Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
DAF SB200 189 van lijn 25 op de Turfmarkt in 1973
foto uit het archief van HTM
uitsnede

Johan Kolstee | 25-7-2012
@Rien Solcer ik geef u gelijk dat het toch de Schedeldoekshaven is ja, na wat rond gekeken te hebben op het Gemeentearchief moet ik nader verklaren nadat ik mezelf te moeten excuseren dat het niet anders kan dat het de Schedeldoekshaven is doordat het is in de loop der jaren allemaal zo veranderd is in die buurt dat men gauw niet meer precies weet hoe het zat. Mvg J Kolstee

Emile B. | 25-7-2012


Bekijk eens deze foto van het HGA van de Schedeldoekshaven en let op de huizen van het Spui. De conclusie is toch echt dat de bus op die plek stond.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/47?q_searchfield=schedeldoekshaven&f_year_facet%5B0%5D=%5B1960+TO+1969%5D

FrankZ | 25-7-2012
@aldo,
De Ammunitiehaven ligt vr buiten beeld van deze foto. De foto www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1233952572 geeft een aardig beeld van de omgeving zoals het daar vroeger was.
Wat de locatie van de 189 betreft: ik zou zeggen Schedeldoekshaven of tussen Schedeldoekshaven en Elsemoerstraat.

aldo markus | 25-7-2012
Parallel aan de oude Schedelhoekshaven en de Houtmarkt liep ook de Ammunitiehaven van het Spui naar de Nieuwe Haven. Ook de bebouwing van die straat is op de foto niet meer te bekennen.
Zoals ik het zie is de chauffeur op een korte dienst van lijn 25 (Berestein-Centrum) aan het keren om te wachtplek aan de Nieuwe Haven te bereiken.

Emile B. | 25-7-2012
Na bestudering van wat foto`s van het Haagse Gemeente Archief is mijn coclusie dat de huizen links van de bus op het spui stonden. Deze kon je zien als je naar het Spui keek vanuit de oude Schedeldoekshaven . Ik verkeek mij op de foto van de bus, omdat het stratenplan ietwat gewijzigd is t.o.v. vroeger. De Schedeldoekshaven van nu is wat naar links verschoven, t.o.v. die oude huisjes aan het Spui, dan vroeger. Door die foto schuin op de kerk genomen kreeg ik een ietwat vertekend beeld hiervan. Dus de bus stond op de oude Schedeldoekshaven.

willem | 24-7-2012
Inderdaad, nietwaar. Die oude zooi aan het Spui, het Lummenspand en deTurfmarkt, daar was niets aan verloren.

Frans van Meerwijk | 24-7-2012
@ John: Je hebt ongetwijfeld gelijk over bestuurder en locatie, maar een SB-200 ( een "DAF-DOL" dus) heeft DRIE versnellingen... en inderdaad een GEWELDIG geluid, zker volbeladen vanuit de IJ-tunnel naar Amsterdam-Noord (Lijn 32...)

@ alle anderen: wat is er veel naar de kl***n gegaan in deze mooie stad-achter-de-Duinen, nietwaar...

FrankZ | 24-7-2012
Eerlijk gezegd denk ik dat de 189 in (het verlengde van) de Elsemoerstraat staat.

Hoe dan ook, de Turfmarkt is het in geen geval.

FrankZ | 24-7-2012
De oorspronkelijke Schedeldoekshaven lag in mijn herinnering niet precies in het verlengde van de Veerkade (toegegeven, ik was pas acht toen we uit die buurt verhuisden...). Bovendien heeft Rien gelijk: het huis uiterst links op de foto is het huis naast het huis dat in die tijd op de hoek Spui/Veerkade stond (zie de door hem aangehaalde foto).

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. En dit parkeerterrein ook. Dat wil zeggen dat het zich bevond op de plek waar voordien de bebouwing van -links- de Schedeldoekshaven en -rechts- de Houtmarkt stond.

Rien Solcer | 24-7-2012
@ Johan Kolstee, Ik begrijp heus wel dat de huizen er nu niet meer staan, maar als u nou de moeite neemt om de foto te bekijken die ik aangeef bij het HGA, dan kan dit nooit de Houtmarkt zijn, want die had uitzicht op de kerk en gedeeltelijk de St. Jacobsstraat. Toentertijd lag de Schedeldoekshaven niet in het verlengde van de Amsterdamse Veerkade, dus die zie je net niet op deze foto. Er zijn foto`s te zien bij het HGA van de Schedeldoekshaven met de zelfde woningen op de achtergrond.

Johan Kolstee | 24-7-2012
Bovendien zou man ook het kruispunt op het Spui/ Amsterdamse veerkade moeten zien als het van de Schedeldoekhaven genomen zou moeten zijn conclusie deze foto is echt vanaf de Houtmarkt genomen, (ongeveer nu waar het ministerie staat achter het Danstheater.

Johan Kolstee | 24-7-2012
@Rien Solcer, ik moet u helaas teleurstellen, alle huizen die links op de foto staan zijn weg, daar staat nu het Theater aan het Spui, qua ligging is deze foto genomen, (men zou het kunnen vermoeden) vanaf een parkeerplaats en die was naar mijn geheugen op de houtmarkt.]

Rien Solcer | 24-7-2012
Er staat nog 1 woning naast de meest linkse woningen op de achtergrond aan het Spui, en dat is de hoekwoning met de Amsterdamse Veerkade zie:0.06293, dus conclusie: foto genomen vanaf de plek, Schedeldoekshaven.

Hans Klomp | 24-7-2012
Tot circa 1966/7 was er nog wel bebouwing aanwezig in dit gebied en waren straten als het Lage Zand, Wijnhaven, Elsemoerstraat en Schedeldoekshaven nog wel te herkennen. In 1968 was bijna alles weg en was het mogelijk om vanaf het Spui in de verte het Staatsspoor te zien. Voor mij -op z`n Vlaams gezegd- toch wel "hallucinant".
Oftewel, de oude bebouwing van straten als Nieuwe Havendwarsstraat en Korte Nieuwe Havendwasstraat, een labyrint van hofjeswoningen, was toen ook al verdwenen.

Emile B. | 24-7-2012
Aanvulling. De huizen aan de Houtmarkt zijn begin zestiger jaren gesloopt om plaats te maken voor het nooit uitgevoerde plan "Nervi" van de Hr. Zwolsman. Het braakliggende terrein is jaren lang gebruikt als parkeerterrein.

Emile B. | 24-7-2012
Ik denk dat de bus eerder op de voormalige Houtmarkt staat, dan op de Turfmarkt. De Schedeldoekshaven ligt naar mijn idee veel meer naar links. Alle 3 de straten liepen evenwijdig aan elkaar. De "Zwarte Madonna" lag ooit langs deze Schedeldoekshaven. Ik heb ooit gewoont op de hoek Houtmarkt met de Nieuwe Haven. Dus ik kan het, dacht ik zo, aardig inschatten.

John van der Mark | 23-7-2012
Martin van der Zwan, groepschef en CVL en oh ja... Bus staat op de Schedeldoekshaven.
De 2 versnellingsbak was voor die tijd een geweldenaar, de ruitenwisser op lucht ook.

fred(je) | 23-7-2012
volgens mij is het chauffeur Martin v/d zwan, later op CVL gekomen

Rien Solcer | 23-7-2012
De bus staat op de plek waar later het Prins Bernhard viaduct verrijst, dus is deze foto genomen op de Schedeldoekshaven, en geen Turfmarkt.
De kerk stond in het verlengde van de Turf/houtmarkt, hier staat de kerk rechts.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5013


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!