Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Huijgensplein met daarboven de Graf Zeppelin in 1937
foto uit de collectie van Wim Rosier


Hierbij een foto welke plm. 1937 is genomen vanaf de locatie Huijgensplein (thans Stationsweg). De Graf Zeppelin trok over Den Haag. In het gebouw waarin De Telegraaf is gevestigd zit nu nog steeds de Haagse redactie van De Telegraaf.

Ik ben een rasechte Hagenaar en op de 2e verdieping van het kantoorgebouw ben ik in 1935 geboren. Ik heb mijn jeugd in Den Haag doorgebracht en de hongerwinter van 1944/45 overleefd.

Op het dak van het De Telegraaf gebouw zie je enkele familieleden van mij staan, mijn vader en mijn broers. Op de achtergrond zie je het dak van Hotel Terminus toentertijd, met enkele personen erop.

Wim Rosier

MikeV | 1-8-2017
RedTax een Haags taxibedrijf opgericht in 1935 en gevestigd aan het Huijgenspark 9. De taxi’s waren tot in 1959 aan de onderkant donkerrood gekleurd.

1948 – RedTax rijdt uit
http://www.haagsefilmbank.nl/archieven/9634

John van den Berg | 31-1-2012
Bij garage Gruno hebben we een driehoeks ruil gedaan .Mijn schoonvader had een Opel Olympia die heb ik gekocht en mijn eerste auto een Austin a40 als inruiler bij Gruno in gelevert voor een Wartburg voor schoonpapa.Ikheb er nog jaren plezier van gehad. En hij ook hij heeft ook nog jaren getweetact wat mij reuze mee viel voor een oostduitser.

John van den Berg | 11-9-2011
Wim Rossier@ Naast de Red Tax Met telefoon nr 18-4711 een jonge meid van 18 die lekker ruikt was makkelijk te ont houden zat het garage bedrijf van Gruno en daar weer naast een automaterialen zaak ik dacht Deha .

Fer | 26-5-2011
@Coos
Bij nader inzien, gezien jouw reactie, begrijp ik dat ik mij wat ongelukkig heb uitgedrukt: ik bedoelde niet dat de huizen gesloopt waren, maar dat de straatnaam/pleinnaam verdwenen was.....tja...
Ook ik denk niet dat er een telelens gebruikt is voor deze opname: meestal is aan het platgedrukte perspectief op de foto te zien dat zo'n lens gebruikt is.
Ik bezit een nog oudere camera: een klap- en uitschuifbalg-camera waarin op glazen negatieven, van naar ik meen 9x13cm, foto's gemaakt konden worden met behulp van een redelijk volwassen ringsluiter met diafragma en afstandsbediening, toen al! Ik bezit dus ook nog vele oude foto's, waar mijn vader dan ook zelf vaak opstond, van veel familieleden en van de reizen die mijn ouders vóór mijn komst gemaakt hebben. Ter toelichting: mijn ouders waren geboren in 1899...!

Wim Rosier | 25-5-2011
Ik dank een ieder voor de belangstelling van deze foto.Ik vermoed dat de foto is genomen,toendertijd toen de Rex-taxi er nog was,en naast deze firma was nog een garage met een flatwoning bestaande uit 2 verdiepingen.Misschien is de foto daar van genomen.Ik heb de foto van mijn overleden broer gekregen en daar was de datum 1937 bij.Misschien zit ik er naast en het is goed mogelijk dat het een ander vaartuig was.Ik ben blij dat Rien Solcer dat op dit moment de huizen er nog beter bij staan.Ik ben trots op mijn geboorte huis.Zover ik weet kan ik mij nier meer herinneren dat ik de reclame van Clysma sigaretten bestond.Ik had niet zoveel reacties verwacht. Groetjes uit Twente, wat ook mooi is.

erven sleeboom | 25-5-2011
Ik vind deze zeppelin op andere foto's ook nogal een dikkerd, hoor. Is die Parsifal ook in Nederland geweest?

Voor een filmpje, gedateerd 1 oktober 1929, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Graf_Zeppelin_boven_Nederland.ogv

De Graf Zeppelin maakte zijn eerste vlucht op 18 september 1928 en is in elk geval in Nederland geweest in oktober 1929 (Den Haag, Schiphol) en juni 1932 (Rotterdam). De buitendienststelling vond plaats op 19 juli 1937 en daarna kon de Graf Zeppelin nog tegen betaling bezichtigd worden in Frankfurt. In 1940 werden de Graf Zeppelin I en II tegelijk gesloopt.

Aad | 25-5-2011
Als ik de foto's van de Graf Zeppelin bekijk op de site van het Gemeentearchief, denk ik dat we hier te maken hebben met de Parsifal. De Graf Zeppelin is namelijk veel "slanker" dan op deze foto.
In dat geval lijkt ook mij oktober 1929 meer in overeenstemming.

erven sleeboom | 24-5-2011
Ik heb helemaal niet de indruk dat er een telelens is gebruikt. Iemand stond op een dak aan de overkant en gebruikte vermoedelijk wel een statief.

13 oktober 1929 lijkt mij een waarschijnlijker datering dan 1937.

Coos | 24-5-2011
De fotografie was in de jaren dertig al goed ontwikkeld. Het gebruik / de kennis van diverse lenzen was al geruime tijd bekend. Van merken of fabrikanten ben ik helaas niet zo op de hoogte. Ik heb nog wel een oud vierkant Kodak-boxje uit die tijd, dat ontroert vanwege zijn eenvoud.

P.S. | 24-5-2011
@gilijamse dm
Vlgens mij is in 1937 een telelens niet iets bijzonders. Voor Canon waren er al Duite fabricanten Leitz (Leica) , Zess die al telelenzen leverden of complete cameras met telelens voor het kleinbeeld formaat.
Een linhof kamera is niet echt nodig

gilijamse dm | 24-5-2011
coos een telelens in 1937 was wel volgens mij een unicum canon werd net
in dat jaar opgericht het is wel een mooie foto zeker weten mischien de foto
genomen met een toestel van de pers denk ik de meeste fotoos werden toen gemaakt met een lindhof kast volgens mij een telelens coos van welk merk
dan in die tyd ? kodak was de meest gangbare toestel voor particuliere
of zit ik er helemaal naast een telelens van welk merk dan

Groen | 24-5-2011
Grappig dat "clysma" niet op de andere buren wordt betrokken en hun gedrag in de daarop volgende oorlogsjaren

Coos | 24-5-2011
De laatste suggestie van Fer (een rijtje inmiddels gesloopte huizen) lijkt me erg onwaarschijnlijk, gezien de foto's van deze plek uit de tijden van de paardentram, van de stoomtram, van de electrische trams van de Delftlijn/Lokaaldienst, en van een tramstel van lijn 9 (tramstel met 250-er + 650-er). Er zal bij deze foto wel een telelens gebruikt zijn vanaf de verre overzijde.

fer | 24-5-2011
Slip of the pen: Stationsweg natuurlijk.
Intussen heb ik in het gemeentearchief gezien dat er tussen de Stationsweg, het Huijgenspark en de Huijgensstraat een plein is geweest waar het rijtje huizen van de foto dus aan gestaan heeft, het Huijgensplein. En de foto vanuit een huis aan dat plein is gemaakt. met die situatie was ik, weliswaar geboren in 1940, niet bekend.
Zo is het mij weer duidelijker, dankzij Wim Rosier en het HGA.

fer | 24-5-2011
Ik heb wat moeite met de straatnamen in de ondertiteling van de foto: mijns inziens is de foto gemaakt vanuit een huis, gelegen aan het Huijgenspark en het rijtje huizen op de foto is gelegen aan de Huijgensstraat, die links naar het Rijswijkseplein loopt. De Stationsstraat is uiterst rechts aan de rand van de foto net te zien.

Hans (Zoef) | 23-5-2011
@Erven, dat laxerend rokertje had een ander merk, Richmont laxeert de .....!

Hans (Zoef) | 23-5-2011
Dat er mensen op daken staan wil volgens mij zeggen dat er iets bijzonders staat te gebeuren. De vlucht boven Den Haag zal ongetwijfeld groot in het nieuws geweest zijn, dus kon men iets verwachten. Op de site van het HGA staat deze gebeurtenis ook vermeld met foto's en mensen op de daken. Als datum wordt hier genoemd 13 October 1929, dus ik denk dat Erven Sleeboom dicht bij de waarheid zit.

Frank Faber | 23-5-2011
Bedankt voor de uitleg! Ik heb wel eens gehoord dat een vrouw van een ongewenste zwangerschap af kan komen door zware sjek te pruimen; ook een soort klisma dus maar dan anders.
Maar ik vond de combinatie clysma+apotheek wel komisch, ik denk niet dat er een apotheek bestaat of bestaan heeft waar je sigaretten kunt of kon kopen. Hoogstens middeltjes om van het roken af te komen.

Johannes | 23-5-2011
Tabak kun je roken en pruimen en snuiven en... rectale toediening: volgens de Azteken had een klysma met tabak een rustgevende werking op de buik. Ook in Europa werden tot in de 19de eeuw klysma's met tabaksrook of een tabaksaftreksel toegediend om darmen te bedaren, maar ook om verdrinkingsslachtoffers en epileptici weer bij te brengen.
Effe gegoogled...


erven sleeboom | 23-5-2011
Te oordelen naar het straatbeeld lijkt de foto mij ouder dan 1937.

De Graf Zeppelin werd gebouwd in 1928 en was toen het grootste luchtschip ooit. Hij heeft vele wereldreizen gemaakt en veel passagiers vervoerd. Na de ramp met het nog grotere luchtschip Hindenburg op 6 mei 1937 werden luchtschepen met waterstof sterk gewantrouwd. Al een maand later werd de Graf Zeppelin uit de vaart genomen.

Dus als dit een foto uit 1937 is, moet dit bij een van de allerlaatste vluchten geweest zijn.

In 1938 kwam er toch nog een nóg grotere Graf Zeppelin II, die ook gevuld werd met waterstof omdat er niet genoeg helium beschikbaar was. Deze voerde spionagevluchten uit voor de nazi's (hoe dat onopvallend kon met zo'n groot ding moet je mij niet vragen).

In 1940 liet Góring alle luchtschepen slopen omdat het aluminium goed te gebruiken was in de oorlogsindustrie.

Clysma Egyptian cigarettes... een laxerend rokertje blijkbaar...

Rien Solcer | 23-5-2011
Ik heb nooit geweten dat een ''clysma'' een egyptische sigaret was, er is toch een hoop veranderd in 74 jaar!.
Trouwens, een hele mooie foto, maar de gebouwen staan er nu mooier bij als
op de foto.


johan kolstee | 23-5-2011
onder Clysma staat 'Egyptian Cigarettes'' dus het dat merk zal wel uit Egypte komen

Frank Faber | 23-5-2011
Echt lang geleden, lang voor mijn tijd. Ik moest lachen omdat er naast de apotheek een clysma zat. Zal er denk ik niets mee te maken hebben; die tekst onder clysma is voor mij onleesbaar, misschien dat u hier enige duidelijkheid in kunt verschaffen @Wim Rosier?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9079


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!