Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Hobbemaplein gezien vanuit de Kempstraat plm. 1942
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


T Stoop | 17-10-2017
Mijn vader, Jan Stoop heeft daar gewerkt. Eerst nog op het Hobbemaplein en daarna tot aan het faillisement aan de Polakweg.

joke merrelaar | 22-10-2015
Ik heb van 1964 tot 1966 bij Lintel aan de Polakweg in Rijswijk gewerkt.Samen met Marijke, later met Ineke in de kantine.
Leuke tijd met Arie en Lenie den Dulk. Zijn er meer mensen die in die tijd daar gewerkt hebben?

Hans (Zoef) | 14-11-2012
Dat gebouw in het midden, daar zat niet Rijam, maar Linha later Lintel bv. Deze zijn verhuisd in 1964 naar de Polakweg in Rijswijk en op 8 Februari 1984 failliet gegaan. Destijds waren er 200 personeelsleden en toevallig was er ook eentje die C van Popering heette. Ik heb daar ook gewerkt als hoofd technische dienst en heb daar nog veel goede herinneringen aan.

Paul | 13-11-2012
Gebouw in t midden ook helaas gesloopt. Weet alleen nog dat er de sociale dienst in zat en onder de Kentucky Fried Chicken. Later als laatste Haco meubels.

c van popering | 30-6-2012
weer een mooi stukje oud Den Haag.... het Hobbemaplein

dit was de beroemde bocht waar de trams (lijn 6 en 12) afkomstig van de Paul Krugerlaan scheurden richting tramhalte midden op dit plaatje...

er werd destijds heel wat aan die rails geschuurd met slijptollen om de trams minder lawaaiig te doen overkomen

ben vaak boodschappen hulpje (was 12 jr) geweest voor het kiosk ; ik mocht dan daarna oude stripverhalen lezen of van dick bos

werd destijds een brandput geslagen precies `voor` de kiosk... eerst een sonde met water om snel door de zand en kleilaag te komen.. daarna een houtenpijp met gaas geraamte onderin..putje erboven en brandwaterput klaar...

later (2012) zag ik dat Nederland een vinding had t.a.v. waterputten in de arme landen... dat was het zelfde principe !...alleen nu met pvc pijp... prachtig die vondst !

in het markante gebouw in het midden van de foto was toen een vestiging van Rijam -agenda`s en kantoorboekhandel-
de verkeersheuvels hiervoor op het plaatje waren nog niet gestroomlijnd naar het passerende verkeer (1956-60) ze werden later slechts een halve mtr breed

naast de Rijam was de winkel van Van Es in de Hobbemastraat... ik verwonderde mij altijd over de mooie kasten met de vele doorzichtige laatjes voor de fournituren

rechts om de hoek was inderdaad de sigarenboer ...met toen zijn nieuwe automaten voor sigaretten... soms bleef er geld in het bakje achter..later werd het wisselgeld bij het pakje ingesloten

ik woonde in het woonblok aan de overkant van de sigarenboer in de Kempstraat daar had je ook winkels zoals... Bosch- huish art, Doorlas- horloges cassettes, vd Ven- slijterij

vaak stonden hier ook draaiorgels om de mensen van en naar markt musicaal te begeleiden ;)

er waren hier in een straal van 100 meter wel 3 kroegen haha... dat kon je goed merken s avonds op een warme marktdag als alles openstond

groet aan allen , Cees

Piet Scholte | 4-4-2012
Deze mevrouw links loopt in front van de sigaren winkel met de naam Emil Jennings op de raam.De naam van een film ster van 30 ger jaren.

Leen Commers | 1-9-2011
Kort na de oorlog had de HTM gebrek aan materieel dus alles wat beschikbaar was werd ingezet, ook open bijwagens.
Ik was toen 12 jaar en omdat de tram, lijn 13, overvol was stonden de mensen,ik ook, op de treeplank.
De tram reed de Kempstraat in en ik kwam met mijn hoofd tegen dat paaltje, een geluk bij een ongeluk was dat de tram nog niet op snelheid was maar ik had een behoorlijk gat in mijn voorhoofd.
Ik werd de tram ingetrokken en afgeleverd bij apotheek Transvaal in de Kempstraat waar een noodverband werd aangebracht.
De tram reed door naar zijn eindpunt Veluweplein en op de terugweg stopte hij voor de apotheek waar geen halte was en werd ik meegenomen en door de klantvriendelijke conducteur afgeleverd bij het Rode Kruis Ziekenhuis, dat wat toen was gevestigd op het Om en Bij, heette toen anders, en de wond werd gehecht.
John van den Berg had geen schrammetje.
John van den Berg | 31-8-2011
Dit vierkante betonnen paaltje daar heeft onze vriend Leen onzacht kennis mee gemaakt toen we op de treeplank van lijn 13 mee reden.

Hans Kindt | 29-8-2011
Ja, de vrouw links heeft de haardracht zoals mijn moeder die had vanaf haar verkering met mijn vader (begin oorlog) tot hun huwelijk eind 1942. Ik vind dit typisch een foto uit de eerste jaren van de oorlog en dat kliot met wat Koos v.d. Kolk hierover zegt.

Koos van der Kolk | 29-8-2011
De verduisteringsvoorschriften waren direct vanaf het begin van de bezetting van kracht. De witte markeringen op het straatmeubilair zijn toen ook aangebracht. Zelf heb ik deze kaart in mijn bezit met het poststempel 27 juli 1942. Gezien deze datum en het gegeven dat de bomen vol in blad staan zal de ansichtkaart hoogst waarschijnlijk niet in 1942 zijn gemaakt en uitgegeven. Als moment van opname komt dan zomer 1940 of zomer 1941 in aanmerking. Het HGA dateert deze kaart ca 1942.

aldo markus | 29-8-2011
Hoewel de foto dateert van ruim tien jaar voor mijn eerste kennismaking met dit plein is dit beeld heel herkenbaar! Misschien vooral door het lage standpunt van de camera. Als uk zie je de wereld immers in kikkerperspectief. In 'mijn tijd' (ca. 1958) was er wel al veel meer verkeer.
In het plantsoentje in het midden was de halte van lijn 6 en 12 de stad in. De stoeptegels voor het wachthuisje waren als een dambord geel-zwart gelegd.
Wij woonden toen in de Wesselsstraat, achter de fotograaf de eerste straat rechts. En elke dag als mijn opa uit zijn werk kwam, mest ik (weer of geen weer) trams kijken! (En het is niet meer over gegaan...)

Wout Baak | 28-8-2011
@B. Alberda: die witte ringen dienden voor het zichtbaar maken in de avond/nacht van de palen. Aangezien er totale verduisteringsvoorschriften waren...

B. Alberda | 28-8-2011
Waar sloegen die ringen onderaan de lantaarnpalen dan op?

coos | 28-8-2011
Aan de vier fietsen te zien, het verder totaal ontbreken van enig ander verkeer, de witte ringen onderaan de lantaarnpalen, de overjassen en toch al blaadjes aan de bomen: het pleit voor een koude regenachtige dag in mei 1945.
Wat een kontrast met heden....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8534


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!