Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Grote Markt Prinsegracht
 Mail deze pagina      Anton Zonneveld | 26-12-2011
En wat dacht u van de bloemenman met z'n handkar wanneer hij de straat indraaide? GLADIOLEEEEUUUUU; SEVEN STUI-UI-UIFE-HERS......

Kees de Ridder | 26-12-2011
Wat leuk dat Hans R. ons naast hetgeen wij ons als ouderen kunnen
herinneren qua beeld uit het verleden hij zich ook herinnert welke klanken merendeels zijn verdwenen. Uit mijn jeugd herinner ik me b.v. dat ik 's morgens vroeg aan het geluid van wagenwielen van handkarren en paard-en -wagen kon horen welke groenteboeren in onze straat op weg waren naar de veiling aan de Marktweg. Het waren altijd dezelfden. Zo wist ik ook welke buurmannen ik hoorde en hoe laat ze naar hun werk gingen op ons portiek. De roepende lorreman, de geluiden van de scharensliep en de hamer van de pannenmaker. De bellen van de ijscoman. Je herkende aan het geluid de Ermi en Jamin b.v. De straatmuzikanten, die stonden niet op één punt, maar ze liepen de straat door, van wijk tot wijk. En wat te zeggen van de moeders die hun kinderen naar huis riepen en floten voor het komen eten. Het is allemaal verdwenen.

Hans R | 20-12-2011
@
Leen Gommers.
Elders is er reeds een discussie geweest over de tandartsen in dit pand elders op het HTM forum.
Ik was bij tandarts Koster voor de halfjaarlijkse controle onder behandeling en weet dat er later een 2e tandarts bijkwam ,een veel aardiger persoon, die gaatjes vulde, volgens mij was dat Simons. Kroeze komt mij niet bekend voor,maar het is dan ook dik 50 jaar geleden.

Op deze pracht foto zie je veel (Kerk)torens.
Als in mijn jeugd veelvuldig in het Westeinde/Prinsegracht vertoevende, hoor ik per toren het geluid wat de klokken maakten zo opkomen bij het zien van dit plaatje.

Leen Commers | 16-12-2011
Voordat er een reactie komt, het is PRINSEGRACHT.

Leen Commers | 16-12-2011
Op de hoek van de Prinsengracht en Jan Hendrikstraat op de eerste etage, waar het raam open staat, heb ik een levenslange angst voor een tandarts opgelopen, daar was de praktijk van de tandensmid Kroeze.
Dat was in de nostalgische jaren 50 toen alles leuker en beter was.

John van den Berg | 14-12-2011
Ach ja wie kende hem niet de pinda lekka lekka volgens mij noemden men hem Okkie en woonde hij in de Falckstraat volgens zeggen had hij toen hij overleed een aardig spaarcentje opgebouwd en hadden zijn erfgenamen een auto nodig om zijn geld te vervoeren.Het was in iedergeval een markant figuur met zijn geemailleerd ijzeren broodtrommel met een draagriem.

Rudy Orsel. | 5-6-2011
Ook ik herrinner mij deze vriendelijke chinees met zijn koffertje voor zijn buik.
Wij kochten wel eens een brede platte reep met rozijnen en nootjes dat was een Mekka reep.Pinda pinda lekka lekka.

Devil | 20-4-2011
Grappig, na een paar maal deze plaat gezien te hebben valt nu pas de gaskolom aan de Gaslaan op...

gilijamse dm | 19-4-2011
die pinda chinees is echt een standbeeld waard als jongen zag ik hem
staan bij de boterwaag met z'nkofferl op de grond later had hij een tafeltje
waar de koffer op stond uren lang stond hij daar doodstil te wachten
tot dat je een reep met pindaas kocht voor een dubbeltje( hoe lang) datis niet
zij naam hij daar gestaan heeft weet ik niet maar wel een tyd schat het volgens mij van 1954 tot ?
weet iemand het wat een tyd he toen

Wim van Es | 19-4-2011
 quote:
Standbeeld Pindachinees in lampenwinkel Grote Markt

DEN HAAG - Op de Grote Markt in Den Haag is maandagavond een standbeeld van de zogenoemde Pindachinees onthuld. Het beeld is een eerbetoon aan de eerste allochtone ondernemer in Nederland.

Honderd jaar geleden kwamen de eerste Chinezen in ons land. Het waren zeelieden. Door de wereldwijde crisis kwamen zij niet meer aan het werk in de scheepvaart en bedachten een nieuwe inkomstenbron, de verkoop van pindakoekjes.

Het beeld is een initiatief van Piet de Borst en is te zien in de lampenwinkel op de Grote Markt in Den Haag.
Nieuwsbericht op westonline.nl d.d. dinsdag 19 april 2011.

Kees de Ridder | 19-4-2011
Het is wel heel toevallig dat één dezer dagen een bericht in het dagblad A.D. stond over een beeld dat in de buurt van de Grote Markt zou komen op initiatief van de heer de Borst, eigenaar van de gelijnamige lampenzaak op de Grote Markt. Voorstellende een PINDA-CHINEES.

Kees de Ridder | 4-4-2011
Alle reacties op de pinda-chinees, hoek Prinsegracht/Grote Markt kloppen en zijn leuk. Door het leeftijdverschil zijn de genoemde herinneringen van de inzenders vaak verschillend. In mijn herinneringen uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw stonden er pinda-chinezen bij alle grote warenhuizen van De Bijenkorf, V&D, C&A, kledingmagazijn Kreymborg aan het Spui en op de hoek van de Varkenmarkt/Prinsegracht. De laatste die ik heb waargenomen stond op een zondagmiddag op de trappen van de Lutherse Kerk en dat was omstreeks 1982. Ik kon mijn ogen niet geloven, want ik zag hem in het voorbijrijden vanuit mijn auto op het moment dat ik na een gezellig ritje tegen mijn schoonouders zei: even kijken of er nog een pinda-chinees in de stad staat? Vaak onbekend is dat het onze eerste bootvluchtelingen waren, die in de crisisjaren ( 1930) vooral in Amsterdam en Rotterdam als zeelieden hun boot verlieten en in Nederland illigaal aan de slag gingen.

joost | 2-4-2011
Ik herinner mij die chinees als een bijzonder vriendelijk maar uiterst gesloten man. Zijn nederlands was wel erg gebrekkig maar deed uiteraard altijd zijn uiterste best om je een pindareep te verkopen. Toegegeven; ze waren altijd erg lekker. Een brede glimlach als dank voor het afnemen van zo'n reep was jouw deel. Op een zeker moment was hij verdwenen.. voor goed. De locatie van de man was - tenminste als ik er langs kwam - op de boekenmarkt.

Hans Klomp | 2-4-2011
Ook ik herinner me deze Pindachinees als staande tegen de Boterwaag, net een paar meter de hoek om op de Grote Markt.

Hans R | 2-4-2011
Even mijn herinnering oproepen en dan zie ik de Pindachinees op de andere hoek van de Boterwaag met zijn snoep/pinda-koffertje zitten, dus op de Grote Markt.

Hans R | 2-4-2011
@Kees de Ridder volgens mij haal jij een pindachinees en een verkeersbord door elkaar.

Kees de Ridder | 1-4-2011
Zit er nou een pinda-chinees op de stoep van de Boterwaag, of vergis ik me?
Volgens mij ligt er een broodtrommel aan zijn voeten, nou dan moet er één zijn. Zal hij pitbrokken hebben vandaag? In die tijd was hij het wel, maar werd echt niet zo genoemd: Allochtoon!

Charles Voogd | 8-6-2010
Misschien genomen vanaf het gebouw op de hoek van de Lutherse Burgwal en de Grote Markt? Waar nu de 5de centrumwinkel van een grootgrutter is gevestigd. Lijkt een beetje op een milde telelens die door de fotograaf is gebruikt. Kan niet het gebouw van de Gebr. de Borst zijn want anders krijg je het linker trottoir er niet op...

CS | 3-6-2010
Waar heeft de fotograaf eigenlijk gestaan? Zo te zien toch vanaf een behoorlijk hoge plek. Het is in elk geval een prachtige overzichtsfoto

erven sleeboom | 3-6-2010
Het aardige is dat die 1000 heel vanzelfsprekend over die kruising komt alsof het zo hoort.

wil leebeek | 2-6-2010
De bus in de Jan Hendrikstraat is lijn 22/K die van het Holl.Spoor naar
het Harstenhoekplein reed. De bus is uit de serie 34/75.

wil leebeek | 2-6-2010
Erven Sleeboom: je hebt gelijk het kan de 1002 niet zijn.
De roosters bij de 1001 en 1002 zitten inderdaad anders dan bij de overige 1000en

Rien Solcer | 2-6-2010
Ik zie ook nog een bus voor de zebra staan in de Jan Hendrikstraat.

CS | 2-6-2010
Het is bijna onvoorstelbaar wat jullie zoal weten op te noemen. En dan ook nog "zomaar even" zeggen welke typen bussen we zien uit welke serie en op welke lijn ze rijden. We hebben het wel over pakweg 55 jaar geleden....
Ik kan dat allemaal niet herkennen en al helemaal niet leesbaar krijgen wat er op die bussen staat. Wel kan ik zien dat de pcc een groene band op de voorzijde heeft i.p.v. de bekende groene snor.

erven sleeboom | 2-6-2010
Het is niet de 1002. Let op de beide roosters in de beplating tussen de draaistellen. Die zaten bij de 1001 en 1002 naar achteren, bij alle andere PCC's naar voren.

Je zou denken dat de maker van een ansichtkaart gewoon de situatie kiekt van dat moment. Het is dan wel toevallig dat hij net tegen een omleiding van lijn 10 aanloopt.

wil leebeek | 2-6-2010
De ansichtkaart is in 1956 genomen. Lijn 10 ( met vermoedelijk de 1002)
rijdt om i.v.m. een calamiteit.
De achterste bus is lijn 20 met een bus uit de serie 226 t/m 305, hieroovr
rijdt lijn 26/P met bus 74 uit de serie 34 t/m 75.
De beide voorste bussen moet een lijn 19/D zijn met eveneens een bus uit
de serie 34 t/m 75 en een Kromhout ( 226/305) of AEC (501/580).
Bus 74 rijdt met dakreclame Van Houten en de bus van lijn 20 met dakreclame Erdal superglans.

robert55 | 1-6-2010
De 1000 [een lijn 10 denk ik te lezen] komt uit de Jan Hendrikstraat en komt in de Boekhorststraat weer op eigen route. Een omleiding via de Zotmanstraat of een inkorting tot de Grote Kerk?
De 1000-en zijn geloof ik in de loop van 1957 voor het grootste deel van lijn 10 verdwenen.

Rien Solcer | 1-6-2010
De nieuwe haagse gashouder is in 1956 in gebruik genomen, in 1957 is hij voorzien van gekleurde vakken (kunst), zo is hij ook tezien op de foto.
Ik denk dat de foto van 1957 is, maar kenners kunnen dit zien aan de reclame borden op tram en bussen, trouwens zie je het zelfde punt als voorgaande foto met de 260, alleen deze foto is wat eerder genomen, dat kan je zien aan de klimop wat tegen het hoekpand aangroeid, hier is het wat minder.

de reiziger | 1-6-2010
Uit welk jaar komt deze mooie foto?

Hans R | 1-6-2010
Zoals zo vaak wordt de Haagse Prinsegracht gespeld als de Amsterdamse PrinseNgracht.
Overigens een foto waar Google Earth een puntje aan kan zuigen.
Klopt het dat ik 4 generatie HTM bussen zie?


Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!