Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-9-2018, 20:43 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Conradkade en brug Weimarstraat gezien vanaf Suezkade, afst. 1901
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Rinus | 18-11-2014
Leuk verhaal over die Houtrustkerk, maar de huizen werden niet opgeblazen, maar onttakeld met het handje, ook al omdat bouwmaterialen hergebruikt werden (in Duitsland). En dan zou men de kerk gaan opblazen?

MikeV | 16-11-2014
@joost

Onderstaand verhaaltje past ook in het sluizen vs verversingskanaal:

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn bij de aanleg van de Atlantikwall in 1942 veel huizen nabij het strand en de duinen afgebroken. Een leuke anecdote geeft een goede verklaring waarom de Houtrustkerk aan de afbraak ontsnapte.

Bij een bezichtiging ter plaatse in verband met de evacuatie, zou een van de bestuursleden met de Duitser naar het venster zijn gelopen, dat uitzicht geeft op het Verversingskanaal en op de sluisjes daarin. Vermoedend, dat de man weinig of geen verstand had van waterstaatkundige werken en van de zeesluizen, (let wel geen sluisjes, maar sluizen!), werd hem door Nicolette Bruining uitgelegd, dat bij vernietiging van het kerkgebouw door explosieven, er grote kans bestond, dat de sluiswerken werden geraakt en onklaar zouden worden. Bij hoog water en zeker bij een flinke stormvloed, zou het zeewater met grote kracht de stad binnendringen en wellicht de Zentrale Kommandantur bereiken. Een afdoend middel zou er niet zijn. In alle eenvoud voorgedragen was de uitwerking doeltreffend. De bezetter zag af van de afbraak van de Houtrustkerk.


E.e.a. is te lezen op:
http://www.houtrustkerk.nl/

joost | 15-11-2014
@MikeV. Aan het einde van de Valkenboskade (tegenover de Noteboomstraat) was voor de oorlog een gemaal gebouwd die het water opvoerde van het
peil in de Valkenboskade naar het peil in de Haagse Beek. Maar in het kader van de aanleg van de tankgracht werd dit gemaal gesloopt. De voe-
ding van de tankgracht tussen Kijkduin en Zorgvliet geschiedde ook met boezemwater uit de Valkenboskade dus daarom bouwden de Duitsers
in de groenstrook van de Haagse Beek, nabij het gesloopte Rode Kruis Ziekenhuis, een nieuw gemaal. De pomp uit het gesloopte gemaal werd vervolgens weer in het nieuwe gemaal gemonteerd. In het gemaal bevond zich naast de machinekamer en een manschappenverblijf, ook een betonnen mitrailleurbunker.

Bron: Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen.

Rinus | 15-11-2014
Nog op te merken dat het sinds 1983 afgelopen is met die mist boven het verversingskanaal op koude dagen, aangezien de Elektriciteitscentrale vanaf dat jaar warmte ging leveren aan de stadsverwarming en het koelwater niet meer volledig loosde op het oppervlakte water.

MikeV | 15-11-2014
@Hans(zoef)
Gemaal Oleanderlaan zie HBB Identificatienr. HGA001310204

Wat het nut van dit gemaal was, weet ik niet ... misschien @Joost ?
Het lag aan een zijtak van de Beek, tussen de Hanenburgvaart (die na de oorlog overkluisd is) en de Valkenboskade. Weet wel dat de Segbroekpolder, zelfs voor de bebouwing altijd een heel nat gebied is geweest en kelders na de bebouwing dikwijls last van vocht hadden ...

gilijamse.dm | 15-11-2014
vraagje
wat staat er dan aan het einde van de veenendaalkade voor een pomp instalatie
vraagje aan de kenners

joost | 15-11-2014
@Hans (Zoef). Het stoomgemaal is allang geen stoomgemaal meer. Bij de verbouwing in 1913-1914 tot elektrisch gemaal werd het ketelhuis ingekort, terwijl de schoorsteen en de kolenloods werden gesloopt. De electromotoren en de pompen, die de stoommachine vervingen, zijn geleverd door de Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek E.H. Begemann uit Helmond. Deze apparatuur is nog in het machinehuis aanwezig en is in 1970 buiten werking gesteld.

Hans (Zoef) | 15-11-2014
Dat koelwatersysteem is een heel verhaal. Vroeger stond er aan de Oleanderlaan een stoomgemaal wat water uit de Valkenboskade verpompte, waarheen dat ging weet ik niet, wel dat bij dat gemaal erg veel paling voorkwam en ik daar graag ging vissen. Het koelwater voor de centrale kwam uit de Veenkade en werd in het verversingskanaal weer geloosd. Het water was altijd warm en was in de winter ook nooit bevroren. Toen de vraag naar stroom toenam, begin jaren 50, is de Valkenboskade geheel droog gelegd en "bestraat" met klinkers om een goede doorstroming te verkrijgen. Toen is ook aan het eind van de Beeklaan en de Hanenburglaan een gemaal gebouwd dat water uit het verversingskanaal via een ondergrondse duiker de Valkenboskade in pomt en zo een circulatie heeft met de rest van de Haagse grachten. Het gaat via de Loosduinseweg, Soestdijksekade, Neherkade, het Zieken, Bierkade, Liijnbaan weer naar de Veenkade en via de energiecentrale weer het verversingskanaal in. Dat gemaal is een electrisch gemaal en moet niet worden verward met het stoomgemaal wat daar ook staat en water pompt naar zee.

joost | 15-11-2014
@Ad. Wanneer je geïnteresseerd bent hoe e.e.a. wordt berekend: lees dit leerzame artikel over debiet:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Debiet

Onlangs hebben polder/waterschappen hun zorg geuit over de waterhuishouding en -berging in de Haagse- en omringende polders. Vooral waar het gaat om waterafvoer bij extreme en langdurige neerslag. De Haagse grachten zoals op de foto getoond maken hier integraal deel van uit.

Mooie foto overigens, met klassieke lantaarns op de bruggenhoofden.

joost | 15-11-2014
@Ad. Een duiker en, ter ondersteuning, een minigemaaltje, meer een pomp, type slakkenhuis, een centrifugaalpomp dus. Werkt communicerend. hetgeen mogelijk is door een te verwaarlozen niveauverschil naar de Stadhouderslaan. Komt alleen in bedrijf als het wateraanbod in de beek groter is dan de (natuurlijke) capaciteit van de overloop naar de Stadhouderlaan. Dit gemaaltje (pomp) bevindt zich aan het begin van het fietspad bij de Houtrustbrug dat evenwijdig loopt aan het verversingskanaal richting Beeklaan.

Ad | 15-11-2014
Ik heb dat tankertje wel gezien, maar nooit gedacht dat die `binnendoor`ging.
Hoe gaat het water van de Beek van de Segbroek kant naar de Stadhoudersplantsoen kant? Is dat hetzelfde niveau of is er een duiker?

joost | 14-11-2014
@Ad. Dat klopt. Bij het tweede gemaal, iets verderop, (het afvoergemaal) is nog steeds een schutsluis. Tot de 70-er jaren voer er nog een klein tankertje van Rotterdam naar de Scheveningse haven alwaar hij (vlak voor de haven) opnieuw werd geschut door de schutsluis. Het was een bootje van Esso dat de loggers ging bunkeren. Ik kan het weten. Mijn vader was sluiswachter op beide sluizen.

joost | 14-11-2014
@Dick. Ondergronds. T.p.v. de Hanenburglaan richting Valkenboskade.

Ad | 14-11-2014
Ik denk dat [beperkte] de stroming van de GEB centrale af richting zee is. Het Verversingskanaal is tenslotte bedoeld om het water in de grachten te verversen, dus er stroomt water uit de grachten naar zee.
Het Verversingskanaal heb ik zien dampen, tot bij de Groothertoginnelaan. De Valkanboskade eigenlijk niet, maar elk water zal dampen als het verschil tussen water- en luchtttemperatuur maar groot genoeg is.
Ik ben wel benieuwd tot hoe ver gevaren mocht/mag/kon/kan worden. De sluis tussen Groothertoginne- en Houtrustbrug ziet er voor mijn lekenoog uit alsof er geschut kon worden.
Brughoogtes: vanaf de Laak zijn de bruggen [en de kluister Rijswijkseplein] vast en hoog waar ruimte is voor opritten. Maar bijvoorbeeld bij de Boekhorststraat en Lijnbaan zijn beweegbaar, en de brug in de stoomtram [lijn 11] geloof ik ook. Ik weet niet hoe lang hier binnenvaart is geweest, afgezien van de kolen naar de centrale

Dick | 14-11-2014
Hoe kwam dat water van dat circulatiegemaal in de Conradkade dan in de valkenboskade?

Coos | 14-11-2014
En ik zag daarbij nog iets: steeds hele groepen meeuwen, waarschijnlijk bezig met hun gemakkelijk vismaaltje......

wil leebeek | 14-11-2014
Coos: op de Valkenboskade zag je ook van die dampen. Zelf meegemaakt.

Coos | 14-11-2014
@Joost: Dat het koelwater - voordat het uiteindelijk in zee stroomt - eerst een rondje Haagse Binnenstad maakt, is nieuw voor mij. Maar ik geloof je meteen.
Hoe kan het echter dat ik het nergens elders dan langs de Conradkade steeds zag dampen ? Omdat het daar dan nog het warmste is, misschien ?

joost | 14-11-2014
@Cor en Coos. Het verversingskanaal werd als koelwatercircuit gebruikt door het GEB. Verderop, even voor het sluisje, staat een circulatiegemaal dat het water via de Valkenboskade, de Loosduinsekade, de Soestdijksekade, de Laakhaven, de Trekvliet, Zieken, Bierkade en Zuidwal e.v. weer via de Noordwal rondpompte.

Cor Nieuw Vennep | 14-11-2014
@Coos. Verdomd, dat was ik kwijt. Maar dit was toch een gevolg van het koelwater van de Constant Rebequestraat ?

Coos | 14-11-2014
Alle bruggen over het Verversingskanaal waren `vaste` bruggen.
Er hing bij zeer koud weer altijd damp boven het water, wat mij als kind al opviel.

Richard Velthuysen . | 14-11-2014
Dit is één van de weinigen Haagse bruggen , die tot op de dag van vandaag zijn historische aanblik heeft behouden. Hij is niet opgeofferd aan verbredingen van verkeersaders , moderniseringsdrift of wat dan ook . Gelukkig maar .

Weet iemand of dit altijd een vaste brug is geweest gezien de scheepvaart die toen nog door dit kanaal ging ?

MikeV | 13-11-2014
Helemaal rechts net een klein beetje zichtbaar het pand van Melkinrichting De Sierkan. Helaas niet zichtbaar zijn de sporen van de stoomtram aan de overkant van het water.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8446


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!