Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
NZH 7341 op HTM lijn 7 in de Rijnstraat tijdens de oliecrisis in 1974
foto van Harry Laming


Pieter Schelling | 16-3-2014
Aanvulling van de fotograaf Harry Laming:
Naast de Wahl bussen en gehuurde touringcars van Haagse tourbedrijven reed HTM zelf met twee bijzondere bussen rond de oliecrisis. Niet direct het gevolg van die oliecrisis maar voor zover ik weet van extra onderhoud aan de busserie 101 t/m 200 in juist die periode. De Leyland- Van Hool semitour wagens 7341 en 7342 werden van NZH gehuurd. Voor de eerste maal zag ik ze op 19-11-1973 op lijn 7 en gereden door vaste monteurs van de HTM bus TD. Deze wagens weden later op groepsvervoer ingezet. Die inzet eindigde op 04-04-1974. Als aanvulling op het verhaal over de oliecrisis nog een foto van genoemde gehuurde NZH 7341 na zijn ochtendinzet op lijn 7 en te zien op het tramspoor in de Rijnstraat waar de chauffeurstas wee werd ingepakt.

Frans Reijgers | 15-3-2014
@Erven Sleeboom | 14-3-2014:
Hartelijk dank !

aldo markus | 14-3-2014
Over lijn 7 nog het volgende. Na de opheffing van tramlijn 7 (DE SAV.LOHMANPL.-LAAN v.N.O.INDIň) op 30 okt. 1966 zou er geen o.v. meer over de Javabrug rijden. In de spits kwam dus de afgebeelde buslijn 7 (VRUCHTENBUURT-MALIEVELD). Buiten de spits was er niets, en dat was wel mager.
Daarom werden een jaar later, op 29 okt. `67, de buslijnen 15 (tot die dag MORGENSTOND-STADHUIS, sindsdien BERESTEIN-OOSTDUIN, opgeheven in 1971) en 13 (die dag ingesteld VREDERUST-OOSTDUIN) bij wijze van proef doorgetrokken van het Burg.DeMonchyplein (destijds stadhuis) tot het Jozef IsraŽlsplein. De proef slaagde, want tot 2013 hebben lijn 13 en opvolger lijn 20 het traject 46 jaar lang bereden.
(Overigens reden de lijnen 7/37 en 13/15/20 richting Javastraat niet over de Javabrug, maar via Raamweg-Raambrug-Laan Copes v.C.-Nassauplein.)
In 1986 is 7/37 opgeheven, en vorig jaar lijn 20. Lijn 5 is opgegaan in de 22. Daardoor rijdt er sinds eind 2012 over zowel de Raambrug als de Javabrug geen o.v. meer. Van Oostduin naar het Willemspark moet je nu lopen, of via het CS omrijden met 22.
Dat is dus nog magerder dan in 1966/67...

erven sleeboom | 14-3-2014
Frans Reijgers | 14-3-2014 Vraag aan Erven Sleeboom: Carrosserie is van Van Hool zo te zien, maar onderstel en mechaniek een Leyland Royal Tiger?

Officieel is dit een Leyland-Van Hool LE-HO, dat wil zeggen een zelfdragende Van Hool-carrosserie met componenten van de Leyland Royal Tiger Worldmaster.
De NS-busdochters hadden in de vroege jaren zestig een grote behoefte aan nieuw materieel (vervanging Crossleys en Blauwe Trams) waarvoor de vaste leveranciers (Werkspoor, Verheul, Hainje, Den Oudsten) capaciteit te kort kwamen. De Belgische fabriek Van Hool werd ingeschakeld omdat die ook in staat was tot het bouwen van zelfdragende carrosserieŽn.
Er kwamen eerst 74 lijndienstwagens, type bolramer (serie 7000, niet bij NZH, wel eentje bij WSM)), gevolgd door 44 semitoerbussen (serie 7300 waarvan 6 bij NZH en 2 bij WSM). Deze laatste hadden het fraaie Van Hool-front zoals op deze foto.
Overigens hebben deze Van Hool-producten altijd veel last van roest gehad, zodat men niet achteraf niet zo blij was met deze mooie bussen.

Frans van Zoest | 14-3-2014
Achter de bus zie ik nog een bord met een grote P met wat tekst aan de gevel hangen. Dat verwijst naar het parkeerterreintje van Den Hout wat vlak om de hoek zat. Dat waren nog eens tijden, Den Hout! In de weekends speelde de Twilight Kids" en hun ouders runde de tent, een knaak intree en een pepermuntje uit de schaal. Alles netjes, geen gesodemieter, Sjakie de ober verkocht je een biertje en om 12.00 uur ging de tent gewoon dicht. Daarna een patatje halen op de Herengracht. Alles allang weg van Den Hout, puur historie, schitterende herinneringen aan talloze weekendavonden

Frans Reijgers | 14-3-2014
Ik kan me deze bussen ook vaag herinneren uit mijn jongere jaren; best mooi!
Vraag aan Erven Sleeboom:
Carrosserie is van Van Hool zo te zien, maar onderstel en mechaniek een Leyland Royal Tiger?

Wim Vink | 14-3-2014
Deze semi-toerwagens hadden slechts 1 bedrijfsdeur; zijn nooit qua deuren omgebouw. Alleen qua interieur (banken uit vm. bolramers)kwamen er na het toermeubel in.

trammetje | 14-3-2014
Ook ik heb nog met zo`n wagen gereden op lijn 7 want er zaten wel HTM chauffeurs op

Ad Fontes | 14-3-2014
Spitsbus 7 reed Vruchtenbuurt [Alberdastraat]- Malieveld en werd ingesteld toen tram 7 in tram 3 werd opgenomen in oktober `66. Het idee was een alternatief de bieden op het niet meer door trams bediende traject. In 1976 werd het lijnnummer veranderd in 37 [toen er een nieuwe tram 7 kwam]], die lijn heeft nog 10 jaar gereden.

Fraaie semitourwagen in zijn nadagen. Kleur was geloof ik blauw [boven] met grijs. De NZH wagens hadden geloof ik ook een enkele achterdeur, maar er waren ook wagens met alleen een voordeur bij andere streekvervoerders.

theo | 14-3-2014
Dit was een spitslijn van de Savornin Lohmanplein naar het Maliveld en was geen opvolger van de oude tramlijn van station Lvnoi/ de Savornin Lohmanplein,die was nl al opgeheven tijdens het zg plan Lehner in de jaren 60[dacht ik].
Hopelijk heb ik U hier mee geholpen.

erven sleeboom | 13-3-2014
Ja.
Route Vruchtenbuurt (Thorbeckelaan bij Appelstraat) - Malieveld.
Toerwagen tijdens oliecrisis begin 1974 gehuurd door HTM van NZH.

marietje | 13-3-2014
Is dit een bus 7 die na de tramdienst die was opgeheven naar het De Savornin Lohmanplein reed?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9279


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er is op dit moment 1 bezoeker.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!