Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Haagsch Stadskiekje uit 1927 van het Buitenhof
uit `s-Gravenhage in Beeld van 6 mei 1927


John van den Berg | 30-4-2012
Frans W@Ik zie hier in je commentaar dat de busCab ZHAM Heette Ik had uit gesprekken met mijn pa begrepen dat het Cab Zand was dus was ik volkomen fout ,mijn vader en zijn broer Bep waren vroeger bij die maatschappij begonnen op het lijntje naar Kijkduin en werdt later overgenomen door de HTM.Mijn ome Bep heeft het tot aan zijn pensioen uit gehouden mijn pa die had het na een paar jaar wel gezien.

coos | 27-4-2012
De Amsterdamse Bank zat op de Lange Vijverberg 4.
Daar hebben twee van mijn ooms hun werkzame leven doorgebracht.
Ik kwam er begin jaren vijftig regelmatig `buurten`.

Op de hoek (achter paard en auto) was ooit "Het Groene Zooitje", de plek van de galg waar o.a. Cornelis en Johan de Witt het leven lieten.

Hans R | 26-4-2012
@FransW

In de bouwplanning van het gebouw van de toenmalige Nederlandsche Handel Maatschappij aan de Kneuterdijk 1 werd rekening gehouden met een uitbreiding van dit pand tot aan het hoekpand van de bloemist aan de Hoge Nieuwstraat. Er zou als het ware een spiegelbeeld aangebouwd worden van het huidige gebouw.
Zelf ben ik ruim 10 jaar in dit pand werkzaam geweest.


Charles | 26-4-2012
In het boek "Den Haag, straten en hun namen" komt Vijverdam niet voor...

Hans (Zoef) | 26-4-2012
De Amsterdamse bank zat iets verder aan de Lange Vijverberg, de Rotterdamse bank zat recht tegenover dit gebouw aan de Kneuterdijk en deze zijn samen de Amro bank geworden. Later is door een fusie met de ABN de huidige bank ontstaam. Leuk detail is, dat het oude gebouw van de Rotterdamse bank nog een kluis heeft die een monument is. Deze was dicht en niemand wist de combinatie nog. Daarop is een brandkastkraker ingehuurd om deze te openen. Om alle combinaties te gebruiken was 41 jaar nodig, de kraker deed er 1.5 dag over!

FransW | 26-4-2012
@Coris: het bankgebouw waar je tegenaan kijkt is niet de ABN AMRO. In dat pand is al weer een aantal jaren de Raad voor de Rechtspraak gevestigd. In het jaar dat deze foto is genomen bestond er nog geen ABN AMRO, ook geen AMRO-bank, ook geen Alg. Bank Nederland.

Dit markante gebouw in Lodewijk XIV-stijl op de hoek van de Kneuterdijk en de Lange Vijverberg is een late en wat conservatieve creatie van architect Johan van Nieukerken. Prins Hendrik opende het in 1924 voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, die later in de ABN opging. De bouw heeft liefst 3½ jaar geduurd. Sinds 1993 is het rijksmonument en in 1997 is het verkocht. Pas in 2005 vond een complete verbouwing plaats. In de ‘onderwereld’ (het souterrain) en de ‘monumentale wereld’ op de eerste en tweede verdieping ziet men nog steeds veel oorspronkelijks, maar de ‘bovenwereld’ is nieuw. Het gebouw is door het vele glas heel doorzichtig. Nu zetelt hier de Raad voor de Rechtspraak.

FransW | 26-4-2012
@ aldo markus: Vijverdam is wel degelijk een officiële straatnaam. De bushalte is misschien niet van de HTM maar mogelijk wel van de CAB-ZHAM. Vanaf de Plaats vertrokken er autobussen naar Rotterdam via Delft.

aldo markus | 26-4-2012
En ik bedoel natuurlijk: het rechts inhalen bij een halte was niet toegestaan. Links inhalen was nooit toegestaan (rechts dus wel tijdens het rijden).

aldo markus | 26-4-2012
De haltepaal: is dit niet gewoon de tramhalte? Vluchtheuvels waren destijds niet gebruikelijk - en werden pas door de verkeersdruk in latere jaren nodig, verhoogde perrons kwamen nog later (ca. 1970) in gebruik. De haltes waren destijds vaak op het trottoir geplaatst en de trams stopten midden op straat. Het rechts inhalen van een tram door auto`s was niet toegestaan (en werd destijds doorgaans ook inderdaad niet gedaan).

De "Vijverdam": bij mijn weten is dit nooit een officiële straatnaam geweest. We zien hier hetzelfde als met namen van bruggen (bijv. de Loosduinsebrug ligt tussen het Westeinde en de Loosduinseweg). De Vijverdam lag dan a.h.w. "tussen" het Buitenhof en de Plaats. Tegenwoordig moet elk stukje weg een naam hebben en zijn namen van bruggen e.d. ook formeel vastgesteld, of bij een aansluitende weg getrokken. Formeel heet de Vijverdam nu Buitenhof.
Maar het is en blijft natuurlijk de Vijverdam (gelegen op het Buitenhof), omdat het bij de planning en de aanleg zo genoemd is. Het is natuurlijk geen brug, en welbeschouwd ook geen dam, maar een aangeplempt stukje land.

FrankZ | 26-4-2012
@Fer,
Tachtig jaar? Op mijn `antieke` plattegrondje uit 1963 komt de naam Vijverdam (al) niet (meer) voor.

Coris | 26-4-2012
@ Fer ,De hagenezen(hagenaars) weten niet dat de Hofweg -Vijverdam-en Kneuterdijk één straat is welke het Binnenhof en het Buitenhof scheid,

Op de foto kijkt men naar de Lange vijverberg hoek kneuterdijk waar indedaad de banken links en rechts zitten.Het gebouw waar je tegen aan kijkt is de ABN bank ,Ook toendertijd wist men de juiste straatnamen niet,dit komt wel meer voor op oude foto`s

Fred S. | 26-4-2012
Op de achtergrond (hoek Kneuterdijk/Vijverberg) het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (later in 1964 opgegaan in de Algemene Bank Nederland). Nu is de Raad voor de Rechtspraak hier gehuisvest.

Fer | 26-4-2012
Dit gedeelte van het Buitenhof, zoals het tegenwoordig schijnt te heten, heeft ± 80 jaar Vijverdam geheten. Vanaf de aanleg begin 20-er jaren tot, naar ik meen, begin van deze eeuw. Dus ook ten tijde van de foto...!

coos | 26-4-2012
Heel benieuwd welke bus hier toen halteerde. Want pas op 1 mei 1928 verscheen hier de HTM buslijn R van Ruychrocklaan via Nassauplein - Parkstraat naar het Spui.
De haltepaal ziet er wel wat HTM-merig uit.

Dick | 25-4-2012
Zie ik links een bushalte?

Hans Kindt | 25-4-2012
En bijna tweeënveertig jaar later kwam ik als bijna 19-jarige te werken bij de Algemene Bank Nederland op de Kneuterdijk en keek ik vanaf mijn werkplek 3de venster onder het dak uit op de plek waar de politieruiter (zou mijn opa kunnen zijn want die zat bij de bereden politie), de auto en de twee charmante dames zich op de foto bevinden. Het verkeer is ondertussen wel wat drukker geworden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3209


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!