Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Kromhout 295 van lijn 15 en AEC 573 van lijn 2, Staatsspoor 1965
foto van Ronald van Onselen


rvo | 1-1-2013
Eens met E S. Bus 2 was best een drukke lijn. De fijnmazigheid hield in dat lijn 3 erg frequent ging rijden. Dat werd dan ook een toplijn met hoge frequenties. In zoverre sloeg het concept aan. Maar sedert 2002 toen RR kwam werd lijn 3 onaantrekkelijk verlegd met overdag een magere 10 min met een korte spitsversterking tot 5 min tot De Sav Lohmanpl. Lijn 3 is dan ook niet meer de lijn zoals door Lehner is uitgedacht. Wel hebben we nog een grofmazig net zeker nu 20(13) en wat langer geleden bus 7(37) zijn geelimineerd. Tram 17 compenseert dat maar ten dele en in 2013 even dus niet.

erven sleeboom | 31-12-2012
Beide lijnen werden door het Plan-Lehner opgeruimd. Lijn 15 had een rare route waarbij de reiziger vanuit Berestein helemaal over de Groot-Hertoginnelaan werd gesleurd alvorens net niet het centrum te passeren op weg naar het Staatsspoor. Ernaast staat de droeve buslijn 2 die de standplaats van lijn 1 heeft overgenomen. Nog geen drie jaar heeft deze lijn door Den Haag mogen rijden als opvolger van de tramlijnen 2 en 5. Lehner maakte in zijn streven naar een "grootmazig" lijnennet een einde aan het busverkeer door de Weimarstraat en over de Mient. Het was trouwens geen makkelijke route en daarom reden er AEC`s die bij het bochtenwerk wat beter waren dan de stugge Kromhouts.

aldo markus | 30-12-2012
Ad Fontes en ik schreven onze reacties gelijktijdig. Gelukkig zijn wij het eens.

aldo markus | 30-12-2012
Lijn 15 STAATSSPOOR - MEPPELWEG werd op 22 mei 1966 vervangen door lijn 15 MORGENSTOND (=Leyweg/Steenwijklaan) - STADHUIS (=Burg.de Monchypl.). Het traject naar Staatsspoor werd bediend door de nieuwe lijn 4.
Tot aan de Lozerlaan reden toen alleen de buslijnen 5 en 25. Die kregen het daar erg druk.
Op 29 oktober 1967 werd lijn 15 toen gesplitst in een nieuwe 15 BERESTEIN (=Meppelweg/Lozerlaan) - OOSTDUIN en 13 VREDERUST (=Pachtersdreef/De Dreef) - OOSTDUIN. Beide lijnen gingen over de Javabrug doorrijden naar het Jozef Israëlsplein.
Lijn 15 werd opgeheven toen in december 1971 tramlijn 6 werd doorgetrokken naar Berestein.

Ad Fontes | 30-12-2012
Per 22 mei 66 werd lijn 15 ingekort tot Burg de Monchyplein en anderhalf jaar later verlengd naar Oostduin. Op dat moment werd ook lijn 13 als dubbellijn ingesteld. Bij de verlenging van tram 6 naar Berestein kon lijn 15 vervallen

tokke | 30-12-2012
Weet iemand wanneer lijn 15 stopte met naar Staatsspoor te rijden? Ik weet wel dat destijds de lijnen 13 en 15 bijna dezelfde route dededn, met het verschil dat 13 naar de Erasmusweg ging en 15 rechtdoor de Meppelweg op. Het lijkt soms net of er vroeger veel meer buslijnen waren bij de HTM. Ik werk tegenwoordig in Amsterdam. Daar heb je echt veel meer buslijnen dan in Den Haag. Zo groot is het verschil tussen deze steden in grootte toch niet? Kennelijk wel.

Martin | 29-12-2012
Toen lijn 15 zijn eindpunt had bij het randveen reed deze naar Oostduin en had die zijn eind/beginpunt op de Wassenaarseweg. Helaas 19 december 1971 werd deze lijn opgeheven daar tramlijn 6 over de Meppelweg was doorgetrokken

Leen Commers | 29-12-2012
Uiterlijk en innerlijk is er nauwelijks verschil, als oud-buschauffeur vind ik de AEC een betere bus om mee te rijden. De Kromhout was goed maar de AEC was vlotter, had 4 versnellingen, de Kromhout 3 versnellingen en daardoor iets trager. Beiden semi-automatisch, dus geen koppeling en je linkerbeen had rust.

willem | 28-12-2012
Leuke foto. Lijn 15 is een jeugdherinnering voor mij. Bij het eindpunt aan de meppelweg (bij het Randveen) mocht ik de koersrol doordraaien naar de volgende bestemming. Dat was iets later in de jaren 60, toen deze bussen die rollen ook aan de zijkant kregen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7210


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!