Velthuysen . | 15-12-2014
Wat een tramknooppunt was dit eerder , vergeleken met vandaag de dag . De sporen uit de van der Vennestraat , de toen nog kruisende sporen dan lijn 6 op lijn 11 en de sporen vanhier richting het Zuiderpark . Ook kwam de NS hier nog over het 3e spoor langs lijn 11 .
Verder iedereen per tram , te voet , per tweewieler of met de bakfiets .
Vraag mij af waar de verbindingssporen op de voorgrond voor gebruikt werden ? Lijkt mij een niet erg voor de hand liggende route ?

aldo markus | 15-12-2014
Jaaa! Heerlijk plaatje. Precies zo is het Hobbemaplein in mijn vroegste herinnering, pak `m beet rond 1960. Opa en Oma woonden in de Wesselsstraat, de eerste zijstraat van de Kempstraat, links. Hier heb ik trams leren kijken. En bussen.
Ten tijde van deze foto reden hier de tramlijnen 6, 11, 12 en 13 en bus N. En afgezien van de in 1952 opgeheven lijn 13 is dat eigenlijk nog steeds zo (want N werd in 1955 bus 25). Maar enkele van die lijnen maakten een andere beweging over het plein dan tegenwoordig.
Lijn 11 deed gewoon wat-ie nu nog doet: De Heemstraat volgen (de halte richting HS was toen nog wel vr de kruising). Er waren geen wisselverbindingen met 6, 12 en 13. Er was nog wel een derde spoor, voor goederentreinen van NS naar de Delftselaan.
Lijn 6 (en 13) kwam(en) uit de Hobbemastraat, net als nu, maar kruisten lijn 11, waarna de 13 rechtdoor de Kempstraat in ging, en 6 rechtsaf door de Herman Costerstraat, die toen nog doorliep tot de Delftselaan/Paul Krugerlaan. De haltes lagen in beide richtingen vr de kruising met lijn 11 (de tram richting stad staat bij de halte, het kan 6 of 13, maar ook 12 zijn).
Lijn 12 kwam uit de Van der Vennestraat (staat op de foto aan de halte), kruiste lijn 11 en ging met lijn 6 mee de Herman Costerstraat in.
En bus N kwam uit de Ruysdaelstraat en reed naar de Kempstraat, over de autostroken, buiten de tramhaltes om. De haltes van de bus waren stad-uit vlak voorbij lijn 11 en richting stad vlak vr lijn 11.
Als het op deze site zou kunnen zou ik deze foto Favorieten!

Hans | 15-12-2014
Mooi hoor, deze foto. Wat meteen opvalt, zijn de oversteekplaatsen voor voetgangers in die tijd. Smalle stroken die gewoon witgeschilderd over het asfalt zijn aangebracht. Het begrip kwetsbare verkeersdeelnemers, die extra in bescherming werden genomen, bestond in die tijd nog niet. Men moest het rijdende verkeer voorrang verlenen, ook op die oversteekplaatsen en als je werd aangereden, was het domweg je eigen schuld en werd je niet schadeloos gesteld.

Het Hobbemaplein uit die tijd... Hoeveel voetstappen heb ik hier wel niet liggen?

Huub van Keulen | 15-12-2014
Mooie kaart! In de voorgrond zien we 42+650`er van lijn 12. Het tramstel in de achtergrond lijkt me een 250er+600 van lijn 6, maar dit zou ook lijn 13 kunnen zijn.

Jeroen van Loon | 15-12-2014
Prachtige foto!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7107


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!