Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Valeriusstraat met tram van lijn 14 (poststempel 1943)
ansichtkaart uit de collectie van Jon Westra


Robert van Kesteren. | 24-2-2011
Zeker de jaren 30. De bestelwagen van Vroom is een A - Ford die zeer populair was vanwege de betrouwbaarheid en gunstig qua prijs. Hij heeft een rolluik. Vroom herinner ik mij want die hadden een bijna doorzichtige liftkooi. Boven in zat de afdeling speelgoed.Ergens rond 1979 verdwenen.

erven sleeboom | 29-12-2010
De Haagse winkel van Vroom had geen verbintenis met V & D. De combinatie van de Amsterdammers Vroom en Dreesmann bestaat al sinds 1887.

Of deze Vroom familie was van de Willem Vroom die in 1887 V & D oprichtte, weet ik niet. Er waren natuurlijk wel meer vrome mannen.

FransW | 29-12-2010
Het warenhuis Vroom heeft tot in de jaren zestig van de vorige eeuw gezeten op de hoek Fahrenheitstraat / Laan van Meerdervoort.

Anton Zonneveld | 28-12-2010
Warenhuis Vroom heeft ik weet niet hoeveel jaren in de Fahrenheitstraat tegenover het Westendtheater/bioscoop gezeten. Hoelang en tot wanneer zou ik niet kunnen vertellen. ook niet of dit warenhuis (voornamelijk stoffen) nu wel of niet de ene helft was van V&D.

coos | 28-12-2010
... en als we helemaal correct willen zijn: laat dan voortaan de 's' tussen eenman en wagen weg, dan kan ik ook weer rustig slapen.... Als je goed kijkt zie je de twee witte borden op het balcon wel zitten.

FransW | 28-12-2010
@H_M: in de Haagse tramhobby ben ik iets meer dan 40 jaar actief, als jongetje van 6 jaar begon dat al. Met het gebruik van de door u genoemde afkortingen ben ik dus voldoende bekend, maar uw verklaring met die afkortingen kloppen echter niet. Ik sluit mij aan bij de door erven sleeboom gebruikte verklaringen. Coos gebruikte een correcte verklaring voor het begrip EMW. EMW stond overigens in het Haagse circuit dus niet voor elektrische motorwagen....

erven sleeboom | 28-12-2010
In het hobbywereld gebruikt men de afkortingen emr = elektrisch motorrijtuig en ahr = aanhangrijtuig, ook wel gar = gesloten aanhangrijtuig en oar = open aanhangrijtuig.
Een EMW was voor de oorlog een eenmanwagen bij de Gemeente Tram Amsterdam.

De ombouwer die we op deze foto is hoogstwaarschijnlijk een eenmanwagen, zoals Coos al aangaf, gelet op de periode (jaren dertig) en het seizoen (winterdienst), zie de kale bomen.

En wat is er weer veel te zien op deze mooie foto: de auto van Vroom, de bakfiets, de geparkeerde fiets met bezorgmand, de kleding van de personen en ja, inderdaad, de ombouwer van lijn 14.

Haagse_Meester | 28-12-2010
Frans, in het Haagse tramhobby wereldje heeft iemand ooit een paar afkortingen geintroduceerd, waarvan we nu nog last hebben/gebruik van maken*... Coos gebruikt ze helaas net ff verkeerd, het horen kleine letters en geen hoofdletters te zijn. Een emw is een electrische motor wagen, ahw staat voor aan hang wagen en zo zijn er nog wel een paar. Taalkundig overigens volkomen onjuist, want genoemde woorden horen eigenlijk (gedeeltelijk) aan elkaar geschreven te worden.

*doorhalen wat niet van toepassing is

FransW | 27-12-2010
Ik zie een motorwagen uit de serie 21-101, een zogeheten Ombouwer. Maar is dit voertuig ook een éénmanswagen? Ik kan het niet duidelijk zien...

coos | 27-12-2010
Inderdaad zegt een poststempel niets anders dan wanneer de kaart verzonden is. Het ging mij om wat de foto laat zien, een EMW uit de jaren dertig.

JWB | 27-12-2010
O, wat is lezen moeilijk! Dat de kaart is afgestempeld (poststempel) in 1943 zegt natuurlijk niets over de datum waarop de foto gemaakt is. Nouja, toch wel iets. Maar niet meer dan dat die ergens in de jaren daarvoor gemaakt moet zijn.

Coos | 27-12-2010
Van 1 oktober 1930 t/m 14 mei 1941 reed lijn 14 in de winterdienst met Eenmanwagens (Ombouwers 67-101). In die tussentijd moet deze foto (ansichtkaart) dus gemaakt zijn.

Hans (Zoef) | 26-12-2010
De foto kan nooit van 1943 zijn, toen was de Valeriusstraat al sperr-gebiet met tankversperringen ter hoogte van de Danckertstraat. Dit was eind 1942 al het geval en bovendien waar hier de tram rijdt hoek Nicolaistraat daar was verderop alles al afgebroken. Dat hoekpand aan de Nicolaistraat is blijven staan en staat er nog.

FransW | 26-12-2010
Afgaande op de kleding die de mensen dragen en ook de automobiel van warenhuis Vroom zou ik zeggen: tweede helft jaren dertig van de vorige eeuw. Zeker niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, want dan zouden de lantaarnpalen en bovenleidingmasten zij voorzien van 2 witte horizontale balken. Een voorzichtige indicatie zegt mij dat de opname ergens in de periode 1937-1939 moet zijn gemaakt.

Adje | 26-12-2010
Nee, de kaart is van voor die tijd, wie?

Adje | 26-12-2010
Volgens de gegevens op deze site (onder Tram) is de dienst 14 gestaakt op 18 januari 1943. Er zit geen blad aan de boom, lange schaduwen (het is middden op de dag), zou januari 1943 kunnen zijn???

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4994


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!