Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
`De Zwaan` in het Zuiderpark


Deze foto is ontvangen van René Daamen met de vraag "Herinner je deze nog?".
Ja, deze foto heeft in het oude (gehackte) forum getaan met nogal wat reactie's. Deze reactie's zijn helaas verloren gegaan, dus nu maar hopen op nieuwe reactie's.Ook deze foto stond destijds in het forum.

Oscar | 28-10-2016
Ik kwam deze website tegen, met daarop een filmpje over de Westerbouwing met o.a. "De Zwaan".
http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Redactioneel/westerbouwing.html

Ogee NZ | 28-10-2016
Elkle jaar in jaren 60 hadden we het Zwanen feest op de Escamp kleuterschool en dan gingen we een rit maken in de zwaan. Dat was altijd een hele gebeurtenis.

Hans Boonstra | 13-1-2016
Heel wat gratis ritjes gereden in deze Zwaan in mijn vroege jeugd. Woonde vlak bij de Westerbouwing in Oosterbeek. Was bevriend met de kinderen van de toenmalige uitbater van de Westerbouwing de heer Giebink. Nooit geweten dat de Zwaan ook in Den Haag heeft gereden. De chauffeur "Ome Henk" en conducteur mijnheer Bodain d bemanden in mijn tijd de Zwaan. Dit waren Hagenezen die in Oosterbeek in de kost waren. De Zwaan was redelijk vaak stuk en werd dan opgelapt bij garage Klaassen in Oosterbeek in het benedendorp. Kan me herinneren dat de Zwaan sávonds gestald werd in een boerderijschuur eerst hoek van van Deldenpad hoek Weverstraat en later bij boer Rozeboom aan de Benedendorpsweg. Dit alles heeft zich afgespeeld eind jaren 50 begin jaren 60. Heel leuk deze jeugdherinnering!

Rene Koorevaar | 30-11-2015
Mijn vader, Gerrit Koorevaar, heeft in de jaren 50 een tijd op de Zwaan gereden. Nu zou ik graag willen weten of er foto`s bestaan waar hij samen met de Zwaan op staat.
Alvast hartelijk dank voor de moeite.

Oscar | 23-2-2015
De zwaan heeft van ongeveer 1960 tot 1980 in de omgeving van de Westerbouwing in Oosterbeek gereden. Toen de jeep kapot was gegaan, heeft de heer Brantenaar de zwanenhals en de vleugels op een amerikaanse pick-up gebouwd. Helaas zag dit er niet uit. Wat er in de jaren 80 mee gebeurd is weet ik helaas niet.
Ben als jongetje vaak in de Westerbouwing geweest, en vond een ritje met de zwaan altijd erg leuk.

Ineke Puglia-Smit | 23-2-2015
Er reed ook een zwaan in het Zuiderpark, ben van 1941 dus dat is lang geleden, maar ik herinner me de Zwaan nog. Het was reclame van de OMO, was een andere zwaan dacht ik. Was toendertijd geen geld voor om een ritje te maken, was best een leuk gezicht, wat is dat lang geleden. Woon nu in friesland, voor mijn gezondheid een stuk rustiger dan het drukke Den Haag. Ben in Den Haag geboren, in de Loenensestraat gewoond en een fijne tijd gehad. Maar Den Haag is Den Haag niet meer die ik van vroeger ken,zou er ook niet meer willen wonen, te druk. Toch heb ik er goede herinneringen aan. Groetjes uit het hoge Noorden.

ADOfans.nl | 15-9-2014
Hierboven staat een reactie van Yvonne die in de woning bij het Zuiderpark woonde

Zou zij contact op willen nemen met de redactie van adofans.nl via adofans@hotmail.com

Ook iedere andere die oude herinneringen heeft aan ADO of het Zuiderpark wordt verzocht contact met adofans@hotmail.com op te nemen.

Ben Wijnvoord | 10-3-2014
Kan iemand zich nog herinneren, dat je bij aankoop van een pak Omo een ritje kon maken met de zwaan. Was ergens in de jaren 50.
Woonde in de van Miereveltstraat bij de Heemstraat.

Frans | 20-10-2013
In de jaren 70 werkte ik als tiener op de westerbouwing, eerst als papierprikker
toen in de keuken en later in de patat. Wij noemden de man van de zwaan,
Sammy. De zwaan reed door Doorwerth en ergens stopte hij om zg een ei te
leggen. De zwaan was in feite een Jeep met een polyester zwaan er om heen.
In die tijd kwamen er alle soorten mensen, maar ook erg veel scholen uit heel
Nederland, in de vakantie de gewone man, vandaar veel belangstelling voor de
zwaan. In 77 ben ik het leger in gegaan, toen was de trein er nog. Later is de
kabelbaan verdwenen, en eigenlijk alles, de westerbouwing is nu een party
centrum, vroeger was het een speeltuin, botsauto`s, skelters voor de peuters,
speelhal met flipperkasten, een boksbal, kabelbaan, de toren, restaurant en
terras. Er was een lange trap die ging naar de rijn toe, en op het terras had je
overzicht op de rijn en de natuur. De zaak was van de fam. Giebink, en de
speelhal en botsauto`s waren van Brantenaar, de zwaan van Sammy.

P d Dekker | 29-12-2012
in 1955 reed de zwaan door de Aagje Dekenlaan, ik heb nog een foto van mij en mijn zus en neefjes voor de zwaan, het kenteken is duidelijk te lezen
NA 48 75. Of we een ritje gemaakt hebben weet ik niet meer, maar dat het een belevenis was, is zeker. Ik kom uit een klein dorp en wij waren op visite in Den Haag. Het was een prachtig zonnige dag.

Piet Scholte | 6-4-2012
Jan Kagie ,opzichter van sport en speel velden later gemeente plantsoenen genoemd woonde destijds in dat huis links naast de ingang.

Kees de Vries | 8-12-2010
Ben in Amsterdam geboren (1953) en mijn grootouders woonden in Heveadorp (bij Oosterbeek). Als kind gingen wij daar vaak op bezoek en altijd zagen wij de Zwaan (ook grote gans genoemd) bij de speeltijn "de Westerbouwing". Daar kon je dan een rondrit mee maken, naar Doorwerth en dan via Heveadorp terug. Nooit geweten dat er of ook een in den Haag was of mischien is hij eind 50'er jaren verhuisd? Laatste keer dat ik de Zwaan daar zag was waarschijnlijk rond 1975 toen ik naar New York ben verhuist.

yvonne | 30-9-2010
Het is wel lang geleden,wij woonden in het huis op de achtergrond.Ik denk dat het zo rond de jaren 1958 was. Ik weet nog wel dat de Zwaan vaak stuk was.
De straat heet Droog leever for tuyn weg, en onze buren waren de voetbal vereniging ADO

Robert van Kesteren | 26-7-2010
De zwaan reed op de kermis op het Frederik Hendriklaan en ik ben bijna uit de aanhanger gevallen. Hij maakte een rondje over het plein en aangrenzende straten. Onder de zwwan zat een oude legerjeep verborgen die erbarmelijk naar olie en benzine stonk en de versnellingsbak kraakte enorm....

Jos Praat | 5-12-2009
De Zwaan werd ontworpen en gebouwd door Piet vogelaar, eigenaar van de constructiewerkplaats. Mijn oma (Oma Peer) zat ik het kaartjeshokje van ADO en verkocht daar de kaartjes van de Zwaan. Zij was de zus van Pum Vogelaar, echtgenote van de bouwer. Mijn broer Roel en ik hebben daardoor vele vrije ritjes met de Zwaan gemaakt.
Van 1965 tot en met 1970 heb ik zelf in de constructiewerkplaats gewerkt. Piet Vogelaar was toen al overleden en Pum zette samen met haar schoonzoon Rob Post het bedrijf voort.

Joop | 13-11-2009
Die goeie ouwe tijd. Toen ik op de kleuterschool zat op de Escamplaan hoek Naarderstraat zijn we met de Zwaan meegeweest op het zogenaamde Zwanenfeest. Dit zal ongeveer in het jaar 1967 geweest zijn. We keken onze ogen uit. Wat een belevenis en wat konden we toen die tijd gelukkig zijn met zo iets !. Nu niet meer voor te stellen.....

robert55 | 19-8-2009
Ik ken 'm ook van de kermis op het Frederik Hendrikplein, misschien wel enkele jaren later dan 1960

JWB | 19-8-2009
Zoals ik al eerder schreef:

"Ik herinner me een identiek geval dat begin jaren '60 in Oosterbeek reed bij de Westerbouwing. Het geval in Oosterbeek heeft er nog lang gereden. Woon er sinds '75 vlak bij en heb hem daar nog een aantal maal gezien."

Ben er nu wel zeker van dat het om hetzelfde ding gaat.

Arnoud | 18-8-2009
@ Wout Baak,

Wat ik me van de Zwaan kan herinneren, is dat hij gebouwd was rond een Willy's legerjeep, die door de amerikanen na de WOII massal in Europa waren achtergelaten. Ook de Haagse politie reed in die tijd in die wagens rond, maar dan pikzwart, met een kapje over de twee zitplaatsen en een canvas hoe over de achterbak. Ik denk dat Appie gelijk heeft, ik lees ook NA 48-75.
De laatste keer dat ik hem heb zien rijden was in de jaren '60 op het Frederik Hendrikplein, tijdens de kermis op Koninginnedag. Kan dat kloppen, of ben ik nu helemaal mis? Wat is ervan geworden? In mijn ogen was het een prachtig kunstwerk, dat een plaatsje in een museum verdient.

Appie | 14-6-2009
Een gokje NA 48 75

Wout Baak | 14-6-2009
Kan iemand het kenteken van de Zwaan ontcijferen? Bij mijn werk in de straat (Kon. Sophiestraat) zit namelijk een USA Cars autobedrijf en daar staat al heel lang een Jeep voor de deur. Wit/blauw van kleur en volgens mij is dit dezelfde als hierboven. Op dit moment staat de Jeep in de C. van Nassaustraat (aan de andere kant van de garage) i.v.m. rioleringswerkzaamheden in de Kon. Sophiestraat.

Groet van Wout

Appie | 3-6-2009
@Hans den Heijer
Er is een site met klassenfoto's van scheveningse scholen, de Oranjeschool op de Westduinweg staat daar ook bij.
http://www.scheveningen-duindorp.nl/klassenfotos/
Ik hoop dat je hier iets aan heb.

hans den heijer | 3-6-2009
ik vraag me af of er een foto is van een school reisje uit 1955-58 van de oranje school scheveningen die zal ik graag willen hebben bedankt hartelijke groetjes hans nu woond in thailand

Henk van Driel | 12-12-2008
Ja, de Zwaan...... regelmatig gingen wij, mijn broertje en ik, samen met vader en moeder met de Zwaan mee. Wij woonden toen in de Kuinrestraat en stapten dan op voor een ritje bij het Almeloplein.
Ik herinner mij nog, dat mijn broertje zijn Teddybeer uit z'n handen liet glippen tijden een ritje in het Zuiderpark met de Zwaan. Groot paniek natuurlijk, eenmaal thuis aangekomen is mijn vader op z'n fiets gesprongen om dat beertje te zoeken.
Helaas, nergens meer terug te vinden. Dus dat werd stad en land af fietsen om zo'n zelfde exemplaar op de kop te tikken, hetgeen gelukkig lukte.
Dit verhaal hefft zich afgespeeld in 1955

Leo. | 11-11-2008
Ik herinner mij die zwaan nog heel goed,ik ben van 1946.
Op het werk heb ik wel over verteld, maar dan wist niemand waar ik het over had. Mijn wens was toen om een tochtje mee te rijden, maar thuis was geen geld voor dat soort dingen.
Ik ben erg blij met de foto's, ik zit ook veel in het Gemeente fotoarchief
te snuffelen, naar vroeger.

Wil Veltman | 31-10-2008
De man die tegen het aanhangertje leunt is een broer van een oom van mij en de bestuurder van deze combinatie.
De twee jongens op het kleine foto'tje zijn volgens mij mijn twee neven, John en Jim, zonen van mijn oom. Die reden natuurlijk vaak met hun vader mee.
Is het allemaal nog duidelijk?
De achternaam van de bestuurder is Koorevaar.

Wil Veltman | 31-10-2008
Hee Wim, hachstikke mooi die foto van de zwaan.
Een hele poos geleden had ik jou hier al om gevraagd maar je wist niet wat ik bedoelde, dit is echt een stukkie jeugdsentiment voor mij.
Kennelijk heb je het toch in je achterhoofd gehouden en nu alsnog de foto gekregen. Erg leuk, bedankt voor het plaatsen.

JWB | 31-10-2008
Ik herinner me een (vrijwel ??) identiek geval dat begin jaren '60 in Oosterbeek reed bij de Westerbouwing. Wij gingen daar vanuit Overschie naar toe op schoolreisje. De trekker was volgens mij een oude Jeep. Gaat het hier om hetzelfde ding? Het geval in Oosterbeek heeft er nog lang gereden. Woon er sinds '75 vlak bij en heb hem daar nog een aantal maal gezien.

geurtborsboom | 31-10-2008
Die Zwaan herinner ik mij nog heel goed. Mij ligt onder meer bij dat we van de kleuterschool (de Marnixkleuterschool in de Ferdiand Bolstraat) met die Zwaan een schoolreisje naar het Zuiderpark maakten. Toen vond je dat een heel avontuur. Ook het rondje door het Zuiderpark zelf herinner ik me nog wel.

René Daamen | 31-10-2008
Op de achterkant van de kaart staat dat de zwaan is gemaakt door,
Constr.werkplaats P.B.Vogelaar en die zat aan de 1e v.d.kunststraat 118.
toen ik nog jong was reed de zwaan door het zuiderpark begin jaren 50

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5661


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 14 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!