Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Ahr. 920 wachtend op de volgende motorwagen van lijn 11 bij HS
foto uit de collectie van Gerard van der Swaluwe (+ afmetingen uit archief HTM)
Geurt Borsboom | 8-3-2013
In een kastje onder één van de banken worden wat attributen, waaronder de lichtkabel, opgeborgen

coos | 8-3-2013
Op deze foto valt me weer op dat overdag de lichtverbindingsslang tussen motor- en achterwagen boven aan de daklijst ontbrak.
Mijn vraag is dan waar die overdag opgeborgen werd?

Frans van Meerwijk | 7-3-2013
Vanwege een mooie foto van lijn 14 weer in dit draadje beland en tóch maar even wat opmerkingen:
Een aanhangwagen/bijwagen/achterwagen met éénassige draaistellen is inderdaad zinnig: via de koppelstang worden namelijk de assen gestuurd, dus dat loopt allemaal nét wat soepeler...
Voor motorwagens ligt dat beduidend anders: ik heb bij RETM/EMA met zowel 816 ("draaistellen") als 824 gereden en ik had liever 824, want dan deed je gewoon wat je geleerd was: rustigaan en "in de eerste remstelling" die boog in. Met 816 moest je eigenlijk "te hard" op die boog af, zodat die assen zich konden instellen en dán pas terug-naar-0 of remmen... 816 krijste in de lus bij het Haarlemmermeerstation dan ook vaak méér dan 824, want je kon/mocht eigenlijk niet hard genoeg rijden om "fatsoenlijk" die boog in te komen...

Ik weet ook van de ellende bij de RET met de ZGT`s, die in eerste instantie ook in het voorste draaistel een instelbare eerste as hadden en weet ook wel, dat menigeen steeds opnieuw "het wiel probeert uit te vinden".
Inderdaad is het Büchli-onderstel waarschijnlijk het zinnigste tussenproduct tussen een starre twee-asser en een `draaistelwagen`: voor HOBBY rijd ik het liefste met een starre twee-asser, want dat is tenminste een uitdaging; een wagen-op-draaistellen is veel gemakkelijker en vergeeft je veel meer slordigheden

joost | 12-3-2011
Bedankt heren. Daar kan ik het weer mee doen.

erven sleeboom | 12-3-2011
De vaste truck van de 805 is verwijderd en de eenassige draaistellen zijn nieuw gebouwd, geheel volgens de tekeningen van de oorspronkelijke draaistellen van de 900-en.

Hans (Zoef) | 11-3-2011
@ Joost. Het meesturen van de assen geschiedde met kruislings verbonden trekstangen. Niet alleen bij tramrijtuigen, ook bij lange platte goederenwagons van de spoorwegen gaat dat zo. Het eerste draaistel loopt de boog in en neemt dan niet het tweede draaistel mee, omdat de kop van de wagenbak ook dan al een schuine stand heeft in de boog. Daarmee blijven de assen altijd haaks op de rail staan en volgen de boogstraal.

JWB | 11-3-2011
Ik denk dat het meesturen van de eenassige draaistellen bij de aanhangrijtuigen wel werkte omdat het voorste wielstel in de juiste richting getrokken wordt door de motorwagen. Bij een 'loslopende' motorwagen met 1 assige draaistellen ontbreekt die sturende kracht en stellen de draaistellen zichzelf niet goed in. Dat leidt dan tot het heen en weer pendelen van de draaistellen en dus een onrustige loop. Dat werd gepoogd op te lossen met het extra middelste loopstel. Maar het is niet moeilijk je voor te stellen dat ook dat niet perfect werkt.

joost | 11-3-2011
@Erven en Jwb. Juist. Helemaal duidelijk. Dank voor deze verhelderende uiteenzetting. Of dat "meesturen" nu ook zo is bij het tot 905 verbouwd ahr? Als ook de truck van de 805 stamt zijn het geen draaistellen, denk ik. Ik heb deze 905 wel gezien maar vergat om er onder te kijken. Een mooi staaltje van verbouw en restauratie trouwens en dankzij het HOVM nog steeds in ons midden.

erven sleeboom | 11-3-2011
Bij de HTM-aanhangwagens was het gebruik van eenassige draaistellen succesvol. Motorwagens ieen anders verhaal. Zowel de Haagse 816-820 als de Rotterdamse Delmez-motorwagens 202-221 bevielen niet, al deden de HTM-ers het nog wel redelijk zolang ze niet op lijn 11 werden losgelaten.

Een verdere ontwikkeling was de drieasser, waarbij de sturing werd verzorgd door een klein loopwieltje tussen de eenassige draaistellen. Een Zwitserse vinding, die niet zo goed liep bij de NZH A101 en B111 en heel wat beter bij de LTM (2)501-(2)512 en de Amsterdamse 491-550 en 951-1000. Dat die laatste toch tegenvielen waren kwam door de slechte materialen en de te zwakke motoren.

De HTM heeft de verlenging van het 900-model goed aangepakt door met vierassige draaistellen te komen voor de 751-780. Jammer eigenlijk dat ze niet even doorpakten door de 821-830 van hetzelfde bouwjaar ook vierassig uit te voeren.

Jwb | 11-3-2011
Er is bij diverse trambedrijven heel wat gexperimenteerd met eenassige draaistellen. Toch voldeden die niet altijd en werden ze soms weer vastgezet (met alle gevolgen van dien). De beste oplossing is (rijtechnisch) volgens mij gewoon 2-assige draaistellen. Iets duurder maar dan kan de wagen ook weer wat langer worden. De moderne trams met lage vloer maken het weer moeilijk want boven een draaistel is de vloer nu eenmaal hoger. Vandaar de nu gebruikte bijzondere wiel/as contructies (met weer hun eigen problemen).

erven sleeboom | 11-3-2011
P.S.
En er was een veel grotere radstand mogelijk dan bij een vaste truck, wat leidde tot een rustiger rijgedrag.

erven sleeboom | 11-3-2011
Zo werkt het inderdaad, zonder extra veren. De wielassen stellen zich in naar de bogen. En het werkt, zowel bij de 900-en als bij de 600-en, de 650-ers, de open rijtuigen 500/550 en de 'stoomwagens' 151-157.

Het is voor het goed doorlopen van de bogen zelfs niet nodig dat er een kruislingse verbinding is. Bij een deel van de 900-en (nu weet ik niet meer of dat de 901-910 of juist de 911-920 waren) werd volstaan met maar één diagonale verbindingssstang. En dat werkte net zo goed. Ook op lijn 11 met zijn zwaardere wissels leidde dit systeem niet tot ontsporingen.

Vergeleken met een vaste tweeassige truck werden de bogen soepeler doorlopen. Je vraagt je af waarom andere tramsteden dit systeem niet overnamen.

joost | 11-3-2011
@Coos. Ja. Wij woonden in het Statenkwartier bij lijn 11. Deze lijn was per fiets niet tot station HS bij te houden. Hard fietsend langs de Conradkade ging dat nog maar bij het Cornerhouse en even verder bij het GEB moest je natuurlijk opgeven.
Er werd in die tijd gereden met 800/900-en. Van die 900-en weet ik dat ze eenassige draaistellen haddden. Ik weet dat het werkt met parallelle-of, meest waarschijnlijk, kruiselings met elkaar verbonden draaistellen. Bij het inlopen van een boog duwde het voorste draaistel het achterste in de te volgen richting. Wat ik niet snapte (en nog steeds niet snap) - Voorste draaistel loopt boog in en duwt het achterste draaistel de boog in die dan nog niet door dat draaistel is bereikt.
Werd dit dan d.m.v. veren gecompenseerd? Wie kan mij meer vertellen over dit fenomeen? Gold/geldt natuurlijk ook voor ahr's serie 600-689...

Coos | 10-3-2011
Die goeie ouwe tijd...nou, ik heb de meeste trams toen van de buitenkant gezien. Geld voor een tramrit had je niet (altijd), meestal was het fietsen geblazen, kijken of je tram kon bijhouden..........

snugger | 10-3-2011
@Frans van Meerwijk: inderdaad! Je hebt een goede Haagse inburgering gehad

Frans van Meerwijk | 10-3-2011
Geweldig plaatje!
Al weet ik nog heel goed, dat ik als geboren Amsterdammer bij een dagje naar de Pier toen zwaarbeledigd was met m'n ouders in zo'n 'oud kreng' te moeten in plaats van zo'n 'nieuwe' PCC... Tweeassers hadden we in Amsterdam ook...
Ach, nu vind ik het jammer dat lijn 11 niet meer onder de rijtuigkap staat...

Ook als import-Hagenaar moet je wat te klagen hebben, toch?

Blauwe Tram | 10-3-2011
Wat alles niet wegneemt dat onder het mom van 'vooruitgang' er het nodige op ov-gebied is afgebroken dat eigenlijk een beter lot verdiend had. Dan denk ik met name aan de "Blauwe tram" die inmiddels al meer dan 50 jaar wordt gemist.

Rinus | 10-3-2011
Het lied "1948", met de zin "Toen was geluk heel gewoon" associeer ik liever met de uitvoering van Van Kooten en de Bie, die het lied ook geschreven hebben. En wie de tekst goed leest/besluistert zal begrijpen dat het gaat om de beleving van de kinderjaren en niet 1948 als zodanig. Alleen een zin als "En Nederland was groot en niemand ging nog dood" is natuurlijk geweldig. Wat dat betreft sluit het huidige geluk van je kleinkinderen naadloos aan bij dit lied.

Hans R | 10-3-2011
"toen geluk nog zo heel gewoon was"
Ik vraag mij,bij het ouder worden of dat werkelijk zo is?Deze mooie zin uit het nostalgische liedje 1948 van Gerard Cox.
Is het niet zo dat je de onbezorgde jaren uit je jeugd romantiseert, nog zo onbevangen onder de vleugels van je ouders in de wereld staand? Bijna alles is nieuw en geweldig tot je gaat beseffen dat er ook wel wat anders te koop is,heel veel onrecht en ellende. Dus dat geluk is veel onwetendheid.
Ik ervaar dat des te meer nu ik in het bezit ben van kleinkinderen,die nu hun geluk niet op kunnen,behalve als ze geen 2e ijsje krijgen.
Dat neemt niet weg dat ik hier vaak met weemoed kijk naar en lees van die "mooie goeie ouwe tijd" maar wel in de wetenschap hoe betrekkelijk dat was voor de meeste mensen in die tijd en in de wijken veelal armoe troef was en een tramritje een aanslag was op het weekloon en de benenwagen een gedwongen alternatief en je naar zo'n conducteur op lijn 11 met bewondering stond te kijken, even later de tram weg zag rijden en jezelf naar huis moest lopen.

rsg | 10-3-2011
voor mij ook nostalgie heb als conducteur in opleiding ( 1959 ) heel veel keren bij dienst op lijn 11 de bij wagen aangekoppelt .er was niet altijd een vaste koppelaar aanwezig.
en dan het wachthuisje voor personeel( nog net zichbaar ) en wat verder op de koffietent onder de kap..
en dan die man die daar met zijn rug tegen het raamwerk staat geleund, wel gevaarlijk ..denk maar aan die botsing die daar toen heeft plaats gevonden..met een remwijgering van een motorwagen.Leo | 9-3-2011
Sfeervol plaatje, toen geluk nog zo gewoon was ?
Zie ik daar rechts op de foto niet het oude seinhuis Hollands Spoor ??

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3490


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 13 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!