Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Rijswijkseweg lang en langer geleden
2 ansichtkaarten uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
Hans | 7-12-2013
@R van der Eem. De geparkeerde auto zie ik niet voor een Morris Traveller aan. Bij mijn weten is het een Lloyd. Daarachter staat in ieder geval een Opel Kapitän (model 1951?).

R van der Eem | 7-12-2013
Op foto 1 waar rechts die morris staat geparkeerd die was van Alter Haarden en kachels. Het portiek daarnaast was de ingang op een hoog van een dameskapsalon daar heb ik gewoond. van 1940 tot en met 1962.
Was een leuke tijd. En nooit wakker geworden van de zware tram die voor mijn slaapkamer langs reed. Helaas is deze weg vele keren open gebroken voor het verleggen van de tramrails. Het nut heb ik daar nooit van ingezien.

Margriet de Heer-Groenewold | 17-7-2013
Ach wat leuk die oude foto`s weer te zien en alle herinneringen komen weer naar boven. Zelfs mijn neef Ernst heeft ook geschreven. Ik woonde van 1945 tot 1962 in het laatste stuk van de Drebbelstraat bij de Jan van der Heydenstraat, dus ook een drebbeljekker!

Ernst Groenewold | 13-6-2012
Bij deze een nadere aanvulling op de reactie van Ton van Beekum (6-9-2011)
De schoorsteen op foto 1 die links boven de daken uitsteekt staat (stond) in de achtertuin of plaats van de bakker naast de visboer. Waarschijnlijk heeft hij gedient als rookafvoer van de oven van die bakkerij. Hij is overigens niet met explosieven omvergehaald, maar gewoon handmatig afgebroken, iets dat ik zelf heb kunnen constateren omdat ik in de Deimanstraat er acher woonde ten tijde van de afbraak.

John van den Berg | 7-9-2011
Nobel @iedere Hagenaar had vroeger de plicht om de gladheid voor zijn deur te bestrijden en dan werd de as van de kachel over de straat gestrooit dat was goedkoper dan zout wat toen eigenlijk ook geen moer koste maar wel een vuile boel .Maar iedere cent was te veel als je nagaat dat een kilo aardappel 3cent koste . Tegenwoordig met al die flats is het heel wat anders en wordt kilometers trottoir niet meer schoon gemaakt met de nare gevolgen van dien ook bij rijtjes huizen wachten de mensen of hun gekke buurman het doet.

c. campagne | 6-9-2011
Motorwagen op de bovenste foto is de 53 met de donkergroene Persilreclame. De foto moet in 1955 gemaakt zijn. Aan de zijkanten ontbreken n.l. reclameborden; dit in combinatie met een pas geschilderde 53, die in 1955 werd afgeleverd na de ombouw op het Westinghouse-dubbelluchtremsysteem.
Doetinchem, 6-9-2011.

Ton van Beekum | 6-9-2011
1e foto; Midden jaren '50, links de Eliasstraat, waar wij -bijna op de hoek- 1-hoog naast de slager (met de viswinkel op de andere hoek en de bakker daar weer naast, iets verder IJssalon Talamini, net niet zichtbaar) de nodige trams voorbij zagen komen. Begin '60 kwam de rouwstoet van wijlen Kon. Wilhelmina voorbij, getrokken door paarden. Naast de slager, richting de Jan v.d. Heijdenstraat/Broeksloot o.a. de volgende winkels: kapper, manufacturenwinkel, weer een slagerij, banketbakkerij en -halverwege de woningen met tuintjes- de "slager" (lees tandarts), welk pand (achterzijde) werd bewoond door familie van een klasgenote: fam. v.d. Keur.
Vlak voor het eind van de Rijswijkseweg het bekende cafe op de hoek van de J.v.d. Heijdenstraat, nu niet zichtbaar.
Rond 1958/1959(?)werd de stoep behoorlijk versmald, verdwenen de tuintjes evenals de "kinderhoofdjes" op de weg en verscheen een ventweg, waarbij de tram werd afgescheiden door laag hekwerk. Waarmee het een stuk veiliger werd.
Boven de huizen links, de schoorsteenpijp van de........die later tot ontploffing werd gebracht. Was dat niet bij het Slachthuis?

Coos | 24-1-2011
Zo heb ik de Rijswijkseweg nog steeds op mijn netvlies staan: één brede keienvlakte, met de tram aan de zijkanten ervan met een dunne verhoging afgescheiden van de zijbanen voor fietsers en parkeren. En de stroomscheiding 600/1200V vlak voorbij de Draaistraat. De eerste foto is duidelijk jaren vijftig, de tweede duidelijk midden jaren twintig.
De huidige situatie is toch wel een hele verbetering.............

roel glas | 24-1-2011
bij de tweede foto : als je kijkt in de rijrichting v/d tram was de scheiding van voltage wat verder gelegen die was even voor de draaistraat en was ook herkenbaar aan een rondbord met daar op vermeld 600 /1200 volt.
de zonneschermen links in de verte waren van cafe hotel NEUF .
de eerste foto is genomen tussen de broeksloot en de eliasstraat de halte v/d tram was net even voor de jan v/d heijdenstraat de laatste woningen bij de halte hadden tuintjes voor hun huis. ik woonde in de drebbelstraat in de periode 1935 tot 1960 dus heb hier heel wat voetstappen achtergelaten.

wil leebeek | 24-1-2011
OP de bovenste foto heeft de motorwagen Roxy-reclame.
Deze werd vanaf 29 juli 1952 op de motorwagens aangebracht.
Op het dak staat reclame voor Ata en Persil.
Deze borden werden in september 1959 verwijderd.
De Roxy-borden verdwenen geleidelijk vanaf april 1961.

robert55 | 24-1-2011
foto 1 is de bijwagen een Limburger, dus na 1951. Dak is al vervuild, dus wat later

JWB | 24-1-2011
@Nobel - In die tijd werden veel artikelen 'los' geleverd; dus veel minder verpakkingsafval. Bovendien werd de vuilnisemmer 2 a 3 keer week geleegd. Kom daar nu nog maar eens om!

Kees de Ridder | 24-1-2011
Wat mij het eerst opvalt is het verschil in tijdsbeeld. De eerste foto toont op de achtergrond het P.T.T.- gebouw en op de weg zie ik auto's. Conclusie: opname ongeveer uit het eind van de veertiger jaren van de vorige eeuw. De tweede foto, zonder P.T.T.- gebouw( start bouw omstreeks 1940), schat ik
ongeveer eind twintiger, begin dertiger jaren van de vorige eeuw.

Nobel | 24-1-2011
Onze voorouders hadden een bescheiden aanbod huisvuil.Zie de vuinisbakken op foto 1 langs de stoeprand.In de winter ging daar ook nog de kolenas in.

Haagsemast | 24-1-2011
De eenzame lantaarnpaal op de 2e foto is een van de allereerste Keulse
palen die rond die tijd verschenen. Er staat er overigens ook eentje helemaal rechts op de foto.
Kabelverlichting is met name in de jaren 50/60 erg populair
geweest. In de Keulse palen hebben nooit echt lampen met een super hoge lichtopbrengst gezeten (vooral voor zo'n brede straat is het niet echt geweldig).
De armaturen die aan de kabels hangen brachten op z'n minst 3 keer zoveel meer licht op (per armatuur).

joost | 23-1-2011
Op de tweede foto is, zo te zien, de 600/1200V-scheiding zichtbaar. Let ook op de eenzame straatlantaarn op de vluchtheuvel bij de halte waar zojuist een Fluitketel halteert. Op de eerste foto heeft men, wat openbare verlichting betreft, het licht gezien en zijn de lantaarns op het trottoir verdwenen. Niet meer nodig vanwege de aan kabels hoog opgehangen verlichtingsornamenten?
Foto 1: midden jaren 50. Foto 2: vanaf 1923, de indienststelling van de Fluitketels.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7527


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!