Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Zeestraat t.h.v. Bazarstraat met de Haagsche Beek
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Marion van Diggelen | 22-3-2016
Zo leuk dit allemaal te lezen. Als kind woonde ik in de Ruyterstraat boven een drukkerij. Van 1955 tot 1960. We zijn toen naar de USA geemmigreert. Wat een heerlijk iets is dit. Ik geniet van de teksten!


P.S. | 10-6-2013
@Cor Nieuw Vennep in mijn herinnering (klopt met Wikipedia) zat er niet een katholoeke padvinders bewegin maar het het algemene NPV (juni 45 - april 73)

coos | 10-6-2013
@Hans: waar het water bleef na de Hofvijver?
Waarom zou het Spui zo heten? Ooit stond er ter hoogte van de vroegere Kapelsbrug zelfs een Spuipoort.
Zo ging dat met grote kloosters, abdijen, kastelen en later hele steden: aan de bovenkant stroomde er `schoon water` in van een rivier/beek, en stroomafwaarts was het ineens een riool geworden...

Charles | 10-6-2013
Wat betreft de Haagsche Beek, op youtube staat een hele docu erover met de nodige historische feiten.

http://www.youtube.com/watch?v=BPPZQnyETzk

Hans (Zoef) | 10-6-2013
@ Cor, helemaal goed! Die aftakking gaat van Zorgvliet via de Laan Copes, Burg, Patijnlaan, naar de Nassaukade. Het gehele traject staat beschreven op Wikipedia. Ik herinner mij de beek nog heel goed, woonde in de Begoniastraat en ging daar als jochie vaak vissen. Was schoon water en stroomde, waar dat water bleef na de Hofvijver is mij nooit duidelijk geworden. Waar het water thans loopt langs de Segbroeklaan, is nog een gedeelte van de tankgracht wat na de oorlog zo is gebleven, omdat op de oorspronkelijke loop langs de Sportlaan flatgebouwen zijn gebouwd.

Cor Nieuw Vennep | 10-6-2013
@Kees de Ridde. Valt de r weer weg, Ridder . Volgens mij was dat het 2e balkon van links. In `45 werden de boeken uit het pand op straat gegooid en in brand gestoken. Rookte eigenlijk meer, want boeken branden slecht. Was wel een uitbundig feest. Je stond met je afkeer zeker niet alleen. Kort na de oorlog is in dat pand de Katholieke Verkennerij gekomen met een winkel, waar uniformen, messen, kompassen etc. gekocht konden worden. Zou nu een scoutingwinkel heten.

Cor Nieuw Vennep | 10-6-2013
@Coos. We worden oud, maar met je herinnering is niks mis. Klopt helemaal, Javastraat 4 recht tegenover de (een) ingang naar het flatgebouw.
Jij reed 3 jaar lang met lijn 15 richting Paramaribostraat en ik 3 jaar de andere kant op naar de Weimarstraat (vanaf 1952).

Wat De Beek betreft, vrees ik een herhaling van discussies. Volgens "mijn" overlevering loop ook een tak van De Beek overkluisd onder het Nassauplein en voedt het water, niet overkluisd aan de Nassaulaan.
Maar nu barsten de kenners wel los.

coos | 10-6-2013
Ik weet niet anders dan dat de Beek bij het prachthek rond het Vredespaleis op de plek van een inham (tegenover het Tolhuis) onder het trottoir verdwijnt, en pas naast de Vijverdam (in de Kneuterdijk-hoek) weer bovenkomt, in de Hofvijver.
Waarneming sinds 1948.

coos | 10-6-2013
@Cor: ergens in 1949 ben ik eens na school met je meegelopen naar jouw huis op de hoek Javastraat/Alexanderveld. Ik herinner me vaag, dat we in het sousterrein aan de straatkant waren.

Kees de Ridder | 10-6-2013
Bij mij is ook de t van Mussert verdwenen!

Kees de Ridder | 10-6-2013
Nu we het toch over geschiedenis hebben en hetgeen gelukkig ook verdwenen is, dat is Anton Musser, hoofd van die vervloekte N.S.B., die op het balkon links wel eens een parade van zijn "broeders" afnam. Gelukkig is dit beeld een stuk vrediger!

Cor Nieuw Vennep | 10-6-2013
@Hans Klomp. Het flatgebouw "Willemspark" is begin 1928 gebouwd en inderdaad is op deze foto nog oude bebouwing te zien, welke soortgelijke panden nog altijd te zien zijn aan de oneven zijde van de Javastraat nrs. 3, 5, 7, 9.
Deze foto is ruim vr 1928 genomen.
Vraag aan "De Beek"-kenners onder u: Is De Beek op deze plek inderdaad overkluisd, zoals ik opperde?

Hans Klomp | 10-6-2013
Qua bebouwing is het huis rechts, net zichtbaar tussen de bomen, wel verdwenen voor het daar nu nog staande flatgebouw. Lang was daar het Ministerie van Sociale Zaken in gevestigd.

FrankZ | 10-6-2013
@Wil,
Inderdaad, (een flink stuk) achter de fotograaf.

@Anton,
Hoe kom je erbij dat links zoveel weg zou zijn? Alles staat er nog. En die handkar staat niet voor het museum. Dat is het gebouw er rechts naast (tegenwoordig inderdaad zonder die lampen).

Wil Veltman | 10-6-2013
Jongelui, volgens mij is Panorama Mesdag ook aan deze straat gelegen?

Cor Nieuw Vennep | 9-6-2013
@Anton Zonneveld. Inderdaad richting Javastraat, rechtsaf en oversteken en op nummer 4: mijn geboortehuis. Wilt u mij niet meer zo laten schrikken. De linkerkant is gelukkig nauwelijks veranderd. Wel zijn de lampen van het pand verwijderd waar v/h Het Postmuseum zat. Nu is het het Museum voor Communicatie. De rechterkantbebouwing is ook nog aardig hezelfde gebleven. De brug over De Beek is verdwenen omdat ook De Beek is verdwenen, in ieder geval uit het zicht (overkluisd?). Ik (geb. 1939) kan me De Beek op die plek ook niet herinneren en is n.m.m. reeds lang verdwenen. Samen met de Javastraat, Nassauplein, Nassaulaan en nog veel meer straten is dit nog een prachtig stuk Den Haag gebleven.

Anton Zonneveld | 9-6-2013
We kijken in de richting van de Javastraat. Het linker gedeelte is voor een groot deel weg. Waar die handkar staat is nu een nieuwer pand met een postzegelmuseum er in, of dat moet ook al weer weg zijn (?) De rechterzijde is tot nu toe nog helemaal intact. rechts naast de wandelaars loopt nog steeds de Haagse Beek.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3892


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!