Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-9-2018, 21:07 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
AEC 99 - lijn P van Grote Markt naar Loosduinen
twee foto's van Jan Voerman d.d. 29-11-1952


AEC Regal Mk IV / Verheul 99 uit 1952Het andere eindpunt van de lijn, Loosduinen - het tegenwoordige Arnold Spoelplein.Achter de AEC 99 staat de AEC Regal Mk III / Verheul 82 uit 1949.

Leen Commers | 11-11-2009
Als buschauffeur heb ik ook op lijn 26, voorheen lijn P, gereden. De instaphalte op de Grote Markt was bij een vluchtheuvel waar op een donkere regenachtige avond iemand onder een bus is gekomen en is overleden. Het slachtoffer was dronken en gestruikeld over de vluchtheuvel op het moment dat de bus aankwam. De chauffeur had hem niet gezien en hem overreden. Tiidens de rechtszaak is de chauffeur niet veroordeeld.
Ik had een keer een korte dienst (student) tot na de avondspits, liet de passagiers uit en ging de bus wegbrengen naar de garage. Toen ik op de Vaillantlaan reed hoorde ik stemmen. Het bleken drie jonge meiden te zijn die op de Grote Markt door de uitstapdeuren waren ingestapt met de bedoeling om gratis vervoerd te worden naar Loosduinen. Ze snapten eerst niet wat een rare route die bus nam maar hadden toen door dat ik naar de garage ging en waren bang dat ik ze daar mee naar toe zou nemen, waar ik ze ook mee dreigde. Ik heb ze er in de Wouwermanstraat maar uitgelaten zonder af te rekenen.


Anja Haasbeek | 9-11-2009
Jeetje wat een mooie foto van bus P. Tja ook ik heb een herinnering aan deze bus. Geen technische herinnering hoor, maar gewoon als passagier. Mijn vader werkte bij Vredestein en bleef, i.v.m. die karige jaren na de oorlog vaak overwerken. Dan ging ik samen met mijn moeder brood brengen naar mijn vader. Op een keer was mijn moeder zo ernstig ziek dat ze de rit naar Vredestein niet kon maken en mijn vader moest nog een hele nacht werken. Ik werd toen als zesjarige hummel (daar moet je nu niet meer aan denken) op pad gestuurd. Lopend vanuit de v d Duynstraat via de Spinozastraat, Paviljoengracht en Lutherse Burgwal naar de grote markt. Daar stond bus P al klaar. Ik dacht dat hij altijd bij de eerste vluchtheuvel stond. Ik kon nog niet goed lezen, maar ik wist precies waar ik uit moest stappen. Zodra ik de kriebel in mijn buikje voelde moest ik aan het koortje trekken. Die kriebel werd veroorzaakt als de bus over het hoge bruggetje, bij het psychiatrisch ziekenhuis Rozenburg, reed. De bus maakte dan zo hobbel dat het net leek of ik op een schommel zat. Weet ook nog dat ik een keer ben gestruikeld en de schaafwonden van de smalle latjes van de vloer in mijn knietjes gegrift stonden. Maar vader kreeg zijn brood op tijd. En de bus bracht mij weer keurig terug naar de Grote Markt waar ik uit moest stappen bij het Volharding gebouw.

erven sleeboom | 5-11-2009
Het gekke was dat de gelijktijdig geleverde Kromhouts 1-20 en 201-225 wel stuurbekrachtiging hadden, de AEC's 96-110 niet.

Leen Commers | 5-11-2009
Van 1957 tot 1960 ben ik buschauffeur geweest en de wagens van de serie 96-110 reden toen op lijn 23. Ze stuurden zwaar en hadden een semi-automatische schakeling. Bij een halte liet je hem meestal in de eerste versnelling staan met je voet op de rem, dan was je weer sneller weg. Het gebeurde wel eens dat de chef-chauffeur, Hupkes of Hufkes, ongezien achter instapte en je een preek kreeg en of je wel begreep hoe slecht dat was voor het materieel.
De vloer was van houten latjes waar precies naaldhakken tussen in pasten.
Op een keer toen ik bij een halte stopte kwam er een dame naar voren lopen die met haar hak vast kwam te zitten en een smak maakte, ze had zich niet bezeerd zei ze, maar moest daarna wel naar de schoenmaker.

erven sleeboom | 1-11-2009
Nog eens P.S.
En ik vergat nog 22 (op weg van Paviljoensgracht naar Jan Hendrikstraat). Druk punt. Jan Blankwaard en Loek Harders stonden daar jarenlang in de avondspits de stand van zaken op te nemen en busnummers te noteren.

erven sleeboom | 1-11-2009
"Ernaast was de halte voor de lijnen 19, 25, 27 en 28".

En 20 natuurlijk! Wat een druk bustraject was dat toen!

erven sleeboom | 1-11-2009
Klopt. De reizigers werden er voor de Volharding uitgegooid en daarna werd de bocht naar de instaphalte gemaakt. Ernaast was de halte voor de lijnen 19, 25, 27 en 28.

Op een belangrijke voetbalavond had een chauffeur zijn bus van lijn 26 op de Grote Markt laten staan en was in een café tv gaan kijken. Sloeg een hele rit naar Loosduinen over. Merkt niemand, het is stil op straat... Toen ie terugkwam was de bus weg. Een controleur had 'm meegenomen. Dat heeft de chauffeur geweten...

Hans R | 1-11-2009
@ Erven;In mijn herinnering was van Bus P de stoep voor het gebouw van de Volharding het eindpunt waar men uitstapte. De bus nam even later een kleine scherpe bocht (25m) naar een vluchtheuvel alwaar zich het beginpunt (instap) bevond.
Zoals in die tijd gebruikelijk had de bestuurder alle tijd om uit te stappen de deuren te sluiten en een shagje te roken.

erven sleeboom | 1-11-2009
De HTM 581-605 hadden inderdaad de volautomatische versie van de monocontrol.

Even terug naar de foto. Omdat ik pas in de zomer van 1961 in Den Haag (Bezuidenhout) kwam wonen, was ik nog net op tijd om de 96-110 op lijn 23 waar te nemen. Na een paar maanden waren ze weg. Het duurde even voordat ik erachter kwam dat ze echt helemaal (ver) weg waren.

hansje | 31-10-2009
Ja,Erven,inderdaad heette die electrische schakeling officieel monocontrol.Dit systeem werdt op de nieuw zeelandse bussen gemaakt door "Self Changing Gears",
de latere versie van dit systeem had een vol-automatische optie.Dit zelfde SCG werdt nog gebruikt in de serie Bristol bussen die men hier in 1973-77 kocht,niet auto dus.Daarna kwamen de vol-auto MAN's op gang.
Veel chauffeurs maakten gebruik van de 2de versnelling om op te trekken,en dit leed tot zeer snelle slijtage van die 2de band in de bak.Als iemand werdt betrapt door een controleur,kon hij een dagje thuis zitten zonder betaling!

erven sleeboom | 31-10-2009
"hansje":
Voorzover ik weet hadden deze bussen inderdaad een preselectieve schakeling, overeenkomend met die van de serie 501-580. Overigens niet van Wilson. De Wilson pneumo-cyclic versnellingsbak kwam bij de HTM niet voor en werd in Nederland vooral toegepast op Leyland-bussen.

De bijnaam "tikker" is overigens enigszins verwarrend omdat die bij het GVB Amsterdam werd gebruikt voor det ZF Hydromedia-wisselbak van de Kromhout TBZ100. In Amsterdam hadden de bussen 86-105 en 250-295 dit schakelsysteem en bij de HTM de serie 226-305. Wat jij "tikker" noemt heette in Amsterdam "monocontrol". In Den Haag hadden ze er geen naam voor, want de Haagse monocotrols (serie 581-605) gingen na jaren stilstand naar Argentinië.

hansje | 30-10-2009
Hadden deze wagens een pre-select schakeling?
Hier in nieuw zeeland reed ik op aec mk4's met dat soort Wilson versnellingsbak,net zoals deze:
http://www.busweb.co.uk/aecbus/pictures/ct290-2.jpg
Ik weet wel dat latere aec's met de electrische schakeling waren uitgerust,de zg "tikker".
Helaas was de regulator van de mk4's zo laag gezet,dat je moeite had met het verkeer op gang te blijven.Ook waren de banden op lagere druk,om het wegdek in de stad te sparen.
dat maakte het dus hard werk om te rijden,maar als je een goede had,waren het mooie bussen.De CTB had er 92,daarna ging men over op de AEC Reliance,die dus wel met de "tikker" waren uitgerust.
Nu rijden er MAN's op kleine wieltjes,die krijsende dingen vindt ik niks.

erven sleeboom | 30-10-2009
Ja, mijn antwoord was een beetje flauw, sorry. Heeft er trouwens ooit iemand een foto gemaakt van deze bussen in Benghazi? Nooit gezien, wel van de 581-605 in Argentinië, maar nooit van de 96-110 in Libië.

WIL LEEBEEK | 30-10-2009
Benghazi is een stad in Libie.

erven sleeboom | 30-10-2009
Tsja, wie is Benghazi? Ken je hem niet?
Ik zou zeggen: zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Benghazi

Moggel | 30-10-2009
erven sleeboom,
Wie is Benghazi ?

erven sleeboom | 30-10-2009
De bus staat op de bovenste foto geparkeerd voor hetzelfde gebouw van Algemeen ZIekenfonds de VOlharding (AZIVO) van de architekten Buijs en Lürsen (1927-28) dat we 3 x tegenkwamen bij https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1254050233

wil leebeek | 30-10-2009
De serie 96 t/m 110 heeft van december 1952 op lijn K (lijn 22 in 1955)
tot in de loop van oktober 1956 op deze lijn gereden. Daarna kwamen zij
pas op lijn 23 ( incidenteel werd wel eens een AEC-er op 23 ingezet, maar dat was zeker geen regel)

Geert Koger | 30-10-2009
Deze serie met underfloor-motor was gebouwd naar het voorbeeld van de "builenbus", de eerste HTM 96, ook AEC Regal MkIV, maar wel met een totaal anders uitziende Engelse Park Royal-carrosserie. Zie:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1255260750

erven sleeboom | 30-10-2009
Mooie en goede bussen, de serie 96-110, maar ze waren ongelooflijk zwaar te sturen. Daarom werden ze bij voorkeur op lijn L / 23 Tesselseplein - Schenkkade ingezet, zodat ze op de Van Alkemadelaan weinig bochten hoefden te maken. Eind 1961 werden ze verkocht aan Benghazi.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8222


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!