Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
AEC`s 534, lijn 19 en 564 van lijn 21 op de Stationsweg
foto van Ronald van Onselen d.d. 15 oktober 1970


PJN | 25-8-2018
De grotere stadslichten bij de 534 zijn identiek aan de lampen die zich in de in- en uitstapbakken van de DAF-Standaardbussen bevonden. Bij een schilderbeurt werden deze soms aangebracht vanaf ongeveer 1968. Dit echter alleen bij bussen uit de serie 501/580. Kromhouts uit de serie 226/305 en 306/315 heb ik er nooit mee gezien. Deze lichten waren goedkoop en beter zichtbaar dan de oorspronkelijke, die uit Engeland kwamen. Kijk maar naar b.v. Routemasters.Hans (Zoef) | 24-8-2018
Er was nog een type bus met een zeer lange achterbouw achter de achteras. Een rit met bus D naar de thorbeckelaan was een ware kermisattactie. Daarin werd je letterlijk gelanceerd tussen de Fahrenheitstraat en de Thorbeckelaan. Ik vond dat prachtig en koos altijd voor de achterbank. Welk type bus dat was, dat weet ik niet meer, had meen ik een Franse naam.

Jan Roelf | 24-8-2018
@ Roel Glas: ik was als kind één van die passagiers die het leuk vond om dan juist op de achterbank te zitten en bij het bruggetje van de Bosbesstraat even de lucht in te gaan. Vaak had ik de hele rit moeten staan maar kwam er dan zo tegen het eind van de rit net een plek vrij, de meeste volwassenen zaten liever niet op de achterbank. Ik weet wel dat de meeste chauffeurs dan even in de spiegel keken hoe het daar achterin toeging.

FransW | 18-6-2011
@htmpcc: Bert, bedankt voor je reactie.

Hans (Zoef) | 18-6-2011
@Coos, op de ruit naast dat VW busje stond Hebu automatrialen, dat cafe zat er naast.

htmpcc | 18-6-2011
Klopt, bus 21 heeft nog de orginele kleine inbouwarmaturen met 2 buislampjes als stads- en/of parkeerlichten terwijl bus 19 met later gemonteerde grotere opbouwarmaturen voorzien is.

FransW | 18-6-2011
De foto nog eens bekijkend, lijkt het wel of de kleine ronde lampen van de 534 wat hoger zitten ten op zichte van de koplampen dan die op de 564.

snugger | 16-6-2011
@Coos: zo zie je maar weer, de techniek staat voor niets!

coos | 16-6-2011
Ik zie tegenwoordig wel eens bussen rijden die aan de voorzijde een andere bestemming tonen dan aan de rechterzijde. Hoe dat nou kan ???? Het lijnnummer is dan wel goed.

aldo markus | 15-6-2011
Op deze foto ook goed te zien is de dikke witte punt in de richtingfilm van de bussen uit die tijd, precies boven het hoofd van de chauffeur. Aan de binnenkant van de filmkast zat een gaatje, en als de chauffeur tijdens het slingeren deze punt in beeld kreeg, was de tekst op de film goed in het midden terechtgekomen ('gecentreerd' heet dat tegenwoordig). Je had natuurlijk langere en kortere chauffeurs, en je kon zittend of staand slingeren, dus enige variatie was mogelijk. Het was gewoon mensenwerk. Maar het werkte!
Aan de binnenkant van die punt stond dan in kleine lettertjes WD, YP, HS enz., zodat de chauffeurs ook wisten wèlke tekst ze hadden voorgedraaid.

aldo markus | 15-6-2011
Mooie foto. Lijn 19 zou kort na deze datum standaardbussen krijgen.

Op het moment van deze foto reden bij HS de buslijnen 5, 18, 19, 20, 21 en 25 en in de zomer ook ringlijn 28 (de nummers 4, 22, 29, 30 en 31 waren als gevolg van het plan-Lehner van HS verdwenen).
Behalve de 20 (=ex-30, Binckhorst) en 21 (=ex-31, Ypenburg) reden al de buslijnen tussen centrum en HS sinds 1966 via de afgebeelde Stationsweg. De haltes waren op diverse plekken op het Stationsplein en de Stationsweg (maar vreemd genoeg niet tegenover de afgebeelde bussen, waar ze tegenwoordig juist wel zijn).
De 20 en 21 hadden hun eindpunt op HS en reden een lus via de Oranjelaan.

Na het verdwijnen van lijn 22 van het HS (31-10-1965) heeft eerst lijn 18 (Rijswijk Station - Clingendael) tussen HS en Amsterdamse Veerkade via Oranjeplein en Stille Veerkade gereden. Vanaf 29-10-1967 ging de 18 rechtstreeks via het Huygensplein en werd lijn 20 (Binckhorst - HS) verlengd naar de Turfmarkt, via het Oranjeplein. In 1970 of '71 volgde toch weer inkorting tot HS (als het '70 is zou de witte plakstrook op de halte dat kunnen aankondigen). Sindsdien is het Oranjeplein busloos.

roel glas | 15-6-2011
als ik deze foto ziet komen er weer herinneringen naar boven..lijn 19 had toen ik bij de bus kwam als eindpunt thorbeckelaan bij de l v meerdervoort later is dit het de savornin lohmanplein geworden..en toen waldeck.en lijn 21 ypenburg het was alleen druk met passagiers in de ochtend en avondspit als vaste klant elke werkdag het vis vrouwtje die op de vliegbasis haar vis verkocht. ook buslijn 4 had hier zijn beginpunt.lijn 19 en lijn 26 reden vanaf de grotemarkt de zelfde route tot de thorbeckelaan.. terhoogte van de bosbesstraat was een bruggetje waarvan het wegdek nog al bol was als je daar met wat snelheid overheen reed gingen de passagiers op de achterbank wel van hun plaats iets de hoogte in en dat was bij alle chauffeurs wel bekent dus dan was het wel even binnepret.
ja leuk om dat weer op te rakelen zulke leuke herinneringen.
groeten van uit vlissingen.

coos | 15-6-2011
Op de ruit van het café, rechts naast het VW-busje, stond jarenlang: "Drink louter Kabouter".

FransW | 14-6-2011
Leuke foto, goede kleuren en dat voor een opname van medio oktober 1970. Een maand later zou ik op 9 jarige leeftijd Den Haag verruilen voor Baarn. En daar reden geen trams....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9114


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!