Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
WSM 1078 naar Wateringen op de Varkenmarkt in 1952
foto van Jan Voerman uit de collectie van Wim Vink


SongJieun | 3-10-2013
Precies 40 jaar later werd ik geboren

joost | 21-9-2013
@Hans. Dank. Best wel koud, zelfs voor de tijd van het jaar.
...... bekijkt al vast even mijn wintercollectie jassen. Een week later zal het Sinterklaas zijn. Lastig met die besneeuwde daken.

Hans | 21-9-2013
@joost. Misschien wel leuk even te vermelden: de temperatuur op die dag. Max. temp.: -0,8įC, min. temp.: -7,1įC (Vliegveld Valkenburg). Bron: KNMI, Daggegevens van het weer in Nederland. Inderdaad, vroeg winterweer.

coos | 20-9-2013
De ontspitste toren, rondom rond in de steigers zoals de foto toont, heeft er een hele tijd zo bij gestaan.
Een van de laatste werkzaamheden was het plaatsen van de nieuwe ooievaar.
Ik herinner me als 1 aprilgrap in de krant een oproep aan de lezers te komen helpen met het ophijsen van de ooievaar naar de top.
Na plaatsing wilde het beest nauwelijks draaien, zodat er uiteindelijk twee `losse` vleugels extra op waren aangebracht.
Dat was in 1957.

Hans (Zoef) | 20-9-2013
Inderdaad, ik ben overtuigd!

Rochus Zuurmond | 20-9-2013
@Hans (Zoef), het is zeker de Haagse Toren, zie foto HB 0.73639 voor het bewijs.

Hans (Zoef) | 20-9-2013
In dat geval is het dus ook niet de Haagse Toren, want die staat meer naar rechts buiten de foto. Aan de Laan stond ook een kerk waar wij altijd de kerstmis van school hadden en die moet het dan zijn klopt ook met de richting.

Henk Boshuyzen | 20-9-2013
Hans, de WSM bussen stonden altijd naar de prinsengracht gericht met hun voorzijde. De Prinsengracht is dus achter de rug van de fotograaf.

Hans (Zoef) | 20-9-2013
Geen idee wat het wel is, maar niet de Haagse Toren! Dat kan gezien de plaats van de fotograaf nooit het geval zijn, omdat de Haagse Toren zich achter de fotograaf beveindt. We kijken hier vanaf de Varkenmarkt naar de Prinsegracht en daar achter liggen de Brouwersgracht en de Zuidwal. Leuk probleem om uit te zoeken!

Joop Sanders | 20-9-2013
Op Wikipedia gevonden dat de reconstructie in 1957 gereed was. Deze foto is van eind 1952 dus heeft men er 5 jaar over gedaan om de gietijzeren kap te verwijderen, de gemetselde toren te versterken door er betonnen vloeren in te storten en de houten kap te maken. Ook moest het carillon weggehaald en weer geplaatst worden. In die tijd beschikte men nog niet over grote kranen e.d. zodat het meeste met de hand gedaan moest worden. Het is dus vrijwel zeker dat op de foto het steiger rond de toren te zien is.

P.S. | 20-9-2013
@Joop Sanders na wat spelen met contrast en helderheid is er duidelijk een steiger te zien. Ik weet niet wat er rond die tijd anders hoog gebouwd werd dus het zal wel de steiger om de kerktoren zijn.

Joop Sanders | 20-9-2013
Midden boven de bus op de hoek van het dak van het grote gebouw is vaag iets hoogs te zien. Is dit het steiger ronde de toren van de Grote Kerk toen de veel te zware gietijzeren "muts" vervangen werd door de houten opbouw?

Wim Vink | 20-9-2013
@ Erven Sl.

bedankt voor aanvulling en correctie van mijn toelichting.

erven sleeboom | 19-9-2013
Geschiedenis van de 1078:

Drie Crossley/Aviolanda-bussen van de WSM, de 1929, 1929 en 1960, werden in 1951 voorzien van een nieuwe Verheul-toerwagencarrosserie. Daarvan werden de 1926 en 1929 in 1956 aan de NBM verkocht, bus 1960 bleef bij de WSM tot het jaar 1962.
Hun nog nieuwe Aviolanda-carrosserieŽn werden overgezet op drie Crossley/De Schelde-bussen, de 1011, 1027 en 1078. Omdat die een langer chassis hadden (type Crossley SD42/1 i.p.v. SD42/2) moesten de carrosserieŽn worden verlengd. In deze unieke vorm reden de 1011, 1027 en 1078 tot 1959 bij de WSM.

Hun oude Schelde-carrosserieŽn werden gesloopt. De NS-bedrijven zoals de WSM en NZH hadden in die jaren wat problemen met de rammelende aluminium carrosserieŽn van De Schelde. Pas later bleek dat ze minder last van roest hadden dan de stalen beplating van andere Crossleys.

joost | 19-9-2013
Heel fraai die Crossley bussen. Merkwaardig dat de carrosserie van De Schelde werd vervangen door die van Aviolanda. In de oorlog werkte De Schelde (scheepswerf in Vlissingen) al samen met Aviolanda. Kort na de oorlog zou de combinatie De Schelde, Aviolanda en Fokker worden opgericht. Doordat Fokker een te dikke vinger in de pap zou krijgen is dit door Aviolanda afgeblazen. In 1967/68 ging Aviolanda alsnog op in Fokker. Na de oorlog verzocht de NS aan Aviolanda zich toe te leggen op de bouw van autobuscarrosserieŽn om de tekorten aan busmaterieel op peil te brengen.
Winters plaatje. De sneeuw ligt al op de straten en op de daken.

Wim Vink | 19-9-2013
Deze Crossley was oorspronkelijk gebouwd met een carrosserie van De Schelde, bouwjaar 1947. (Net als museumbus SVA 1108).
Kwam in 1951 in dienst bij de WSM, die hem gelijk in hetzelfde jaar van een nieuwe Verheul-Aviolanda carrosserie liet voorzien.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4538


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!