Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Vaillantlaan bij de Hoefkade
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Bert Loef | 9-2-2015
Het is natuurlijk cafe `t Hoekje en de speelgoedzaak van Verhoog.

Bert Loef | 3-2-2015
Aan de linker kant vanaf de hoek zat Cafe de Sport, de Sierkan, Pleiter de goudsmid en dan de speelgoedzaak.

Selie | 19-7-2014
Geurt Borsboom, u heeft gelijk wat betreft de namen van de winkels. Heel leuk dat uw moeder regelmatig bij mijn oma in de zaak kwam!

Geurt Borsboom | 17-7-2014
hoewel ik van na de oorlog ben, ken ik de situatie nog precies. Dagelijks kwam ik er langs op weg naar de Marnixschool in de Ferdinand Bolstraat. Mijn moeder liet haar haar altijd verzorgen bij Selie. De textielwinkel naast Laarhoven heette `De Vlijt` en een (in mijn ogen) zeer bejaarde dame zwaaide daar de scepter. Zij had de gewoonte haar clientèle met `lieverdje` en `schattebout` aan te spreken.
Het café aan de overkant heette niet Pleiter. Ik weet niet hoe wel. Pleiter was een goudsmid en zat naast dat café. Daarnaast zat een soortement speelgoedwinkel. Op de hoek van de Stortenbekerstraat was een lederwarenwinkel gevestigd. Op de andere hoek inderdaad Blokpoel. "jij hebt geen rotsmaak zei hij", toen ik beweerde heel graag paling en haring te lusten.

Selie | 16-7-2014
Prachtige foto! Mijn vader herinnert het zich nog precies, hij is hier opgegroeid. Aan de rechterkant van de straat, op de hoek met de Hoefkade zat Jamin. Daarvoor (dus dichter bij de fotograaf); Laarhoven, een textielwinkel. Vervolgens: een hoedenwinkel, de paardenslager, Kapsalon Selie (de kapsalon van mijn grootouders, het gezin (vijf kinderen) woonde achter de zaak), Timmermanswerkplaats Pauw, een galanteriewinkel, groentewinkel Lek.
Aan de linkerkant van de straat, op de hoek: Cafe Pleiter. Daarnaast (dus weer dichter bij de fotograaf): een speelgoedwinkel. Daarnaast, een snoepwinkeltje, wolwinkel De Wolbaal, weer een cafe, Haringwinkel Blokpoel.

wmm hoogstraaten | 27-5-2014
De HH Hartkerk in Den Haag in de Hobbemastraat is gesloopt in de jaren 70 van de vorige eeuw.
Van kinds af aan ben ik vele malen in de kerk geweest en bespeelde ik het orgel gebouwd door de Gebr. Franssen uit Roermond.
Het was een 2 klaviersorgel, oorspronkelijk rein pneumatisch en in de jaren 60 gedeeltelijk ge-electrificeerd. Hierdoor reageerde de 2 klavieren niet met de zelfde snelheid.
Er was nog een balgentrap instalatie aanwezig die rond 1910 wegens het plaatsen van een windmotor buiten werking was.
Na de sloop van de kerk zijn een aantal registers bewaard gebleven waaronder een mooie viola di Gamba en voix cheleste. Deze zijn herplaatst.De trompet 8 van het 1e manuaal wordt geplaatst in een kerk op Bonaire.
Gedurende 60 jaar is het orgel bespeeld door de dirigent-organist P.M.Vester.
Hij bleef deze volksparochie trouw ondanks een prachtige aanbieding om dezelfde functie te kunnen uitvoeren in de kathedraal van Antwerpen.


Kees de Ridder | 14-3-2012
Als Jan Heppener de R.K. Kerk van het H. Hart bedoelt dan kan ik hem melden, dat in 1973 de erediensten zijn gestaakt en dat niet lang daarna de slopershamer in deze kerk is gegaan. Achter die plek in de Tenierstraat werden
de misvieringen toen voortgezet. Ja, de tijd gaat snel want we zitten inmiddels bijna 40 jaar verder!

Hans Kindt | 2-3-2012
Dat meisje rechts dat in de camera kijkt is volgens mij Hindoestaanse. Die waren er begin jaren 40 nog niet zoveel in Nederland. Uit Suriname overgekomen voor de oorlog? De Nazi's interesseerden zich niet voor hen, ook niet voor de negers bijvoorbeeld (ik heb een boeiende documentaire gezien over Kantendrecht in Rotjeknor waar negers gewoon in bars optraden met de toen verboden jazzmuziek. Chinezen werd ook geen strobreed in de weg gelegd want de Duitsers zagen ze hardnekkig aan voor (bondgenoten) Japanners. Er zijn Chinezen geweest bij wie Joden ondergedoken zaten: geen Duitsers die op het idee gekomen is om daar eens te gaan kijken (foute Nederlandse politielui trouwens ook niet). Chinezen hadden trouwens ook wat minder last van de honger. De Duitsers voerden van lieverlee steeds meer voedsel naar Duitsland weg, maar rijstvoorraden bleven voortdurend ongemoeid omdat Duitsers (in elk geval toen) geen rijst aten.
In Artis zaten trouwens ook Joden ondergedoken (o.a. boven het wolvenverblijf). De Duitsers voorzagen Artis zelfs in de hongerwinter ruimschoots van voedingsmiddelen voor de dieren (uiteraard ook veel vlees). De ondergedoken Joden hebben daar van meegegeten zonder dat de dieren daar nou echt minder van werden.

jan heppener | 2-3-2012
volgens mij die kerk in de hobbemastraat is er nog steeds

John van den Berg | 20-8-2011
Vroeger hete oma,s gewoon opoe ,opa (trambestuurder)zij woonden onder ons op de eerste 1et en hadden ook nog een kostganger ome Bert een dikke man was een broer van oma . hij was in het bezit van een handtondeuze waar vroeger mijn pa en zijn broers mee werden geknipt hij knipte 2 modellen dat was kaal of bijna kaal met een kuifje wij kregen iedere zondag een zakcentje waarmee wij in de Rembrandstraat net om de hoek snoepjes kochten op een geven moment was hij er niet meer hij had zijn laatste adem uitgeblazen . Een tijdje later ging ook opoe hemelen na een lang ziekbed zij hebben de oorlog niet mee hoeven te maken opa ging een paar dagen voor de bevrijding .

Vic78 | 18-8-2011
@ Hans Zoef,

De tekst: Nog geen knoop van mijn gulp voor de Winterhulp!

kun je in het artikel onder de link inderdaad terug vinden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Winterhulp

Hans (Zoef) | 17-8-2011
Die speldjes waren van celluloid, dat brandde als de hel.

John van den Berg | 17-8-2011
Ik zat op de lagere school in de Stortenbekerstraat de kinderen in de hogere klassen werden hun gebitten gecontroleerd en als ze gaatjes hadden moesten ze naar school tandarts en werden ze geplombeert als ze dan terug kwamen vroegen de jongens of ze mochten kijken en als ze hun mond wijd open deden stopten ze er een droge paarden drol in .Die school was heel ouderwets er stonden grote potkachels in we schreven met lei en griffel ik heb er van maart 1940 tot eind mei opgezeten ,toen verhuisden we naar de Moerwijk en naar een moderne school kregen schriften en kroontjes pennen en er was centrale verwarming maar in 44 gingen die uit en mochten we naar huis dat was de Viljoenstraat school.

Kees de Ridder | 16-8-2011
Genoemde speldjes met fosforverf heb ik ook gekend en we liepen ook met ronde speldjes met andere voorstellingen, hadden een crémekleur met bruine randen. Wat ik nou zou willen weten is van wat voor materiaal zal dat gemaakt zijn? Plastic bestond nog niet. Wie zal het zeggen?

Hans (Zoef) | 16-8-2011
Dat laatste had betrekking op de vele collecten die in die tijd voor de Winterhulp werden gehouden.

Hans (Zoef) | 16-8-2011
Zo'n lichtgevende speld in de vorm van een vlinder heb ik ook nog gehad. Wat Winterhulp Nederland voor een organisatie was is mij nooit duidelijk geworden. Ik heb later gehoord dat dit een instelling was die door de Duisers in het leven was geroepen. Vaak heb ik de leuze gehoord: Nog geen knoop van mijn gulp voor de Winterhulp!

John van den Berg | 15-8-2011
Die onder gescheten paarden keien hadden vroeger ook nog een goed doel de vogeltjes en sommigge honden hadden daardoor een lekker warme maaltijd . Ook de auto mobilisten hadden er soms profijt van als ze een lekke radiateur hadden gooiden ze er paarden drol in .Het zelfde als tegen woordig de pil van Holts. Het is net als Johan Cruif zegt ieder nadeel heeft ook een voordeel. En toen we nog klein waren hadden we ook nog een spelletje uit gevonden nl onder het paard van de schillenboer door lopen ,maar dat vond mijn moeder niet zo leuk.

John van den Berg | 11-8-2011
tiktak die witte banden om die palen zijn gemaakt om dat in de oorlog geen straat verlichting meer was de mensen liepen met licht gevende speltjes om niet met elkaar in botsing te komen die speldjes waren van winterhulp nederland verder had men handdynamo,s de zgn knijpkat van filips als je licht nodig had om iets op te zoeken ,er was ook in de huizen geen electriciteit en er mocht ook geen licht naar buiten uitstralen .De ramen waren geblinderd de mensen moesten zich behelpen met kaarsjes of olie lampjes zolang er nog olie was.of anders gewoon vroeg naar bed .Het gaf ook geen bevolkings explosie want de meeste mannen waren naar Duitsland ge transporteerd om daar te werken meestal oorlogs industrie.

John van den Berg | 9-8-2011
htmpcc. Na de oorlog werden daar ook de verkeerde Nederlanders op geborgen ook de dame,s die hun haren hadden verloren.

Kees de Ridder | 8-8-2011
Willen jullie nog de naam weten van die kapper naast de H. Marthakerk ( zo heet-ie!)?, hier komt-ie: de familie Overbeek, destijds geëmigreerd naar Amerika ( California).

Geurt Borsboom | 7-8-2011
Bij die kapper stond op het raam: "geen scheersalon, uitsluitend haarsnijden".

John van den Berg | 6-8-2011
Rien Solker dat klopt naast die kerk zat een kapper met een rood witte paal aan de gevel waar mijn vader heen ging voor rondje knipwerk.

Rien Solcer | 1-8-2011
@ John van den Berg, Ja , en als uw op de kruispunt rechts af gaat, komt u ook een kerk tegen aan uw rechterhand nl. bij de Bockstraat.

John van den Berg | 1-8-2011
Er heeft op de Hoefkade ook een kerk gestaan ongeveer ter hoogte van de Falkstraat van af Vailant laan links voorbij de Koningsstraat.

Kees de Ridder | 31-7-2011
Gezien het taalgebruik van de heer Mulders vermoed ik dat we hier te doen hebben met een ex-Hagenaar, die wellicht de Hoefkade verward met de Hobbemastraat en dan verwacht de voormalige H.Hartkerk aan te treffen. Ik zie dit echt als enige verklaring van zijn misverstand. Die genoemde kerk was n.l. vanaf de kruising Vaillantlaan/ Hobbemastraat vanuit de richting Hobbemaplein aan de rechterzijde te zien ( althans het smeedijzeren hek a/d voorkant).

snugger | 30-7-2011
@ Pieter Mulders: ik moest erg lang lezen voordat ik begreep dat je bedoelt te schrijven: "waar is de kerk in de Hobbemastraat". Maar ja, de Hobbemastraat is niet de Vaillantlaan. Dus op deze opname zal je geen kerk in de Hobbemastraat aantreffen

Pieter Mulders | 30-7-2011
waar is de kerk on de hobbensraat

htmpcc | 24-1-2010
Opname is van 1942, de fietsen zijn nog niet ingepikt door de bezetter.
Verduisteringsringen zijn aangebracht begin 1941, verduisteringsarmatuur hangt boven de kruising.
Aan bovenleidingsmast een richtingsbord met 'SS-TWL', wat de richting naar rechts in de Hoefkade aangeeft richting het 'Truppenwirschaftlager' van de Waffen SS.
Deze boeven hadden een depot op de Groente- en Fruitmarkt bij de Marktweg.
Gruwelijk beeld.

coos | 24-1-2010
Maar ja, daar staat inderdaad die witgestreepte bovenleidingsmast (in het midden van de foto), nou vooruit...1943. Nu pas valt me ook op het bakstenen strookje fietspad tussen de keien en de stoeprand; dat zag je toen overal in de stad.

coos | 24-1-2010
Ik hou het meer op begin jaren dertig, gezien de vrouwen-/kinderkleding, de mannen met hoofddeksels, het soort fietsen, de door paarden ondergescheten keien, maar vooral door het haltebord (plat/ovaal/gietijzer) op de vluchtheuvel (die ook pas werd uitgevonden rond 1930). Raar idee dat die kinderen van toen nu hoog-bejaard zijn. De huidige Vaillantlaan mist toch wel bijna alles wat je hier op de foto nog zo vertrouwd is.

ton van zelst | 24-1-2010
Fiets modellen en mode zijn niet van de 20-tiger jaren eerder vlak na de oorlog in de opbouwperiode

Haagse_Meester | 24-1-2010
Kannie, te veel fietsen Gezien de jonge boompjes en kwaliteit v/d afdruk, mogelijk jaren 20 of juist net na de oorlog, ca 1947/8.

Tiktak | 24-1-2010
Deze foto is volgens mij gemaakt tussen 1940 en 1945
Op een van de bovenleidings palen zie ik wit met zwarte banden

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6509


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!