Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-8-2018, 20:43 uur.

   
  deze pagina toont het nieuwe uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Stoomtrein rijdt tuin in bij station Staatsspoor in 1902
ansichtkaart uit de collectie van Sophia Lanza


loek seuneke | 23-4-2014
Zowel Knorr als Westinghouse ( Wabco ) maken remcomponenten waaruit een een en twee leiding remsysteem kan worden samengesteld.
Vacuum remmen hebben een groot nadeel max. een bar onderdruk waardoor er erg grote remcilinders nodig zijn.
Een een leiding systeem heeft als nadeel dat tijdens het remmen geen voorraad wordt bijgevuld, na langdurig of veelvuldig remmen zakt de werkdruk dus ook de uiteindelijke remkracht.
Twee leiding remsystemen hebben een constante voeding ( rood ) en een remcommando leiding ( geel ) tijdens het remmen blijft het systeem gevuld worden.

Haagse_Meester | 23-4-2014
@B.Albeda: remweigeringen komen nog steeds voor (maar gelukkig niet zo vaak)! Ik weet van tenminste 3 gevallen in de laatste 5 jaar, n daarvan was ik zelf bij betrokken Wel allemaal met hetzelfde type trein, in alle gevallen znder reizigers.

joost | 23-4-2014
@Hans (Zoef). Dat is juist. De toedracht van het ongeval klopt.

Naast Westinghouse fabriceerde ook Knorr remsystemen (zie aldaar). De Buitenlijners (51-80) van de HTM waren achtereenvolgens met beide systemen uitgerust. Eerst Knorr, later Westinghouse. Te herkennen o.a. aan de enkele- of dubbele remslangen aan de balkons tussen de "koplampen". Vermoedelijk hadden de Limburgers tot het einde de Knorr remmen. Mogelijk zo ook de Fluitketels. Van deze laatsten ben ik echter niet zeker.

Hans (Zoef) | 23-4-2014
De druk zorgt ervoor dat de remmen vrij komen, geen druk in het systeem en de trein komt niet van zijn plaats. Ik meen dat in de jaren 80 in Parijs een groot ongeluk is gebeurd doordat iemand aan de noodrem had getrokken. Hierdoor was de trein tot stilstand gekomen die daarna niet meer weg kwam. De oorzaak was een kraan die per ongeluk was gesloten toen de treindienstleider op inspectie was geweest en tegen de kraan had gestoten. Dit is niet opgemerkt en omdat de remmen vast stonden bij gebrek aan druk, heeft men de remmen gelost met behulp van lucht wat in de buffertank van de wagon aanwezig was en wat normaal alleen is bedoeld om de wagon te kunnen verplaatsen voor het rangeren. Men dacht het probleem daarmee te hebben opgelost, echter was de gehele trein niet meer in staat om normaal te remmen. Alleen de locomotief had nog remkracht en de machinist merkte dat nog bijtijds en waarschuwde de CVL. Die schakelde de noodprocedure in waarbij alle lichten op rood werden gezet. Probleem was dat daarmee ook alle wissels werden vergrendeld, zodat de trein niet via het passeerspoor achter langs het station kon worden geleid, het station binnen kwam en zich in een volle forensentrein boorde en daarmee was de zwaarste ramp in de geschiedenis van de SNCF een feit.

joost | 23-4-2014
@Huub, Coos. De doorgaande treinrem - de Westinghouserem - werd al in- of rond 1870 uitgevonden en al snel in vele landen ingevoerd. Het valt aan te nemen dat deze trein er ook mee was uitgerust. Er bestaan twee soorten remmen. De drukrem en de vacumrem. De treinleiding wordt door een drukpomp op druk gehouden. Wanneer vanuit d locomotief druk wordt weggenomen in de remleiding zullen de remmen, gedoseerd of volledig al naar gelang aanslaan. Bij de vacumrem wordt de treinleiding leeggezogen. Door het toelaten van lucht of bij treinbreuk of ingeval van noodremtrekking) worden de remblokken d.m.v. een stangenstelsel tegen de wielen gedrukt. Dit laatste werkt uiteraard ook zo bij de drukrem.

Hans (Zoef) | 23-4-2014
Alle wagons hadden toen al een eigen remsysteem wat werkte met stoomdruk evenals de verwarming. Maar als iemand bij het aankoppelen van de wagons vergeet de kranen open te zetten, is er echt niemand thuis!

Huub van Keulen | 22-4-2014
In het artikel uit 1902 is sprake van een Westinghouse-rem. Werkte deze alleen op de locomotief of waren er toen al doorgaande remmen?

B. Alberda | 22-4-2014
@ Hans/Zoef: dat was in Gare Montparnasse, want Gare du Nord ligt niet boven straatniveau.
Wat tegenwoordig wel zo goed als voorbij zijn, zijn de remweigeringen zoals in het geval van het ongeluk van de foto. Tegenwoordig is het meestal een menselijke fout of een aaneenschakeling van kleine foutjes en/of nalatigheden, zoals het stroef houden van rails op stations.

Hans (Zoef) | 22-4-2014
Ondanks alle hedendaagse technieken komt het nog steeds voor, zo ging eens een intercity hier op Centraal een boekenkiosk binnen. Ook in het stoom tijdperk gebeurde dat in Gare Du Nord in Parijs, daar ging er eentje dwars door een muur heen. Zo`n 50 jaar geleden was dat nog steeds te zien aan de verschillende kleur baksteen. Ik neem aan dat dit station inmiddels ook is vervangen.

coos | 22-4-2014
Wij kunnen ons dat vandaag de dag niet meer voorstellen, maar er was nog geen electriciteit op het spoor. Alleen de locomotief kon afremmen, en reed daarom ook altijd stapvoets een station in. Hier dus even niet.....

joost | 22-4-2014
@B. Alberda. Het klopt dat per rijtuig een handwiel voor de beremming beschikbaar is (was). Voor de individuele bediening was daarvoor geen tijd en wellicht ook geen personeel beschikbaar. Een onroepinstallatie in de trein was er ook nog niet. Het nt niet blokkeren van wielen geeft het grootste remeffect, echter heeft men voor de juiste dosering van die remkracht ook weer tijd nodig (die gezien de urgentie van zeer krachtig remmen) er niet meer was.
Remweigeringen zijn nog steeds actueel, ondanks de vergevorderde technieken.

B. Alberda | 22-4-2014
@joost: er is ook per rijtuig een handrem, maar ik vraag me af of men die zo snel heeft kunnen inzetten. Daarnaast is het volgens mij slechter voor de remweg (wordt langer) als men met geblokkeerde wielen remt, maar ik weet ook niet of A. men daar toen vanaf wist B. dat uberhaupt kon voorkomen.

joost | 22-4-2014
De handrem, mechanische schroefrem, werkte toch alleen op de locomotief? Het commentaar suggereert dat de gehele trein met geblokkeerde wielen doorschoof.
Als dat zo is dan heeft die trein van naar schatting 400 500 ton toch zo`n 700 800 meter remweg nodig tot stilstand. Onafhankelijk van waar de noodremming werd ingezet valt de schade nog mee. Duidelijk is dat de impact door het "grindbakeffect" van de tuin erger heeft voorkomen.

De Burgemeester van Hespedam | 22-4-2014
De twee mannen met bolhoed, zijn dat niet Jansen en Jansen? Zag ze van de week nog in een film met Kuifje.

B. Alberda | 21-4-2014
"Bij het kruispunt van de Hollandsche en Staatsspoorlijnen bemerkte de machinist van trein 52 dat de Westinghouse-rem niet aansloeg, zoodat de trein met onverminderde vaart het station naderde.
Natuurlijk werd onmiddelijk de handrem aangezet, en wel met zooveel kracht, dat de wielen van den uit 8 a 9 rijtuigen bestaanden trein over de rails sleepten, maar het was onmogelijk den trein tot stilstand te brengen.
Hij reed dus bijna in volle vaart het station door over de draaischijf aan het einde der spoorbaan, tot hij in zijn loop het eerst werd gestuit door een tuinmuur en vervolgens vastliep in den tuin van het huis van den heer Schmidt aan den Bezuidenhout."

Voor het gehele artikel zie http://bit.ly/1mx14bO
Zoom eerst flink uit en het artikel staat een kolom verder naar rechts.

Tiktak | 21-4-2014
Deze foto is toch wel eens eerder geweest ????

Mike | 21-4-2014
Spoorwegongeluk bij station Staatsspoor, waarbij een locomotief door een stootblok gereden is en in de tuin van hotel De Hertenkamp aan de Bezuidenhoutseweg 19 tot stilstand gekomen is
HBB Identificatienr. 1.00746

LEO | 21-4-2014
Voor zover mij bekend (?) is de loc, door onbekende oorzaak door een stootblok gereden en in de tuin van Hotel de Hertenkamp tot stilstand gekomen

JWB | 21-4-2014
Weet iemand hier meer details van? Oorzaak enzo.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4168


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 2 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!