Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
NZH A201-B202, extra dienst voor het CBS bij halte Bezuidenhout 1948
foto van J. v.d. Berg uit de collectie van Dick van der Spek


Het Centraal Bureau voor de Statistiek was in Den Haag gevestigd aan de Oostduinlaan 2. Tijdens de oorlog gingen de dagelijkse statistische werkzaamheden gewoon door. Het CBS groeide in 1941 zelfs uit tot een instelling met circa 1000 medewerkers.

In januari 1944 moest het CBS het hoofdgebouw aan de Oostduinlaan met spoed verlaten. Het pand lag in het gebied van de vesting Clingendaal dat door de Duitsers tot ‘Sperrgebiet’ was verklaard. In veertien dagen tijd ontruimde het personeel het gebouw en werd 1800 ton materiaal verhuisd naar het gebouw ‘Hulp en Heil’ in Leidschendam. Voor het dagelijks vervoer laste de Nederlandse Spoorwegen speciale treinen in die ter hoogte van het gebouw stopten bij de halte ‘Statistiek’. De halte was alleen voor personeel van het Centraal Bureau voor de Statistieken en niet voor het publiek geopend; de stopplaats komt niet in dienstregelingen voor.

Het treinvervoer was van korte duur. Na de spoorwegstaking in september 1944 kwam het geheel tot stilstand. Ook de tramverbinding viel stil. Slechts een kleine kern van het personeel kon doorwerken in een pand op het Bezuidenhoutkwartier. Een bombardement in maart 1944 maakte ook hier een langer verblijf onmogelijk. Na de oorlog na hervatting van de werkzaamheden bij het CBS werden voor het personeel speciale NZH-tram in dienst gesteld. Veel daarover is niet bekend. Op een meegevoerd schild stond de tekst: GERESERVEERD voor het CBS.

Dick van der Spek

Hans (Zoef) | 29-9-2015
In het bijschrift van de foto staat een fout, September 1944 was de spoorwegstaking, daardoor kwam men in het Bezuidenhout, dan kan het bombardement nooit in Maart 1944, eerder, zijn geweest. Ik neem aan dat we het hebben over hetzelfde bombardement en dat was op 3 Maart 1945.

erven sleeboom | 12-5-2014
Emile Bruggeman | 12-5-2014 Aan de ene kant zat immers een bestuurderscabine, aan de andere kant niet.

Voordat iemand gaat denken dat dat eenrichtingswagens waren: aan de andere kant zat natuurlijk ook een stuurstand. De ongelijke koppen van de A100 hadden te maken met de plaatsing van een bagageruimte aan één zijde.

Emile Bruggeman | 12-5-2014
Zie ook de NZH serie A 100. Deze wagens hadden twee verschillende fronten. Aan de ene kant met dicht bij elkaar staande frontlampen, aan de andere kant met ver uit elkaar staande frontlampen. Dit kwam door de verschillend geplaatste frontdeuren. Aan de ene kant zat immers een bestuurderscabine, aan de andere kant niet.

joost | 11-5-2014
De plaatsing van de koplampen was het gevolg van de frontdeurtjes die - in elk geval- bij de Limburgers aanwezig waren. Deze deurtjes werden niet in het midden aangebracht. De enige manier om twee koplampen (zo u wilt frontseinen) konden dus alleen in het midden en dus dicht bij elkaar worden aangebracht op de balkonschermen. De helft van de Limburgers werden door Beijnes gebouwd. Zoals Erven al opmerkte berust de overeenkomst tussen dit materieel op louter toeval, zij het dan dat beide wagens (wellicht ook de A200`s) in oorsprong deurtjes, asymmetrisch, in het front hadden.

Dick van der Spek | 11-5-2014
Koplampen op deze opname weliswaar bij elkaar, maar bij aflevering hadden de rijtuigen 1 koplamp.

FransW | 11-5-2014
Die persoon zou heel goed een handelsreiziger kunnen zijn met in de linkerhand een monsterkoffer gevuld met zijn verkoopartikelen.

erven sleeboom | 11-5-2014
Bouwjaar 1918, gebouwd door Beijnes, net als de LTM 2606-2610 (HTM 86-90) van ruim tien jaar later. De uiterlijke overeenkomst met de Limburgers is toevallig. Ja, het zijn ook vierassige middenbalkonrijtuigen en de koplampen staan dicht bij elkaar, maar daar is alles mee gezegd.

De AB200`en werden in 1927 elektrisch aangepast: geen treinschakeling meer, controllers als de A500`en, Tomlinson-koppelingen van Ohio Brass, maar de motoren werden niet vervangen.

Wagenvoerder heeft zijn film al gedraaid (of is dat juist vergeten).

Haagse_Meester | 11-5-2014 geen picknicmand hoor! (te groot)

Ik dacht dat ie op weg was naar een grote picnic bij de Koekamp, maar ja, dan neem je niet ook nog je koffer mee...

Haagse_Meester | 11-5-2014
@Erven: da`s geen picknicmand hoor! (te groot) Gezien de ronde vormen mogelijk een hoedendoos? Wellicht van z`n wederhelft?

De serie AB200 was bedoeld als voorserie voor materieel dat op de te electrificeren MET lijn naar Den Haag zou gaan rijden. Alleen zou dat plan nog ca 10 jaar duren en bestelde de NZH een grote serie Boedapesters in de plaats. Hoewel de wagens volgens overlevering een goede loop hadden waren vooral de motoren zorgenkindjes voor de NZH. Het verbaast me dat de Directie niet koos voor het vervangen v/d motoren door exemplaren uit de A500 serie, wellicht zelfs complete A500 draaistellen. Het had de A200-en ongetwijfeld veel betrouwbaarder gemaakt. Overigens zijn de A200-en niet veel later omgebouwd tot volgwagen, met de bekende OHIO&Brass koppelingen die ook op de Boedapesters zaten. Als B201-B204 zijn ze uiteindelijk gesloopt.

Hans | 11-5-2014
Hoe betrouwbaar zouden de cijfers van het CBS tijdens de bezetting zijn geweest?

Hans (Zoef) | 10-5-2014
Deze tram lijkt heel erg op een Limburger. Hetzelfde fabrikaat?

erven sleeboom | 10-5-2014
Erg mooi zeg.
En zeldzaam. Ik ken veel foto`s van A200 los en van A500+B200, maar de combinatie van A+B200 kom je veel minder tegen.

En dat die heer-met-hoed een grote picnicmand in zijn linkerhand draagt maakt `t helemaal mooi.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3597


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!